Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Madarak/Szuharbújó

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2369 bájt

SzuharbújóSzuharbújó


Szuharbújó
(Cisticola juncidis, Syn: -)
Más neve(i): -


Védett madár! - Eszmei értéke: 25 000,- Ft. (2012)


A szuharbújó a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe azon belül pedig az óvilági poszátafélék családjába, vagy más szerzők szerint a szuharbújófélék családjába tartozó rovarevő madárfaj.
Költési területe Dél-Európa, Afrika, Dél-Ázsia és Ausztrália. Többnyire állandó madár, de Délkelet-Ázsiai populációi vonulóak. Közép-Európában rendkívül ritka kóborló, főleg tavasszal tűnhet fel egy-egy példány. Az európai elterjedési területe lassan növekszik észak felé, talán a globális felmelegedés miatt. Hazánkban az első hiteles előfordulási adatát az Kolon-tóról regisztrálták, ahol egy éneklő hím példányát figyelték meg 2005. július 15-én és 16-án. Jellemző élőhelye a vízközeli, magas füvű rétek, rizsföldek, esetleg nádasok.
Kistestű, barna-fekete mintás madarak. A torok és a hasi oldal fehéres, a farok széles, a farktollak csúcsa sötét-világos mintázatú. Csőre vaskosabb és íveltebb, mint a nádiposzátáké. A két ivar hasonló, de hím fején kicsit tompább, hátán kicsit élénkebb a fekete mintázat. A hím röptében énekel.
Poligám madarak, a tojók a sűrű, magas fűben építik fészküket. A fészek csésze alakú, és felülről is fű fedi, a fészekalj 3-6 tojást tartalmazhat.
Magyarországon fokozottan védett!

Galéria[szerkesztés]


Magyar Wikipédia:Szuharbújó

Forrás: Magyar Wikipédia Szuharbújó

Papp László Zootaxonómia. (1996).,
Peterson, Mountfort & Hollom: Európa madarai. Gondolat, Bp. (1977)


A Wikimédia Commons tartalmaz Szuharbújó témájú médiaállományokat.