Növények/Növények gyógyhatása/Ü/Ürömfű

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2682 bájt

Növények

Ürömfű

Ürömfű, vagy istenfa


Ürömfű
(Artemisia abrotanum, Artemisia elatior, Syn: Artemisia paniculata)
(Drog(ok):Artemisia herbacea, )
Más neve(i): Ciprusfű, ebruta, istenfű, istenfa, Isten fája, abrutüröm, ürömcserje, seprőruta, istenfácska.

100–120 cm magas, fásodó tövű, erős illatú félcserje. Már az ókorban epe- és májgyógyszert készítettek belőle. Közép- és Kelet-Európában – így Magyarországon is – temetőkben, kertekben dísznövényként vagy sövényként ültetik; gyakran kivadul. Őshazája nem ismert.

A szakemberek ezt a gyógynövényt az egyik legolcsóbb, ugyanakkor igen hatékony szernek tartják az immunrendszer erősítésére. Nem csak a természetgyógyászati tapasztalatok, hanem a legújabb kutatási eredmények is ezt igazolják. Ráadásul az istenfának vírusellenes hatást is tulajdonítanak. Apró, halványsárga virágai őszig nyílnak. Kesernyés ízét a benne lévő illóolajoknak, cser- és keserű-anyagoknak köszönheti.


Tartalmaz: abrotin, adenin, adenozin, alkoloidok, cserző anyagok, guanin, illóolaj, keserűanyag, koffeinsav, kolin, rutin, taninok, taninsav, thujon, umbelliferon
Gyógyhatása(i): Már az ókorban epe- és májgyógyszert készítettek belőle. - Hatóanyagai hasznosnak bizonyultak az epehólyag és epe kezelésében, továbbá segíti az emésztést, és a májfunkciókat is javítja. - Használják még a gyógyászatban, külsőleg a sebek borogatására, vagy a fagykárokat szenvedett bőrfelület kezelésére.


Felhasználjuk: Hatóanyagai hasznosnak bizonyultak az epehólyag és epe kezelésében, továbbá segíti az emésztést, és a májfunkciókat is javítja. - Használják még a gyógyászatban, külsőleg a sebek borogatására, vagy a fagykárokat szenvedett bőrfelület kezelésére.
Ürömfű elenjavallat: Pollenje az egyik legerősebb allergén. Kevesebb pollent termel, mint a parlagfű, és azzal ellentétben nem képes kaszálás után további virágzásra. Veszélyességét fokozza a hosszan tartó pollenszórás, ami júliustól októberig tart.


Nyíl.gif Lásd még: A növényről Mit-mihez Natúr gyógytea

Magyar Wikipédia: Ürömfű


Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ürömfű témájú médiaállományokat.