Ugrás a tartalomhoz

Növények/E/Égerlevelű fanyarka

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | E
(Amelanchier alnifolia szócikkből átirányítva)
A lap mérete: 2299 bájt

Növények

Égerlevelű fanyarka


Égerlevelű fanyarka
(Amelanchier alnifolia , Syn: )
Más neve(i): mazsolafa

A fanyarka (Amelanchier) a rózsafélék családjába tartozó kb. 30 fajt számláló nemzetség. A fajok többsége Észak-Amerikában honos. Egyes fajokat nehéz megkülönböztetni egymástól, könnyen hibridizálódnak. Amerikában főként az A. alnifolia, A. spicata, A. oblongifolia, és az A. canadensis fajok használatosak gyümölcstermő faként. Kékesfekete bogyói fürtökben helyezkednek el. Egyes fajtáit telepítik Európában is.

Lombhullató cserjék vagy kis fák. Leveleik egyszerűek, fűrészes vagy ép szélűek. Virágzatuk végálló fürt, virágaik hímnősek, a párta fehér, a csésze harang alakú. A termés ehető, fanyar ízű, borsó méretű almácska.

Felhasználás Szirti fanyarka (A. ovalis) - Dél- és Közép-Európában honos (Magyarországon is honos és védett), cserje termetű tarackoló növény. Kertekbe a 'Helvetia' fajtáját ültetik, mely legfeljebb 1 m magasra nő, az alapfajnál kisebb levelei és szép őszi lombszíne van. Kerti díszcserjeként köves, meleg lejtőn, vagy edényben is tartható.

A pompás fanyarka (A. laevis) - könnyen összetéveszthető az A. lamarckii-val. Kis fa, lombfakadással egy időben nyíló 5 hosszúkás szirmú, fehér virágokkal. A termés vörösből feketére érik, a madarak szívesen fogyasztják. Értékes dísze szép őszi lombszíne.

A madaraktól megmentett termések sok vitamint tartalmaznak, nyersen is fogyaszthatók, illetve gyümölcslé, lekvár készítésére alkalmasak.

Gyógyhatása(i): Mézédes termései mellett a zöld részek vérnyomáscsökkentő hatását is tapasztalták.
Ellenjavallat: -


Lásd még: Mit-mihez Natúr gyógytea Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Égerlevelű fanyarka


A Wikimédia Commons tartalmaz Égerlevelű fanyarka témájú médiaállományokat.

-->