Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Madarak/Lilebíbic

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2566 bájt

Kertészet

LilebíbicLilebíbic


Lilebíbic
(Vanellus gregarius, Syn: Charadrius gregarius )
Más neve(i): -


A lilebíbic a lilealakúak rendjébe, ezen belül a lilefélék családjába tartozó faj. A fajt Peter Simon Pallas német zoológus írta le 1758-ban, a Charadrius nembe Charadrius gregarius néven. Sorolják a Hoplopterus nembe Hoplopterus gregarius néven is.
Védett madár! - Eszmei értéke:250 000,- Ft. (2012)


Elsősorban Oroszországban és Kazahsztánban költ, telelni Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Üzbegisztán, Türkmenisztán, Afganisztán, Örményország, Irán, Irak, Szaúd-Arábia és Szíria területére vonul. Kóborlásai során eljut Európa nyugati felébe, Indiába és Afrika északi részére is.
Természetes élőhelyei a szubtrópusi vagy trópusi füves puszták és sivatagok, sós tavak környékén, valamint szántóföldek. Vonuló faj.
Magyarországon nagyon ritka kóborló.
Testhossza 30 centiméter, szárnyfesztávolsága 70–76 centiméter, testtömege 150–250 gramm. Feje teteje és szemsávja fekete, szemöldöksávja fehér.
Főleg rovarokkal táplálkozik, például szöcskét, bogarat, tücsköt és lepkék lárváit, de néha magvakat is fogyaszt.
Laza telepekben költ. A csupasz földre, vagy alacsony aljnövényzet közé, fűvel és levelekkel bélelt fészket készít. Fészekalja 3-5 tojásból áll, melyen 25 napig kotlik. A fiókák a kikelés után nem sokkal elhagyják a fészket, a két szülő még 35-40 napig táplálja őket, mire kirepülnek.
Az elterjedési területe rendkívül nagy, egyedszáma 11200 példány körüli és csökken. A Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján súlyosan veszélyeztetett fajként szerepel.[2] Európában veszélyeztetett fajként tartják nyilván,
Magyarországon fokozottan védett!


Magyar Wikipédia:Lilebíbic

Forrás: Magyar Wikipédia Lilebíbic

Papp László Zootaxonómia. (1996).,
Peterson, Mountfort & Hollom: Európa madarai. Gondolat, Bp. (1977)


A Wikimédia Commons tartalmaz Lilebíbic témájú médiaállományokat.