Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Madarak/Pusztai ölyv

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2464 bájt

Kertészet

Pusztai ölyvPusztai ölyv


Pusztai ölyv
(Buteo rufinus, Syn: Falco rufinus)
Más neve(i): -


A pusztai ölyv a madarak osztályának vágómadár-alakúak rendjébe, ezen belül a vágómadárfélék családjába tartozó faj. A fajt Carl von Linné svéd természettudós írta le 1758-ban, a Falco nembe Falco rufinus néven.


Védett madár! - Eszmei értéke:100 000,- Ft. (2012)


Európában a Balkán-félszigeten, Romániában, Bulgáriában és Törökországban található, de Észak-Afrikában és Ázsia középső részén is költ. Természetes élőhelyei a száraz puszták, félsivatagok, valamint nyílt hegyi területek. Egyes helyeken állandó, de van, ahonnan délebbre vonul.
Magyarországon főként a Hortobágyon szórványosan fészkel belőle pár példány. A 2012. januárban végrehajtott madárszámlálás során 13 pusztai ölyvet figyeltek meg Magyarországon. 2018-ban a madárszámlálás adatai alapján 5 itthon telelő pusztai ölyvet figyeltek meg a madarakat számlálók.
Testhossza 50–65 centiméter, szárnyfesztávolsága pedig 125–148 cm-es, testtömege 590–1760 gramm. A tojó nagyobb és testesebb a hímnél. Csüdje tollas, a lába hosszabb, mint a többi ölyvé.
Nagyobb részt rágcsálókkal táplálkozik, de megeszi a gyíkokat, kígyókat és rovarokat is.
Síkságon általában a földön fészkel, de előfordul, hogy fészkét bokorra vagy fára rakja. A hegyvidéken sziklapárkányokon költ. A fészek ágakból és gallyakból készül, melyet fűvel, mohával és szőrszálakkal bélel ki. A fészekalj 2–3 tojásból áll, melyen 28 napig kotlik.
Az elterjedési területe rendkívül nagy, egyedszáma pedig stabil. A Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján nem veszélyeztetett fajként szerepel
Magyarországon fokozottan védett!


Magyar Wikipédia:Pusztai ölyv

Forrás: Magyar Wikipédia Pusztai ölyv

Papp László Zootaxonómia. (1996).,
Peterson, Mountfort & Hollom: Európa madarai. Gondolat, Bp. (1977)


A Wikimédia Commons tartalmaz Pusztai ölyv témájú médiaállományokat.