Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Madarak/Énekes rigó

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2675 bájt

Kertészet

Énekes rigó



Énekes rigó
Részlet egy énekes rigó "dalából"
Énekes rigó
(Turdus philomelos, Syn: -)
Más neve(i): -


Az énekes rigó a madarak osztályának verébalakúak rendjébe és a rigófélék családjába tartozó faj. A fajt Christian Ludwig Brehm német ornitológus írta le 1831-ben.
Védett madár! - Eszmei értéke:25 000,- Ft. (2012)


Egész Európában, Ázsia egy részen, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában él. Természetes élőhelyei a északi és mérsékelt övi erdők és cserjések, valamint városi régiók. Vonuló faj.
Betelepítették Ausztráliába és Új-Zélandra. Sikertelenek voltak a betelepítési kísérletek, melyekkel meg akarták honosítani e fajt az Egyesült Államok, a Dél-afrikai Köztársaság és Szent Ilona területén.
Magyarországon rendszeres fészkelő március-október hónapokban. Rövidtávú vonuló, a hazai állomány a telet a mediterráneumban, elsősorban Olaszországban tölti, de minden télen találkozhatunk áttelelő példányokkal.
Testhossza 23 centiméter, szárnyfesztávolsága 33-36 centiméter, testtömege 65-100 gramm. Háta sötétes olajbarna, hasa és a torka fehéres, a mellen rozsdasárga, szív- és csepp alakú sötét foltozattal. A szeme fölött világosodó szemöldökvonás látható, szárnya belül rozsdasárgás. Csőre és lába sárgásbarna.
Hernyókat, csigákat, gilisztákat zsákmányol, de ősszel elfogyasztja a bogyókat és gyümölcsöket is. Nevét onnan kapta, hogy nagyon szépen énekel. Jellegzetes szokása, hogy az apróbb házas csigákat gyűjti és azokat a csőrében egy arra alkalmas helyre (kőhöz, köves úthoz pl.) viszi és ott magasra emelve hozzáverdesi, feltöri és úgy fogyasztja el.
Fenyőerdők, lomberdők fáira, bokraira rakja fűszálakból álló, csésze alakú fészkét. A fészek belsejét sárral simára tapasztja. 4-5 tojásán 12-13 napig kotlik.
A Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján nem fenyegetettként szerepel. Magyarországon védett!


Forrás: Magyar Wikipédia Énekes rigó

Papp László Zootaxonómia. (1996).,
Peterson, Mountfort & Hollom: Európa madarai. Gondolat, Bp. (1977)


A Wikimédia Commons tartalmaz Énekes rigó témájú médiaállományokat.