Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Madarak/Hantmadár

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2997 bájt

Kertészet

HantmadárHantmadár
A hím
Fiatal példány
Hantmadár
(Oenanthe oenanthe, Syn: Motacilla Oenanthe)
Más neve(i): -


A hantmadár a madarak osztályának verébalakúak rendjébe, ezen belül a légykapófélék családjába tartozó faj.
Védett madár! - Eszmei értéke:50 000,- Ft. (2012)


A fajt Carl von Linné svéd természettudós írta le 1758-ban, a Motacilla nembe Motacilla Oenanthe néven.
Európa és Ázsia nagy részén költ, de Észak-Kanadában és Alaszkában is előfordul. Afrikában telel át, ritkábban Iránban és az Arab-félszigeten. Ausztrália és az Antarktisz kivételével valamennyi földrészen előfordul.
Természetes élőhelyei a mérsékelt övi, szubtrópusi vagy trópusi füves puszták, cserjések, sivatagok és tengerpartok, kedveli a sziklás, mocsaras részeket és szántóföldeket. Hosszútávú vonuló.
Magyarországon áprilistól szeptemberig tartózkodik, rendszeres fészkelő.
Testhossza 14–15 centiméter, szárnyfesztávolsága 26–32 centiméter és testtömege 17–30 gramm. A hím háta nyáron kékesszürke, szárnya és farka fekete, hasa krém fehér, mellkasa bőrszínű. Megjelenése télen a tojóéhoz hasonló: háta barna, mellkasa krém fehér. A farkon húzódó sötét szegély a középső kormánytollakkal felfordított T betűt képez, amely jól látható, ha a madár szétteríti a farkát. Mindkét nemnek fehér a farcsíkja. Csőre vékony, hegyes és fekete. Kiválóan alkalmas a táplálék felcsipegetésére.
Rovarokkal, pókokkal, férgekkel és apró csigákkal táplálkozik.[5] Kevésbe társas lény, és költöző madár. A legidősebb meggyűrűzött madár 7 éves volt.
Az ivarérettséget egyéves korban éri el. A költési időszak április–június között van. A síkságon gyakran kétszer, a hegyekben csak egyszer költ évente. A fészek fűből, szőrből és tollakból készül. Egy fészekaljban 4–6 világoskék tojás van, melyeken körülbelül 13-14 napig, inkább a tojó kotlik. A fiatal madarak 13–15 nap múlva repülnek ki.
Az elterjedési területe rendkívül nagy, egyedszáma nagy, ugyan csökken, de nem éri el a kritikus szintet. A Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján nem fenyegetett fajként szerepel.
Magyarországon védett, állománya mérsékelt csökkenést mutat.


Forrás: Magyar Wikipédia Hantmadár

Papp László Zootaxonómia. (1996).,
Peterson, Mountfort & Hollom: Európa madarai. Gondolat, Bp. (1977)


A Wikimédia Commons tartalmaz Hantmadár témájú médiaállományokat.