Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Madarak/Európai lappantyú

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
(Caprimulgus europaeus szócikkből átirányítva)
A lap mérete: 2402 bájt

Kertészet

Európai lappantyúEurópai lappantyú


Európai lappantyú
(Caprimulgus europaeus, Syn: -)
Más neve(i): -
Védett madár! - Eszmei értéke: 50.000,- Ft. (2012)
Az európai lappantyú a madarak osztályának lappantyúalakúak rendjébe, ezen belül a lappantyúfélék családjába tartozó faj.
Majdnem egész Európában költ, az északi részek kivételével, valamint Nyugat- és Közép-Ázsiában. Az összes költőmadár Afrikában telel át, a Szaharától délre. Az utóbbi 50 évben Közép-Európában drámaian csökkent az állományuk.
Testhossza 27 centiméter, szárnyfesztávolsága pedig 58-64 centiméter. Tollazata barnás-szürkés, ami jó álca pihenés közben. Szeme nagy, bagolyéhoz hasonló. A csőrkávák oldalán meredező serték javítják a rovarcsapdázás hatásfokát. A hímnél jellegzetesek a farok mindkét oldalán és a szárny végén látható fehér foltok.
Kizárólag éjjel aktív. Tartós párkapcsolatát költés idején minden évben felújítja. Tápláléka a röptében elkapott repülő rovarokból áll. Élettartama általában 8 év.
A költési időszak június és augusztus között van. A fészekaljban kettő, barnán vagy szürkén pettyezett, halvány krémszínű tojás található. Évente egyszer, ritkán kétszer költ. A szülők felváltva 18 napig kotlanak. A fiatalok 17 nap után repülnek ki.
Áprilistól szeptemberig tartózkodik Magyarországon, rendszeres fészkelő a ritkásabb erdőkben.
Az európai lappantyú rokon a rozsdástorkú lappantyúval (Caprimulgus ruficollis) és a gyászos lappantyúval (Caprimulgus nigrescens).


Magyar Wikipédia:Európai lappantyú

Forrás: Magyar Wikipédia Európai lappantyú

Papp László Zootaxonómia. (1996).,
Györffy Gyögy & Hornung Erzsébet: Állatrendszertani gyakorlatok. JATE Press Szeged (1987).
,
Peterson, Mountfort & Hollom: Európa madarai. Gondolat, Bp. (1977)


A Wikimédia Commons tartalmaz Európai lappantyú témájú médiaállományokat.