Ugrás a tartalomhoz

Gomba/Nem ehető gombák/Nyeles mirigygomba

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
(Exidia recisa szócikkből átirányítva)


Gombák

Nyeles mirigygomba

Gomba portálMikológiaGombacsaládokGombalista (HU-La)Gombanevek változásaiGomba fajtákEhető gombákGyógygombákNem ehető gombákMérgező gombákGombamérgezésekVédett gombákGombák eltevéseGombás ételekGombavizsgálatGombanaptárGomba szótárMit-mihez használjunk


Nyeles mirigygomba
Nyeles mirigygomba


Nyeles mirigygomba
(Exidia recisa, Syn: -)
Más neve(i): -


Étkezési érték: Ez a gomba nem ehető!

A nyeles mirigygomba a fülgombafélék családjába tartozó, Eurázsiában honos gombafaj. Lombos fák (elsősorban fűz) elhalt, korhadó ágain, törzsén található meg, főleg nedves időben. Esős, fagymentes időben egész évben előfordulhat, de inkább késő ősszel és tavasszal jellemző.


A termőteste 1,5-3,5 cm széles és max. 2 cm magas, kezdetben nagyjából kúpos, majd szabálytalan nyelv vagy csésze alakúvá válik. Többnyire igen rövid nyele van, vagy legalább a termőtest összeszűkül és egy pontban érinti az aljzatot.
A szomszédos termőtestek gyakran összenőnek és lebenyes, agyvelőszerűen tekervényes, vagy bemélyedésekkel-gerincekkel tarkított felületű tömeggé állhatnak össze, amely akár 10 cm széles is lehet.
Színe sárgásbarna, borostyánszínű, karamellbarna vagy sötétbarna, gyakran lilás árnyalattal. Alsó oldala tompa barna színű. Felszíne sima, de nagyító alatt látható, hogy apró, feketés szemölcsök borítják. Kiszáradva a szélei, tekervényeinek gerincei megfeketednek.
Húsa kocsonyás, zselészerű, sárgásbarna színű. Íze és szaga nem jellegzetes.
Spórapora fehér. Spórája kolbász alakú, sima, mérete 10–17 x 2,5–4 µm.


Hasonló fajok

- A júdásfülgomba,
- a fodros rezgőgomba,
- a sárgás mirigygomba,
- a cseresznye-mirigygomba hasonlít hozzá.Lásd még


Forrás: Ewald Gerhardt: Gombászok kézikönyve

Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék

Forrás: TERRA Alapítvány

A Wikimédia Commons tartalmaz Nyeles mirigygomba témájú médiaállományokat.