Gyógynövény/Gyógyhatása/L/Leander

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 1732 bájt

Növények gyógyhatása

Leander

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Leander
Leander virága közelről


Leander
(Nerium oleander, Syn: -)
Drog Oleandri folium / Nerii folium,
Más neve(i): babérrózsa


A tárnicsvirágúak rendjébe és a meténgfélék családjába tartozó Nerium növénynemzetség egyetlen faja. Korábban több fajt is a nemzetségbe soroltak, de a korszerű rendszertanok szerint már csak a Nerium oleander faj tartozik bele. Honos Mediterráneumban, Ny-Ázsiában, sokfelé dísznövényként telepítik. Évelő, fás szárú, kisebb cserje, de akár fává is megnőhet.
Tartalmaz:→ kb. 1-2% kardenolid szteroid glikozid (pl. oleandrin, dezacetil-oleandrin, olendrigenin, adynerin, neriantin, urechitoxin, digitoxigenin), flavonoid, szaponin (ursolsav, oleanolsav), cserzőanyag, gyanta
Gyógyhatása(i): közepesen erős, szívre ható glikozidjai gyógyszerként (öregedő szív, vegetatív szívbántalom kezelésére) orvosi ellenőrzéssel.
Felhasználjuk:Homeopátia is felhasználja.
Ellenjavallat: A leander minden részében megtalálható az a vegyület, mely emberi szervezetbe kerülve mérgezést, nagyobb dózisban halált okoz.


Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Leander


A Wikimédia Commons tartalmaz Leander témájú médiaállományokat.