Ugrás a tartalomhoz

Gomba/Mérgező gombák/Parlagi tölcsérgomba

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.


Gombák

Parlagi tölcsérgomba

Gomba portálMikológiaGombacsaládokGombalista (HU-La)Gombanevek változásaiGomba fajtákEhető gombákGyógygombákNem ehető gombákMérgező gombákGombamérgezésekVédett gombákGombák eltevéseGombás ételekGombavizsgálatGombanaptárGomba szótárMit-mihez használjunk


Parlagi tölcsérgomba
Parlagi tölcsérgomba
Parlagi tölcsérgomba
(Clitocybe rivulosa, Syn: Clitocybe corda, Clitocybe dealbata var. corda)
Más neve(i): -


Étkezési érték: Ez a gomba Mérgező!Nagy muszkarin tartalma miatt erősen mérgező. Halálos mérgezést okozhat.
Kalap

Fiatalon kúposan domború, majd lapos, végül tölcséres, kicsiny, 1-6 cm széles. Színe fehéres, halvány szürkésbarnás vagy hús barnás, hamvas. Lehet körben sötétebben árnyékolt is. Széle olykor hullámosan karéjos, fodros.

Lemezek

Sűrűn állók, csak kissé lefutók, színük a kalappal megegyező vagy világosabb, fehéres, spórapora fehér. Spórái fehérek, tojásdadok, aprók. Lemezei megszáradva barnássárgásak lesznek.

Tönk

Rövid, görbe, lehet 1-6 cm hosszú és 2-12 mm vastag. Színe a kalappal megegyező.

Hús

Rugalmasan puha, törékeny, a kalapban vékony, barnásfehéres színű.

Szag és íz

Kezdetben inkább jóízű és jó szagú, később kissé dohos vagy savanykás lesz.

Termőhely és idő

Füves helyen a fű között terem réten, legelőn, mezőn, szántóföldön, gyakran seregesen. De terem az erdőben is, füves helyeken. Jellegzetes őszi faj. Szórványosan előfordul ugyan tavasszal és nyáron is, de főleg ősszel az egész ország területén gyakori. Eddig az irodalomban "mezei" tölcsérgomba néven volt található, lelőhelye szerint azonban ez a név megtévesztő.


Hasonló fajok[szerkesztés]

- Összetéveszthető az ehető mezei szegfűgombával! Gyakran közé szedik, ezért sokszor okoz mérgezést. Kis figyelemmel ez elkerülhető, mert a szegfűgomba jellegzetesen jó illatú, tönkje szívós, merev, lemezei ritkán állók és nem lefutók.
- A parlagi tölcsérgomba kissé hasonlít az nem ehető erdei szegfűgombához is, de annak tönkje is szívós, merev és alul sötétbarna, lemezei ritkán állók, nem lefutók.
- Még inkább hasonlít az ehető kajsza lisztgombához, bár az többnyire kissé nagyobb, lemezei mélyen lefutók, és a kifejlett gombán rózsaszínesre változnak. Fiatalon azonban nehéz az elkülönítésük.
Ezt olvasd el!: Tévedések a mérgező gombákról

Lásd még[szerkesztés]


Forrás: Ewald Gerhardt: Gombászok kézikönyve

Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék

Forrás: TERRA Alapítvány

A Wikimédia Commons tartalmaz Parlagi tölcsérgomba témájú médiaállományokat.