Kertészet/Madarak/Kendermagos réce

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
(Anas strepera szócikkből átirányítva)
A lap mérete: 2247 bájt

Kertészet

Kendermagos réceKendermagos réce
A pár
Kendermagos réce
(Anas strepera, Syn: -)
Más neve(i): -


A kendermagos réce a madarak osztályának lúdalakúak rendjébe és a récefélék családjába tartozó faj.
Védett madár! - Eszmei értéke:50 000,- Ft. (2012)


Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában elterjedt, télen délre vonul, de néha áttelel. A Kárpát-medencében rendszeres fészkelő. Kedveli a sekély szikes tavakat, nádasok szegélyét.
1874-ben a Csendes-óceán déli részén, Teraina szigetén, két récét fogtak be, melyek nagyfokú hasonlóságot mutattak a kendermagos récével, és végül tudományosan a kendermagos réce alfajaként írták le Anas strepera couesi néven.
Mára kiderült, hogy ebben a térségeben a faj nem fordul elő, így ez az alfaj nem létezik. Valószínűleg fiatal kendermagos récéket fogtak be annak idején, melyek egy vihar által sodródtak ilyen messze az elterjedési területüktől.
Testhossza 46–56 centiméter, szárnya fesztávolsága 84–95 centiméter, testtömege 550–1000 gramm, a tojó valamivel kisebb és könnyebb a hímnél. Mindkét ivarra jellemző a fehér szárnytűkör, a gácsérok hátsó része fekete.
Sokat hangoskodik, a gácsér hangja a varjak károgására emlékeztet.
Főként növényevő, de csigát és sáskát is fogyaszt, melyet a vízben fejre állva, akár 30 centiméteres mélységben is keres.
Partszéli aljnövényzetbe telepesesen építik rendezetlen fészküket, melyet növényi anyagokkal és tollal bélelnek ki. Fészekalja 8–10 tojásból áll, melyen 22–25 napig kotlik. A fiókák fészekhagyók és 6–7 hetes korukra lesznek önállóak.
Magyarországon védett!


Forrás: Magyar Wikipédia Kendermagos réce

Papp László Zootaxonómia. (1996).,
Peterson, Mountfort & Hollom: Európa madarai. Gondolat, Bp. (1977)


A Wikimédia Commons tartalmaz Kendermagos réce témájú médiaállományokat.