Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Madarak/Üstökösréce

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2310 bájt

Kertészet

ÜstökösréceÜstökösréce


Üstökösréce
(Netta rufina, Syn: -)
Más neve(i): -


Az üstökösréce a lúdalakúak rendjébe, ezen belül a récefélék családjába tartozó faj. Európában, Ázsiában vizek közelében fészkel, télen Észak-Afrikáig is eljut.
Védett madár! - Eszmei értéke:50 000,- Ft. (2012)


Magyarországon fészkelő faj, első alkalommal a Fertő mellett költött 1983-ban. Nyugati irányból terjeszkedik, a jelentősebb dunántúli vizes élőhelyeken időközben rendszeresen fészkelő fajjá vált, az utóbbi években jelezték a Kiskunságból és a Hortobágyról is.
Testhossza 53-57 centiméter, a szárnyfesztávolsága 84-88 centiméter, testtömege 900-1400 gramm. A tojó valamivel kisebb, mint a hím.
Elsősorban növényevő. Táplálékszerző magatartása az ún. úszórécék (úszva, esetleg fejüket a víz alá merítve táplálkoznak) és a bukórécék (teljes testükkel a víz alá merülve, a fenékről táplálkoznak) jellegzetességeit egyaránt mutatja.
Rendszerint a sekély vízben, szegélyekben legeli a vízinövényzetet vagy az elszaporodó algákat, de előfordul, hogy víz alá bukva szerzi vízinövényekből, magvakból álló táplálékát. Elkapja az ebihalat és a vízirovarokat is. Enyhe teleken Közép-Európában – Magyarországon is – néhány példány áttelelhet, de jellemzően elvonul.
A Fertőnél, hazánkban egyedüli jelentős vonulóhelyén tavasszal májusban akár 600-1200 példány is látható egyszerre, őszi vonulása alkalmával ritkább. Ma már, 25 évvel első hazai költése után az országban bárhol felbukkanhat, sőt fészkelhet is az arra alkalmas költőhelyeken.


Magyar Wikipédia:Üstökösréce

Forrás: Magyar Wikipédia Üstökösréce

Papp László Zootaxonómia. (1996).,
Peterson, Mountfort & Hollom: Európa madarai. Gondolat, Bp. (1977)


A Wikimédia Commons tartalmaz Üstökösréce témájú médiaállományokat.