Gomba/Gyógygombák/Aranypenész

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Gomba‎ | Gyógygombák(Hypomyces chrysospermus szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez


Gombák

Aranypenész

Fűszerekről Fűszerek hatóanyagai Ismertebb fűszerek Ételízesítők Fűszerkeverékek Fűszerolajok Fűszerolajos receptek
Fűszersók Ehető gombák Nem ehető gombák Mérgező gombák Gyógygombák Gomba fajták Gombás ételek Gombák eltevése Védett gombák Ecetek Fűszeres ecetek Kandírozás Mustárkészítés Mit-mihez használjunkAranypenész
Aranypenész
Aranypenész
(Hypomyces chrysospermus, Syn: Apiocrea chrysosperma)
Más neve(i): tinórufaló penész


Étkezési érték: Ez a gomba Mérgező!: Kínában a természetgyógyászatban a spórák nyílt sebekre vagy vágásokra helyezésével vérzés elállítására és gyógyítására alkalmazzák.

A faj az élősködő gombák nemzetségéhez tartozik, amelyek mindegyike más gomba különböző nemzetségeit fertőzi meg. A Hypomyces chrysospermust 1860-ban írták le először Louis René és Charles Tulasne francia mikológusok.


Tinóruféléken élősködő tömlősgomba, amelyek termőtesteit teljesen belepi fehér, majd aranysárga, végül vörösbarna bevonatával. A termőtest húsa meglágyul, majd összeroskad és teljesen elenyészik.

Spóra

ovális alakú, sima, 10-30 x 5-12 µm a fehér fejlődési stádiumban; sárga, kerek és vastag falú, szemölcsös, 10-25 µm átmérőjű a sárga fejlődési stádiumban – ez a két stádium aszexuális. A végső stádiumban a spóra orsó alakú, 25-30 x 5-6 µm.

Előfordulás

gyakran fertőzi a Xerocomellus és Xerocomus nemzetség fajainak termőtesteit, de megtámadja a Paxillus és a Rhizopogon nemzetségbe tartozó fajokat is.

Megtalálható

Eurázsiában, Észak-Amerikában és Nyugat-Ausztrália délnyugati részén, valamint Kína keleti tartományaiban. Gyakori faj.Hasonló fajok[szerkesztés]

- Az interneten találhatóak további beszámolók gyógyászati célú kutatásokról.
- a homárgomba Hypomyces lactifluorum.
Ezt olvasd el!: Tévedések a mérgező gombákról

Lásd még[szerkesztés]


Forrás: Ewald Gerhardt: Gombászok kézikönyve

Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék

Forrás: TERRA Alapítvány

A Wikimédia Commons tartalmaz Aranypenész témájú médiaállományokat.