Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Madarak/Bajszos sármány

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
(Emberiza cia szócikkből átirányítva)
A lap mérete: 2503 bájt

Kertészet

Bajszos sármány


Bajszos sármány
Bajszos sármány


Bajszos sármány
(Emberiza cia, Syn: -)
Más neve(i): -
A madarak osztályának verébalakúak rendjébe és a sármányfélék családjába tartozó faj.
Védett madár! - Eszmei értéke: 100 000,- Ft. (2012)
Európa középső és déli részén, a Földközi-tenger környékén, Ázsia keleti és középső részén és Észak-Afrikában él. Természetes élőhelyei a nyílt napos területek, de szüksége van rejtőzködésre alkalmas sövényre vagy bokorra. A hegyekbe is magasan felhatol, fészkelőhelyén állandó, de kóborol.
Testhossza 15-16,5 centiméter, szárny-fesztávolsága 21-27 centiméter, testtömege 21-29 gramm. A hímnek szürkésfehér alapon feketén csíkozott feje van, a tojónak egyszerűbb színei vannak.

Élőhelye

Talajon sziklák védelmében, vagy sziklák repedésébe építi fészkét. Évente kétszer költ, fészekalja 4-5 tojásból áll, melyen 12-14 napig kotlik.
Elsősorban fűfélék és gyomok apró magvaival, nyáron rovarokkal táplálkozik, melyeket a bokrok ágairól gyűjt össze. A fiókákat elsősorban hernyókkal, pókokkal, szöcske- és sáskalárvákkal eteti.
Magyarországon állandó és rendszeresen fészkelő, kis egyedszámban a Budai-hegységben és az Északi-középhegység néhány pontján.
Talajon sziklák védelmében, vagy sziklák repedésébe építi fészkét. Évente kétszer költ, fészekalja 4-5 tojásból áll, melyen 12-14 napig kotlik. A fiókák kirepülési ideje még 10-13 nap. Mindkét szülő kotlik és a táplálásban is részt vesz.
Az elterjedési területe rendkívül nagy, egyedszáma pedig növekszik. A Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján nem fenyegetett fajként szerepel. Európában nem fenyegetett fajként van nyilvántartva,
Magyarországon fokozottan védett!


Forrás: Magyar Wikipédia Bajszos sármány

Papp László Zootaxonómia. (1996).,
Györffy Gyögy & Hornung Erzsébet: Állatrendszertani gyakorlatok. JATE Press Szeged (1987).
,
Peterson, Mountfort & Hollom: Európa madarai. Gondolat, Bp. (1977)

A Wikimédia Commons tartalmaz Bajszos sármány témájú médiaállományokat.