Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Madarak/Csíz

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2365 bájt

Kertészet

CsízCsíz
Hím
Tojó


Csíz
(Spinus spinus, Syn: -)
Más neve(i): -
A csíz a madarak osztályának verébalakúak rendjébe és a pintyfélék családjába tartozó faj.
Védett madár! - Eszmei értéke: 25 000,- Ft. (2012)
Elterjedt Európa északi mérsékelt égövi területein. Kelet-Ázsiában egy elkülönült populációja él. Vannak állandó és rövid távon vonuló népességei is. Hazánkban leginkább átvonulóként és téli vendégként fordul elő, de évente néhány száz pár költ is, főként telepített fenyvesekben.
Testhossz 12 centiméter, szárnyfesztávolsága 20-23 centiméter, testtömeg 11-18 gramm. A hím sárgászöld vagy fiatalok és a tojók szürkészöld színűek. Szárnyán és farkán sárgászöld/fekete mintázat figyelhető meg. A hímek fejteteje („sapkája”) fekete.
Főként fenyvesekben, különösen lucfenyvesben költ. Költési időben főként ízeltlábúakkal táplálkozik, ősszel és télen magevő. Számos más növény mellett kedveli a vörösfenyő, az éger és a nyír magjait is, télen madáretetőkre is jár.
A költési időszakon kívül gyakran kisebb-nagyobb csapatokban mozog, a csapatokban gyakran más pintyfélékkel, például zsezsékkel is vegyül.
Fészkét a tojó fenyőre, különösen lucfenyőre rakja, rendszerint nagy magasságban. Többnyire 4-5 (2-6) tojást tojik. Évente kétszer költ. Első költését áprilisban, második költését május-június táján kezdi.
Csak a tojó kotlik, közben a hím eteti. A fiókák 11-12 nap múlva kelnek, mindkét szülő eteti őket, majd 12-15 nap múlva kiröpülnek a fészekből.
Egykor kedvelt kalitkamadár volt. Ma már védettséget élvez!


Forrás: Magyar Wikipédia Csíz

Papp László Zootaxonómia. (1996).,
Peterson, Mountfort & Hollom: Európa madarai. Gondolat, Bp. (1977)


A Wikimédia Commons tartalmaz Csíz témájú médiaállományokat.