Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Madarak/Énekes nádiposzáta

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2104 bájt

Kertészet

Énekes nádiposzátaÉnekes nádiposzáta
Fészek, tojásokkal
Énekes nádiposzáta
(Acrocephalus palustris, Syn: -)
Más neve(i): -
Az énekes nádiposzáta a madarak osztályának a verébalakúak rendjéhez, ezen belül a nádiposzátafélék családjához tartozó faj.
Védett madár! - Eszmei értéke:25 000,- Ft. (2012)
Európában és Ázsia nyugati területein honos. Bokrosok, csalánosok, ligetes erdők szegélyei, folyóárterek vagy gabonatáblák lakója, kerüli a mocsaras területeket. Afrikában telel át.
Testhossza 13-14 centiméter, szárnyfesztávolsága 18-21 centiméter, testtömege 10-15 gramm. A költési időszakban felül olajbarna, alul fehéres.
Tápláléka vízicsigákból, búvárpókokból, legyekből, árvaszúnyogokból és skorpiólegyekből áll. Nagyon jó hangutánzó, az egyetlen európai madárfaj, amely afrikai madarak hangját is utánozza.
Félgömb alakú fészkét, csalánosokba készíti. Évente egyszer költ, de a szaporulat elpusztulása esetén, újra rakja a tojásait. A fészekalj 5 ritkán 6 tojásból áll. A tojásokon mindkét szülő kotlik 11-12 napig. A fiatal madarak 11-13 nap múlva elhagyják a fészket, de repülni még nem tudnak.
Magyarországon rendszeres fészkelő, májustól szeptemberig tartózkodik a környékén.
A énekes nádiposzáta közeli rokonai az cserregő nádiposzáta (Acrocephalus scirpaceus ) és a foltos nádiposzáta (Acrocephalus schoenobaenus).


Forrás: Magyar Wikipédia Énekes nádiposzáta

Papp László Zootaxonómia. (1996).,
Peterson, Mountfort & Hollom: Európa madarai. Gondolat, Bp. (1977)


A Wikimédia Commons tartalmaz Énekes nádiposzáta témájú médiaállományokat.