Kertészet/Madarak/Sarki partfutó

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2355 bájt

Kertészet

Sarki partfutóSarki partfutó


Sarki partfutó
(Calidris canutus, Syn: Tringa Canutus)
Más neve(i): -


A sarki partfutó a madarak osztályának lilealakúak rendjébe, ezen belül a szalonkafélék családjába tartozó faj. A fajt Carl von Linné svéd természettudós, orvos és botanikus írta le 1758-ban, a Tringa nembe Tringa Canutus néven.[
Védett madár! - Eszmei értéke:25 000,- Ft. (2012)


Alaszkán, Izlandon, Észak-Európában és Oroszország északkeleti részén fészkel. A mocsaras környéket kedveli, de a tengerparton is megtalálható. Magyarországon alkalmi vendég, tavasszal és ősszel.
Átlagos testhossza 23-25 centiméter, szárnyfesztávolsága 57-61 centiméteres, testtömege 110-160 gramm. Háta szürke, pikkelyes mintázattal, hasa világos. A hímek alsó fele a nászidőszakban vörös.
Rovarokat, férgeket, szúnyoglárvákat, rákokat és csigákat keresgél a vízparton.
A hím a levegőben csapkodva udvarol a tojónak. Fészkét a száraz tundrán mélyedésbe rakja. Fészekalja 3–4 kb. 40 milliméteres tojásból áll, melyeken 21-22 napig kotlik.
1980-ban még több millió sarki partfutó élt, amely napjainkra mintegy 250 000 egyedből álló létszámra csökkent. A partfutók életben maradási esélyeit jelentősen rontja, hogy a globális felmelegedés hatására az általuk fogyasztott puhatestűek korábban kelnek ki, mint, a sarki partfutók fiókái a tojásból és a frissen kikelt egyedeknek kisebbé vált a csőre, amely miatt étrendjük megváltozott. Míg korábban a táplálóbb Loripes nevű puhatestűeket fogyasztották, addig napjainkban a kevésbé tápláló Dosinia, illetve a tengeri füvet (Zostera) kénytelenek fogyasztani.
Magyarországon védett!


Magyar Wikipédia:Sarki partfutó

Forrás: Magyar Wikipédia Sarki partfutó

Papp László Zootaxonómia. (1996).,
Peterson, Mountfort & Hollom: Európa madarai. Gondolat, Bp. (1977)


A Wikimédia Commons tartalmaz Sarki partfutó témájú médiaállományokat.