Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Madarak/Kék fú

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2006 bájt

Kertészet

Kék fúKék fú


Kék fú
(Porphyrio porphyrio, Syn: Fulica Porphyrio)
Más neve(i): -


A kék fú a madarak osztályának darualakúak rendjébe, a guvatfélék családjába tartozó faj. A fajt Carl von Linné svéd természettudós írta le 1758-ban, a Fulica nembe Fulica Porphyrio néven.
Védett madár! - Eszmei értéke:10 000,- Ft. (2012)


Európa déli részén, Ázsiában, Afrikában, Indonéziában, a Fülöp-szigeteken és Ausztráliában honos. Természetes élőhelyei a nádasok, gyékényesek, sásos mocsarak, tavak és tengerpartok. Édes és sós víz mellett egyaránt előfordul. Állandó, nem vonuló faj.
Magyarországon nagyon ritka kóborló. Mindössze egy alkalommal észlelték, 1967-ben a Velencei-tónál.
Testhossz 45-50 centiméter, szárnyfesztávolság 90-100 centiméter, tömege 520-1000 gramm közötti. A tojó kisebb a hímnél.
Növényi eredetű táplálékot fogyaszt, leveleket, gyékény és nád hajtásait, de megeszi a lucernát és a füvet is. Esetenként nagyobb rovarokat és csigákat is elfogyaszt.
A víz fölé, nádból és sásból építi fészkét, fészekalja 2-7 tojásból áll, melyen 23-25 napig kotlik. A fiókák még 60 napig szorulnak a szülők segítségére.
Az elterjedési területe rendkívül nagy, egyedszáma viszont ismeretlen. A Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján nem fenyegetett fajként szerepel.
Magyarországon védett!


Magyar Wikipédia:Kék fú

Forrás: Magyar Wikipédia Kék fú

Papp László Zootaxonómia. (1996).,
Peterson, Mountfort & Hollom: Európa madarai. Gondolat, Bp. (1977)


A Wikimédia Commons tartalmaz Kék fú témájú médiaállományokat.