Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Madarak/Gulipán

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2168 bájt

Kertészet

GulipánGulipán
Gulipán
(Recurvirostra avosetta, Syn: -)
Más neve(i): -


A gulipán a madarak osztályának lilealakúak rendjébe, ezen belül a gulipánfélék családjába tartozó faj. A fajt Carl von Linné svéd természettudós írta le 1758-ban.
Védett madár! - Eszmei értéke: 250 000,- Ft. (2012)


Eurázsiában és Észak-Afrikában a tengerpartok és sós tavak mentén költ. Telelni Afrikába és Ázsia déli részére vonul. A természetes élőhelye lagúnák, iszapos tengeröblök, szikes tavak.
Március-november hónapokban tartózkodik Magyarországon, rendszeres fészkelő a Kiskunsági szikes tavaknál, az Alföld más területein és a Dunántúlon, állománya 100-800 fészkelő pár.
Testhossza 42-45 centiméter, szárnyfesztávolsága 77-80 centiméteres, testtömege 260-290 gramm közötti. Csőre hosszú és jellegzetesen felfelé ívelő. Feje és tarkója fekete, nyaka, hasi része és szárnyainak egy része fehér.
Lépeget a sós, sekély vízben és speciális csőrével kaszáló mozdulatokkal apró rovarokat és rákokat szűr ki a sekély vízből.
Szikes tavak, elöntések szigetein, sziklapadkákon, víz közelében telepesen, a talajra készíti fészkét. Fészekalja 4 tojásból áll, melyen 22-24 napig kotlik. A fiókák 35-42 nap múlva repülnek ki. Évente egyszer rak fészket, a fiókák fészekhagyók.
Az elterjedési területe rendkívül nagy, egyedszáma viszont ismeretlen. A Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján nem fenyegetett fajként szerepel.
Magyarországon fokozottan védett!


Forrás: Magyar Wikipédia Gulipán

Papp László Zootaxonómia. (1996).,
Peterson, Mountfort & Hollom: Európa madarai. Gondolat, Bp. (1977)


A Wikimédia Commons tartalmaz Gulipán témájú médiaállományokat.