Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Madarak/Búbos pacsirta

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2193 bájt

Kertészet

Búbos pacsirta


Búbos pacsirta
Búbos pacsirta
Búbos pacsirta
(Galerida cristata, Syn: -)
Más neve(i): -


Védett madár! - Eszmei értéke:50 000,- Ft. (2012)
A madarak osztályának verébalakúak rendjébe és a pacsirtafélék családjába tartozó faj.
Testhossza 17–19 centiméter, a szárny-fesztávolsága 29–38 centiméter, a tömege 37–50 gramm. Felálló tollbóbitája hosszú. Csőre enyhén lefelé hajlik. Rövid farka sárgásan szegett. Homok barna vagy szürkésbarna hátoldala halványabban sávozott. Testalja sárgásfehér; mellén sötétebb sávok. Szárnyának alsó oldala sárgásbarna. A fiatalok hátoldala feltűnőbben mintázott, bóbitájuk rövidebb.

Élőhelye

nyílt, füves vagy kopár tájakon, utak mentén, emberi települések közelében, sőt városok belterületén is. A földön fészkel. Magyarországon gyakori költő faj. Állandó.
Növényi és állati táplálékot egyaránt fogyaszt. A téli hónapokban kizárólag a növényi eredetű, míg a fészkelési időben az állati táplálék dominál. Gyakran az országutak szélén, az autók által elütött rovarokat szedi össze.
Ősszel és télen gyakran láthatjuk a jószágállások, trágyadombok gyomnövényeinek magvait szedegetni, valamint a gyomos, még szántatlan kukoricatarlókon, ahol tömegesen fordul elő a muhar és a kakaslábfű. Kemény téli időben, főleg nagy havazások után teljesen a lakott helyekre húzódik és az utak szélén, szemétdombokon, baromfiudvarokban, kis és nagyüzemi állattartó telepeken keresgél élelmet.


Forrás: Magyar Wikipédia Búbos pacsirta

Papp László Zootaxonómia. (1996).,
Györffy Gyögy & Hornung Erzsébet: Állatrendszertani gyakorlatok. JATE Press Szeged (1987).
,
Peterson, Mountfort & Hollom: Európa madarai. Gondolat, Bp. (1977)

A Wikimédia Commons tartalmaz Kertészet/Madarak/Búbos pacsirta témájú médiaállományokat.