Ugrás a tartalomhoz

Gomba/Nem ehető gombák/Varangyos ripacsgomba

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
(Nemania serpens szócikkből átirányítva)


Gombák

Varangyos ripacsgomba

Gomba portálMikológiaGombacsaládokGombalista (HU-La)Gombanevek változásaiGomba fajtákEhető gombákGyógygombákNem ehető gombákMérgező gombákGombamérgezésekVédett gombákGombák eltevéseGombás ételekGombavizsgálatGombanaptárGomba szótárMit-mihez használjunk


[[Fájl:|thumb|200px|right|Varangyos ripacsgomba]] [[Fájl:|thumb|200px|right|Varangyos ripacsgomba]]


Varangyos ripacsgomba
(Nemania serpens, Syn: Sphaeria serpens, Hypoxylon serpens)
Más neve(i): terülő ripacsgomba


Étkezési érték: Ez a gomba nem ehető!, étkezésre alkalmatlan gombafaj.

Korhadékbontó tömlősgomba.


Sztróma (termőtest-párna)

elterülő, hosszúkás vagy szabálytalan ellipszoid alakú, több összenőhet, gyakran szaggatottan.
Hosszúsága 4-50, szélessége 2-10, vastagsága 0,5-0,8 mm, fiatalon sötét vörösbarna, később fekete, határozott szélekkel, kúp alakú oszciolákkal (felületi lyukak, melyeken át a spórák távoznak) és általában szembetűnő peritéciális halmokkal (peritéciumok: a sztrómába ágyazott valódi, mikrométeres nagyságú termőtestek).
Anamorf (ivartalan) alakja ritka, a fiatal teleomorf (ivaros alak) felszínén nő, világosszürke, formája a rozsdavörös ripacsgomba anamorfjára emlékeztet.

Mikrokarakterek

spórapor halvány olívbarna, spóraméret 10.5-14 x 4-5.5 µm, alig észrevehető, rövid csírapórussal. A tömlők nyolc spórát tartalmaznak, hengeresek, hosszú meddő szárral, a spóratermő rész mérete 75-90 x 6-8 µm, a szár hossza 60-80 µm, Lugol-oldat hatására vörös színreakciót adnak.

Előfordulás

mérsékelt övi és trópusi faj, döntően lombos fák anyagán nő, de lucról és bambuszról is ismert előfordulása. Magyarország jelenlegi és akkori területéről 1892-ben mint gyakori gombát jelezte Hazslinszky, és bár irodalmi adatai szórványosak, feltehetően nem ritka faj hazánkban (hivatalos magyar elnevezése azonban nincs). A Vértesben sokféle lombos fán gyakori, közönséges faj (Koszka 2020).


Megjegyzés

rendkívül változatos faj, számos változatát írták le az idők során, melyeket mások faji rangra is emeltek (lásd források: Granmo és mtsai; Laessoe és Petersen). Viszont az ismertető írásának időpontjában az Index Fungorum kizárólag a Nemania serpens fajnevet fogadja el érvényesnek. A hasonló fajok felsorolásánál Laessoe és Petersen felfogását követjük, mint legfrissebb forrásét, miszerint a Nemania serpens az egyetlen faj a nemzetségben, melynek tömlői Lugol-oldat hatására piros színreakciót mutatnak (az összes többi fajé kéket).


Hasonló fajok[szerkesztés]

- a Nemania colliculosa (= N. serpens var. colliculosa) spóralenyomata zöld;
- a N. prava (= Hypoxylon atropurpureum var. brevistipitatum) fajé vörösbarna.
- A Nemania reticulata (= N. serpens var. hydnicola) termőhelye eltérő, a szegett tapló idős termőtestének felszínén vagy termőrétegén nő.
- A fenti komplexbe nem tartozó, mindenütt önálló fajként kezelt N. atropurpurea széles, elterülő sztrómát képez, spórái némileg kisebbek és végei csapottak.
- A többi Nemania faj spóráinak csírapórusa hosszú (lásd mikrokarakterek). Mindezek ellenére, Granmo és mtsai (1999) szerint genetikailag a Nemania serpens legközelebbi rokona a N. aenea. Mivel a nemzetség fajait a N. reticulata kivételével mikroszkópos vizsgálatok nélkül lehetetlen egymástól biztonsággal elkülöníteni, nem tudhatjuk, a fenti taxonok milyen gyakorisággal képviseltetik magukat Magyarországon.Lásd még[szerkesztés]


Forrás: Ewald Gerhardt: Gombászok kézikönyve

Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék

Forrás: TERRA Alapítvány

A Wikimédia Commons tartalmaz Varangyos ripacsgomba témájú médiaállományokat.