Növények/Növények gyógyhatása/C/Csikorgófű

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 1672 bájt

Növények

Csikorgófű

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk

Gratiola officinalis1.jpg
Csikorgófű
(Gratiola officinalis, Syn: )
Más neve(i): csikorka, kegyelemfű, istenharagja, istenkegyelme
Gyógyhatása(i): Szívserkentő, epe-, has- és vizelethajtó, forrázatát vese-, hólyag-, reumás és ízületi bántalmak ellen használták valamikor, ma már inkább csak az állatgyógyászatban alkalmazzák.

E kettős érzelmet valószínűleg a feltalálási helyek és a gyógyhatás közti kontraszt okozta. A középkori értelmezés szerint a csikorgófű a rossz szellem, a rontás, a kárhozat jelképe, valószínűleg mert termőhelyét a gonosz szellemek lakóhelyének tartották. Az istenkegyelme, kegyelemfű elnevezés mögött pedig a kitapasztalt gyógyhatás lehet.


Ellenjavallat: Erősen mérgező hatású is lehet, ezért házi szerként, teakészítésre nem alkalmas. Használata kizárólag orvosi rendelvényre, és az orvos felügyelete mellett javasolt, alkoholos kivonata szívizgató, epeműködést serkentő és hashajtó hatású, ma már csak a homeopátiában és az állatgyógyászatban alkalmazzák.


Sideways Arrow Icon.svg Lásd még: A növényről Mit-mihez Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Csikorgófű


A Wikimédia Commons tartalmaz Csikorgófű témájú médiaállományokat.