Ugrás a tartalomhoz

Növények/C/Cayenne-bors

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | C

Recept mérete: 3306 bájt

Szakácskönyv

Cayenne-bors

Fűszerekről Fűszerek hatóanyagai Ismertebb fűszerek Ételízesítők Fűszerkeverékek Fűszerolajok
Fűszerolajos receptek Fűszersók Ecetek Fűszeres ecetek Kandírozás Mustárkészítés Mit-mihez használjunk


Cayenne-bors
A cayenne-i paprika érett termése
Cayenne-bors keverék


Cayenne-bors
(Capsicum annuum, Syn: -)
Más neve(i): -


A Cayenne-bors valójában nem bors, hanem a csípős ízű csilipaprika fűszerként használt durva őrleménye.
Neve a tupi indiánok quiínia („paprika”) szavából származik, és valószínűleg összefügg a dél-amerikai Cayenne város nevével is, amelynek környékén az európaiak először ismerhették meg a csípős paprikát, a közönséges paprika (Capsicum annuum) egy fajtáját is.
Magyar elnevezése a „Cayenne pepper” kifejezés téves fordításának eredménye, amely az angol nyelvben borsot és paprikát is jelent. A boltokban kapható paprika por felirata - 'cayenne', nem kifejezetten erre a paprika fajtára utal, egy általánosan elterjedt elnevezése a piros csípős paprika örleményeknek. A Cayenne-bors fűszerkeverékbe sem mindig cayenne-i paprikát tesznek; gyakran más, esetenként kevésbé csípős fajokkal pótolják vagy egészítik ki.
Dél-Amerikában, feltehetően a jelenlegi Francia Guyana tájékán vonták termesztésbe az indiánok. Portugál utazók ismertették meg a világgal, vitték Európába, Afrikába és Ázsiába. Általánosan termesztik Afrikában, Indiában, Japánban és Mexikóban. A teljes mennyiség mintegy 80%-át az USA-ban, főleg Új-Mexikóban és Louisianában takarítják be.
Törpe fának tűnő, elágazó szárú növény. Magassága elérheti a 90 cm-t, szélessége a 60 cm-t. Ovális levelei középzöldek, fogazottak, 8,5 cm hosszúak és 5 cm szélesek. Virága fehér, pettyek nélkül. Karcsú, függő termései akár a 25 cm-esre is megnőhetnek; átmérőjük 2,5 cm körüli. Gyakran redőzött vagy szabálytalan alakú. Az idősebb növények akár 40 paprikát is könnyedén hozhatnak.

Fontosabb fajtái

- Charleston Hot (nagyon csípős, nagy termésű)
- Hot Portugal (nagy, 20 cm hosszú, közepesen csípős)
- Large Red Thick (15 cm hosszú, nagyon csípős, redőzött)
- Long Red Slim (15 cm hosszú, csípős)
- Ring of Fire (10 cm hosszú, csípős)
- Super Cayenne (hibrid, 9 cm hosszú, csípős)
Mivel a magyar paprikánál erősebb, csípősebb, maróbb ízű, ezért csak óvatosan adagolva, keveset használjunk belőle! Erős, csípős szószokhoz, mártásokhoz, pörköltekhez, sült húsokhoz és halakhoz, rizshez, burgonyához, tojásételekhez, savanyúságok eltevéséhez használják. Nagy kapszaicintartalma miatt célszerű jól elzárva, fénytől védve, sötét üvegben vagy dobozban tárolni.

Lásd még: Mit-mihez Paprikafajták Gyógyhatása

Magyar Wikipédia: Cayenne-bors
A Wikimédia Commons tartalmaz Cayenne-bors témájú médiaállományokat.