Növények/N/Nagy meténg

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | N(Vinca major szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 3124 bájt

Növények

Nagy meténg

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk

Nagy meténg
Nagy meténg
(Vinca major, Syn: -)
(Drog(ok):(Vincae majoris herba, )
Más neve(i): -

A nagy meténg eredeti előfordulási területe a Földközi-térség volt. Európában Spanyolországtól keletre, Franciaország déli részén keresztül, a Balkán-félszigetig és Törökország északi részéig, valamint a Kaukázus nyugati felén is. Észak-Afrikában is vannak természetes állományai.

Évelő és örökzöld növény, mely 25 centiméter magasra nő meg és 2-5 méter szélesre terül el. Ha alkalma adódik, akkor 50-70 centiméter magasra is felkapaszkodik. Levelei átellenesek, a tövüknél majdnem kerekek, míg a végük felé kihegyesednek. A levél a főérmentén 3-9 centiméter hosszú és 2-6 centiméter széles. Fényesen sötétzöld és bőrszerű tapintású. Az 1-2 centiméter hosszú levélszárakat szőrök borítják. A virágok kétneműek, egy-egy szárvégen csak egy virág nyílik. A természetes nagy meténg virága lilás-ibolyaszínű és 3-5 centiméter átmérőjű. Öt szirma van. A csészéje 10-17 milliméter hosszú és szőrzet borítja. Kora tavasztól egészen őszig nyílik.

Életmódja

A nedves aljnövényzetet, az erdőket, a sövényeket és a folyópartokat részesíti előnyben. Akár 800 méteres tengerszint feletti magasságig is felhatol. Egyaránt jól érzi magát az erős Napsütésben és az árnyékban is.
Kiváló talajtakaró, főleg a mérsékelt övi tájakon közkedvelt kerti virággá vált. Számos termesztett változatát alakították ki; ezek a virágok és levelek színezete - a fehértől a sötét ibolyáig - , illetve mintázata szerint különböztethetők meg. A 'Variegata' nevű változat elnyerte a The Royal Horticultural Society a Royal Horticultural Society Award of Garden Merit, azaz nagyjából Kerti Termesztésre Érdemes Növény Díját.
Mivel közkedvelt kerti virág, az ember sokfelé magával vitte, így egyes helyeken, mint például az Amerikai Egyesült Államokban, Ausztráliában és Új-Zélandon inváziós fajjá vált, mert sűrű növénytakarót alkot, elveszi az ottani őshonos növényektől a napfényt.
Nagy meténg ellenjavallat: -

Képek[szerkesztés]


Sideways Arrow Icon.svg Lásd még: Mit-mihez Natúr gyógytea Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Nagy meténg


A Wikimédia Commons tartalmaz Nagy meténg témájú médiaállományokat.