Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Madarak/Fekete sas

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2402 bájt

Kertészet

Fekete sasFekete sas


Fekete sas
(Clanga clanga, Syn: -)
Más neve(i): -


A fekete sas (Clanga clanga), korábban (Aquila clanga) a madarak (Aves) osztályának a vágómadár-alakúak (Accipitriformes) rendjébe, ezen belül a vágómadárfélék (Accipitridae) családjába tartozó faj.
Védett madár! - Eszmei értéke: 500 000,- Ft. (2012)


Európa keleti és Ázsia mérsékelt övi részén fészkel, Dél-Ázsiába vonul telelni. A sík vidék a vadászterülete, folyók és tavak környékén.
Testhossza 65-72 centiméter, szárnyfesztávolsága 160-180 centiméter, testtömege 1600-2500 gramm. A tojó nagyobb a hímnél. Tollazata barnásfekete. Lábai hosszúak és vastagok, melyek hosszú, éles karmokban végződnek. Csőre nagy, horgas és erős.
Általában emlősökkel és madarakkal táplálkozik, de a dögöket is szívesen elfogyasztja. A víz környékén gyíkokra, békákra és rovarokra is vadászik. Viselkedésükre fióka korukban a káinizmus jellemző.
Áprilisban a hím nászrepüléssel udvarol a tojónak. Fára, ágakból építi fészkét, de ha van rá mód, az előző évit foglalja el. Fészekalja 1-2 tojásból áll, de a gyengébb fióka általában elpusztul. A kotlási idő 42-45 nap, a fióka még 45-60 napig tartózkodik a fészekben.
Magyarországon alkalmi vendég, főleg a téli hónapokban kóborol erre néhány példány. A 2012. januárban végrehajtott madárszámlálás eredménye alapján 6 fekete sas telelt Magyarországon.
2018-ban a madárszámlálás adatai alapján 4 itthon telelő fekete sast figyeltek meg a madarakat számlálók.
A Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján veszélyeztetett faj,
Magyarországon fokozottan védett!


Magyar Wikipédia:Fekete sas

Forrás: Magyar Wikipédia Fekete sas

Papp László Zootaxonómia. (1996).,
Peterson, Mountfort & Hollom: Európa madarai. Gondolat, Bp. (1977)


A Wikimédia Commons tartalmaz Fekete sas témájú médiaállományokat.