Növények/I/Indás ínfű

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | I
(Ajuga reptans szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2333 bájt

Növények

Indás ínfű

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyógygombákGyógynövényNövények gyógyhatásaGyógyteákIllóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok

Növények listája – Ábécé szerinti tartalomjegyzék
Indás ínfű
Indás ínfű
(Ajuga reptans, Syn: Ajuga chamaepitys)
Más neve(i): Kalincaínfű
Az indás ínfű az ajakosvirágúak rendjébe, ezen belül az árvacsalánfélék családjába tartozó faj.
Dél-Európa kivételével egész Európában igen gyakori. Európán kívül, ez a növényfaj még megtalálható Afrika északnyugati részén, és Ázsia mérsékelt övi részein is.
Az indás ínfű 15-30 centiméter magas, évelő növény. Szárának tövéből hosszú, leveles indák nőnek. A négyszögletű szár csak két átellenes oldalán pelyhes szőrű. A 4-7 centiméteres tőlevelek csokorszerűen helyezkednek el, szárnyas nyelük hosszú, a szárlevelek rövidebbek, hosszúkás, fordított tojásdadok, tompán fogasak vagy ép szélűek, keresztben átellenes állásúak. A kék vagy ibolyás-kék, nagyon ritkán rózsaszín vagy fehér, ajakos virágok kettesével, hatosával álörvökben nyílnak a felső szárlevelek hónaljában, és hengeres állfüzért alkotnak. A felső ajak csaknem teljesen hiányzik, a háromhasábú alsó ajak viszonylag nagyméretű. A virágok 1,5-2 centiméteresek, melyből 1-1,5 centiméter jut a párta karimájára. A virágzat murvásodó levelei ép vagy kanyargós, esetleg csipkés szélűek.
Az indás ínfű lomb- és tűlevelű, valamint elegyes erdők, ligetek, nyirkos rétek, cserjések és utak szélének lakója. A hegységekben 1700 méter magasságig felhatol. Az indás ínfű az üde, laza, tápanyagban gazdag, humuszos vályog- és erdei talajokat kedveli.
A virágzási ideje május-június között van. Magját a hangyák terjesztik.
Az indás ínfüvet korábban gyógynövényként használták sebek gyógyítására. Zsenge, fiatal leveleiből főzelék készülhet.
Közeli rokona a Közönséges ínfű (Ajuga genevensis) ugyancsak gyökérsarjakkal szaporodik.
Magyar Wikipédia: Indás ínfű


A Wikimédia Commons tartalmaz Indás ínfű témájú médiaállományokat.