Növények/G/Gyertyán

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | G(Carpinus betulus szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2958 bájt

Növények

Gyertyán

Gyertyánfa
Gyertyán
(Carpinus betulus, Syn: )
Más neve(i): közönséges gyertyán

A közönséges gyertyán a nyírfafélék családjába tartozó faj. A mogyorófélék (Coryloideae) alcsaládjába sorolják a mogyoróval és néhány más nemzetséggel együtt, más rendszerezők külön családba, a Corylaceae-be helyezik. Viszonylag kis termetű fák tartoznak ide. A nemzetség 30-40 fajának nagy része az északi mérsékelt égöv alatt él, legnagyobb részük Kelet-Ázsiában (főleg Kínában). Európában csak két faj, a közönséges gyertyán és a keleti gyertyán (Carpinus orientalis) fordul elő.

Hazája Közép- és Dél-Európa, Kaukázus, Észak-Törökország és Irán. Tipikusan a hegyvidéki fafajok között fordul elő, de ritkán látható 1000 méter tengerszint fölötti magasságban. Hazánkban főleg tölgyek és bükkök, valamint tölgy-hárs-gyertyános erdőkben látható.
A gyertyánok lombhullatók, váltakozó állású, kétszeresen fűrészes, egyszerű leveleik 3–10 cm hosszúak. Virágaik tavasszal nyílnak, szél porozza őket, lecsüngő barkavirágzatot alkotnak. A porzós és termős barkák külön barkavirágzatokba tömörülnek, de ugyanazon a fán megtalálhatóak (egylaki növény). A termés apró makkocska, kb. 3–6 mm hosszú kupacslevelek borítják. A kupacs háromkaréjos vagy egyszerű tojásdad, enyhén aszimmetrikus. A kupacslevelek aszimmetriája miatt „szárnyként” működnek, a szél messzebbre röpteti így a termést. A szárny alakja segíthet az egyes fajok meghatározásában. Egy makkocskában tipikusan 10-30 mag található.
A közönséges gyertyán, kis-közepes méretű fa, tipikusan 10-20, néha 30 méter magas. Egész Európában előfordul Írország, Nagy-Britannia északi része és Skandinávia nagy része kivételével. Levelei 5–9 cm hosszúak, a kupacslevelek 3–4 cm-esek, háromkaréjúak.
A gyertyán fája igen szilárd és kemény, nehéz vele dolgozni.
Keménysége miatt azonban szerszámnyélnek, fogaskeréknek, kocsikeréknek, zongora mechanikájának kiváló. Parketta készítésére is felhasználják.


Gyertyán ellenjavallat: Pollenkibocsátása alacsony, virágporának súlya nehéz, emiatt helyben okoz allergiás reakciót. A keresztallergia miatt a gyertyánra allergiás betegből a mogyoró, az éger- és nyírfapollen is tüneteket válthat ki.


Sideways Arrow Icon.svg Lásd még: Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Gyertyán
A Wikimédia Commons tartalmaz Gyertyán témájú médiaállományokat.