Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Madarak/Fehérkarmú vércse

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2757 bájt

Kertészet

Fehérkarmú vércseFehérkarmú vércse


Fehérkarmú vércse
(Falco naumanni, Syn: -)
Más neve(i): -


A fehérkarmú vércse a madarak osztályának sólyomalakúak rendjébe, azon belül a sólyomfélék családjába tartozó faj.
Védett madár! - Eszmei értéke:500 000,- Ft. (2012)


Európa mediterrán területein, a Balkán-félszigeten, Közép- és Kelet-Európában, Kis-Ázsiában, a Közel-Kelet és Közép-Ázsia egyes részein, valamint Afrika Szaharán kívüli térségeiben honos, de ritkán az Óvilág más területein is előfordul.
Természetes élőhelyei a mérsékelt övi, szubtrópusi és trópusi füves puszták, szavannák és sivatagok, valamint legelők, szántóföldek és városi régiók. Vonul faj.
Magyarországon ritka kóborló, korábban szórványosan költött is.
Testhossza 29–32 centiméter, szárnyfesztávolsága 58-72 centiméter. A hím testtömege 90–172 gramm, a tojó 138-208 gramm. A hím hátoldala gesztenye-vörös, hasoldala sárgás, elszórt fekete pettyekkel, feje és farka hamuszürke, a farok vége fekete. A csőre és a lába sárga, a karmai fehérek. A tojó háta és farka rozsdabarna, sötét keresztsávokkal, hasa olyan, mint a hímnek.
Főleg rovarokkal, nagyobb sáskákkal és szöcskékkel táplálkozik, de bogarakat, gyíkokat és kisemlősöket is fogyaszt. Röpte sebes és könnyed. Gyakran egy helyben lebeg (szitál). Szárnycsapásai gyorsak, erőteljesek, gyakran néhány szárnycsapás-sorozat siklórepüléssel váltakozik. Kiemelkedő, magasabb tereptárgyakon pihen.
Emberi településeken, épületeken, magas falak üregeiben, sziklahasadékokban fészkel telepesen, sokszor egyéb madarakkal együtt. Fészke kapart mélyedés. Fészekalja 3–6 tojásból áll, melyeken 28–29 napig kotlik. A fiatal madarak 28–29 nap múlva repülnek ki.
Az elterjedési területe rendkívül nagy, egyedszáma pedig stabil. A Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján nem fenyegetett fajként szerepel.[4] Európában nem fenyegetett fajnak számít.
Magyarországon fokozottan védett!


Magyar Wikipédia:Fehérkarmú vércse

Forrás: Magyar Wikipédia Fehérkarmú vércse

Papp László Zootaxonómia. (1996).,
Peterson, Mountfort & Hollom: Európa madarai. Gondolat, Bp. (1977)


A Wikimédia Commons tartalmaz Fehérkarmú vércse témájú médiaállományokat.