Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Madarak/Hamvas küllő

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2107 bájt

Kertészet

Hamvas küllőHamvas küllő


Hamvas küllő
(Picus canus, Syn: -)
Más neve(i): szürke küllő


A hamvas küllő a madarak osztályának harkályalakúak rendjébe, ezen belül a harkályfélék családjába tartozó faj.
Védett madár! - Eszmei értéke: 50 000,- Ft. (2012)


Eurázsiában honos faj, de hiányzik a Brit-szigetekről, a Ibériai- és az Appennini-félszigetről, illetve a Balkán-félsziget déli részéről. Az előfordulási területe egészen, Délkelet-Ázsiáig tart. Kedveli a nagy erdőket és távol tartja magát az emberektől.
Magyarországon állandó madár, rendszeres fészkelő.
Testhossza 26 centiméter, szárnyfesztávolsága 38–40 centiméter, testtömege 120–160 gramm között van. Feje szürke, keskeny barkója fekete. Piros homlokfoltja csak a hímnek van. A fiatalok tollazata barnásan foltozott.
Erdei madár, élelmét fákon, talajon, hangyabolyokban gyűjti. Tápláléka fában élősködő és talajon élő rovarokból, azok lárváiból és bábjaiból tevődik össze, de magvakat is fogyaszt. Minden egyed saját territóriumot tart fenn.
Magányos fészkelő. Ritkás öreg tölgyesekben, ligeterdőkben, idősebb bükkösök szélein korhadt fába váj odút, az üreg aljára kevés korhadékot rak. A fészekalja 5–6 fehér tojásból áll, melyen mindkét szülő felváltva kotlik 15–16 napig. A fiókák fészeklakók, 24–25 napos korban repülnek ki.
Európában csökkenő állományú fajként tartják nyilván. A Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listája alapján nem fenyegetett.
Magyarországon védett!


Forrás: Magyar Wikipédia Hamvas küllő

Papp László Zootaxonómia. (1996).,
Peterson, Mountfort & Hollom: Európa madarai. Gondolat, Bp. (1977)


A Wikimédia Commons tartalmaz Hamvas küllő témájú médiaállományokat.