Kertészet/Madarak/Dankasirály

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2101 bájt

Dankasirály


Chroicocephalus ridibundus (summer).jpg
Dankasirály
Latin neve - (Larus ridibundus) (Chroicocephalus ridibundus)

A madarak (Aves) osztályába, a lilealakúak (Charadriiformes) rendjébe, ezen belül a sirályfélék (Laridae) családjába tartozó faj.

Hossza 34-37 centiméter, szárny-fesztávolsága 100-110 centiméter, testtömegük 200-400 gramm közötti. : Mozgékony, élénk sirály; gyakran fészkel a szárazföld vizei mentén. Hegyes szárnyának első éle tiszta fehér. A kézevezők alsó fele sötétszürke. Karcsú csőre és lába kárminpiros. Nyáron feje csokoládébarna; télen fehér, néhány feketés folttal. A fiatalok hátoldala és fejteteje barnásan foltozott; fehér farkukon fekete végszalag. Szárnyuk első éle már hófehér. Csőrük és lábuk sárgásbarna. A dankasirály röpte sokkal élénkebb, mint a nagy tengeri sirályoké.

Élőhelye

A kontinens belsejében és a tengerpartokon is gyakori. A nyílt tengereken ritkán látható; inkább tavak mentén, kikötőkben, mezőgazdasági területeken. Mocsarakban, lápokon, tavak szigetein telepesen fészkel. Magyarország gyakori költő madara; néhány nagyobb fészkelő telepe is van. Vonuló. A télen látható világosfejű dankasirályok északról érkező téli vendégek.
Szántáskor nagy csapatokban jár az eke után, és a földből kiforduló pajorokat, rovarálcákat stb. szedegeti. Cserebogaras években a rajzó cserebogarakat a levegőben fecske módra kapkodja el.

Védett! Eszmei érték: 50 000 Ft

Forrás: Magyar Wikipédia Dankasirály

Papp László Zootaxonómia. (1996).,
Györffy Gyögy & Hornung Erzsébet: Állatrendszertani gyakorlatok. JATE Press Szeged (1987).
,
Peterson, Mountfort & Hollom: Európa madarai. Gondolat, Bp. (1977)

A Wikimédia Commons tartalmaz Kertészet/Madarak/Dankasirály témájú médiaállományokat.