Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Madarak/Sárgarigó

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2161 bájt

Kertészet

SárgarigóSárgarigó
Sárgarigó
Sárgarigó
(Oriolus oriolus, Syn: -)
Más neve(i): régiesen aranymálinkó


A madarak osztályának a verébalakúak rendjébe, ezen belül a sárgarigófélék családjába tartozó faj.
Védett madár! - Eszmei értéke:25 000,- Ft. (2012)


Testhossza 23-24 centiméter, szárny-fesztávolsága 44-47 centiméter, testtömege 56-79 gramm. A hím tollazata ragyogó aranysárga és farka fekete. A szélső farktollak hegye is aranysárga. A tojó és a fiatalok sárgászöldek; szárnyuk és farkuk sötétebb. Zöldesszürke testaljuk halványan sávozott.
Óvatos, vigyázó madár; többnyire a fák lombkoronájában mozog, ahol nemcsak a tojó zöldes színei, de a hím élénk tollazata is beleolvad a környezetbe. Rendszerint olyankor látható, amikor egyik fától a másikig repül. Röpte gyors, kissé hullámvonalú. A közelében elhúzó varjakat, ragadozó madarakat üldözőbe veszi, és addig vagdos feléjük, míg távozásra nem készteti őket.

Élőhelye

Erdők, ligetek, kertek, parkok, folyóárterek, gyümölcsösök stb., de mindig fás területek. Fán fészkel. Mesterien épített kosár alakú fészkét oldalágak ágvilláira függeszti. Magyarországon gyakori költőfaj. Késő tavasszal érkezik s elég korán elvonul.
Rovarokat, főleg hernyókat, lepkéket fogyaszt, gyümölcsérés idején a cseresznyét és a bogyókat pusztítja. A rovarok fogyasztásával hasznot hajt, de a gyümölcsösökben néha nagy károkat okoz.
Magyarosságon védett!


Forrás: Magyar Wikipédia Sárgarigó

Papp László Zootaxonómia. (1996).,
Peterson, Mountfort & Hollom: Európa madarai. Gondolat, Bp. (1977)

A Wikimédia Commons tartalmaz Sárgarigó témájú médiaállományokat.