Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Madarak/Küszvágó csér

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2548 bájt

Kertészet

Küszvágó csérKüszvágó csér


Küszvágó csér
(Sterna hirundo, Syn: -)
Más neve(i): -


A küszvágó csér a madarak osztályának lilealakúak rendjébe és a csérfélék családjába tartozó faj. A fajt Carl von Linné svéd természettudós írta le 1758-ban. Nevét egyik legfontosabb táplálékáról, a szélhajtó küszről kapta.
Védett madár! - Eszmei értéke:100 000,- Ft. (2012)


Széles körben elterjedt Eurázsiában, Észak-Afrikában, Észak-Amerika keleti felén és a Karib-tenger mentén. Afrika déli és nyugati partjain, Dél-Délkelet-Ázsiában, Ausztrália keleti részein, Közép- és Dél-Amerikában telel.
Áprilistól októberig tartózkodik Magyarországon, rendszeres fészkelő a Balatonon, szikes tavak és bányatavak környékén
Testhossza 31–35 centiméter, szárnyfesztávolsága 77–82 centiméter, és testtömege 110–150 gramm. A hím és a tojó külseje hasonló. A költési szezonban csőrük erőteljesen kipirosodik, a vége azonban fekete marad, a madarak homloka szintén fekete. Hosszú, villás farkának köszönhetően röpte elegáns. A fiatal madarak háta és szárnya barna mintázatú.
Vándor madár, telepesen fészkel. Halakkal, vízi rovarokkal és azok lárváival táplálkozik. de néha sáskákat is fogyaszt. A legöregebb, meggyűrűzött madár 25 évet élt.
Az ivarérettséget 2–4 évesen éri el, a költési időszak május-júliusban van. Évente egyszer költ. A fészek sekély talajmélyedés, melyet olykor kagylóhéjjal, fűvel vagy algával bélel. A fészekalj két-három vajszínű vagy zöldes, sötéten pettyezett tojásból áll. A tojásokon mindkét szülő kotlik, 21–22 napig. A fiatal madarak 22–28 nap után repülnek ki.
Az elterjedési területe rendkívül nagy, egyedszáma pedig ismeretlen. A Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján nem fenyegetett fajként szerepel.
Magyarországon fokozottan védett!


Magyar Wikipédia:Küszvágó csér

Forrás: Magyar Wikipédia Küszvágó csér

Papp László Zootaxonómia. (1996).,
Peterson, Mountfort & Hollom: Európa madarai. Gondolat, Bp. (1977)


A Wikimédia Commons tartalmaz Küszvágó csér témájú médiaállományokat.