Ugrás a tartalomhoz

Növények/H/Hibiszkusz

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | H
(Hibiscus szócikkből átirányítva)
A lap mérete: 6745 bájt

Növények

Hibiszkusz

Kerti mályva
Korallhibiszkusz
Varjúmák
Hibiszkusz
(Hibiscus, Syn: )
Más neve(i): afrikai mályva, ehető hibiszkusz, mályvacserje, karkadé, pampola, papoula, pampulha, pirossóska, red sorrel, rozella, roselle, szudáni hibiszkusz, teahibiszkusz, vadhibiszkusz, vad-rozella.
A hibiszkusz vagy mályvacserje a kétszikűek közé tartozó mályvafélék egyik legváltozatosabb nemzetsége mintegy 200-300 fajjal, melyek közül feltűnő virágai miatt többet szerte a világon dísznövényként termesztenek.
Az Ázsiából származó növényt Jean Robin hozta Európába, ő ültette el először a párizsi királyi füvészkertbe.
Egyes fajai tipikus özönnövények, másokat az ember telepített meg szerte a világon. A fajok többsége a trópusokon, szubtrópusokon és a meleg mérsékelt éghajlatú területeken él, közöttük akadnak egyévesek és évelők, fás- és lágyszárúak, lombhullatók és örökzöldek is.
Levele nagy, többnyire karéjos, virága magányosan vagy csoportosan áll, termése ötrekeszű tok.
A fajok többsége fényigényes. A legtöbb dísznövénynek termesztett faj nem viseli el a fagyokat, ezért Magyarországon csak dézsában tartható – a legismertebb kivétel a kerti mályvacserje (törökrózsa) (H. syriacus). A Kárpát-medencében csak kevés faj honos, de ezek közül a varjúmák (dinnyefű) (H. trionum) a vetések és a kapás kultúrák egyik legveszélyesebb és legelterjedtebb gyomnövénye.
A kerti fajokat könnyen szaporíthatjuk magról, mivel a szabadban a rovarok könnyen beporozzák. Ha a magokat begyűjtöttük, száraz helyen pihentessük, majd tavasszal, március elején lehet elvetni. A magoncok nevelése nem nehéz feladat, de odafigyelést igényel. Célszerű a vetést már úgy végezni, hogy kis cserepekbe vetünk 2-4 szem magot majd miután kikeltek, a gyengébb magoncot eltávolítani. A második évben már ki lehet ültetni a szabadba.
A szobai fajták sokkal igényesebbek. Ezeknél nem olyan egyszerű a szaporítás, mivel ezek nemesítési folyamatokkal jöttek létre, a szaporodási képességük jelentősen csökkent. Nehezen porozódnak be és a magok is nehezen érnek be. Ha mégis sikerül magot szerezni, akkor az eljárás ugyanaz, mint a kerti fajtánál, annyi különbséggel, hogy ezek a magoncok érzékenyek a hidegre és a huzatra.
Az esetek többségében szaporítását hajtásdugványozással oldják meg. Ez nehéz lehet, mert a levágott hajtásrész nem mindig képes meggyökeresedni. Próbálkozhatunk homokban, tőzegben, vízben való gyökereztetéssel, de a szakkönyvek ajánlják a segítő hormonok alkalmazását is. Vetőmagboltokban általában kapható gyökereztetőszer por formájában. Alkalmazása nem kötelező, de javasolt, ha biztos eredményt szeretnénk elérni. A legfontosabb, hogy fiatal, még nem fásodott hajtásrészt válasszunk le, amely teljesen egészséges. Az alsó levelet vagy leveleket távolítsuk el, és ültessük a hajtást nedves tőzegbe vagy homokba. Fontos a laza szerkezetű talaj, mert ebben könnyebben megindul a gyökérképződés.
Az elültetett növénykéket takarjuk le fóliával, és tegyük félárnyékos helyre. A nedvességet folyamatosan ellenőrizzük, mert ha a tőzeg kiszárad, nehezen nyeri vissza a laza szerkezetét. Ha sikeresen begyökeresedett, akkor figyelni kell a kártevőkre is. A pajzstetű és a levéltetű szívesen él rajta. Tavasszal csalánlével végezhetünk lemosó permetezést, amit követhet a vegyszeres kezelés. Ha kinőtte cserepét, akkor ültessük át komposztból és általános virágföldből álló földkeverékbe. Formáját metszéssel alakíthatjuk, de ez nem egyszerű feladat.

Felhasználása

Aromás illóolaj-tartalma miatt több, gyakori fajának virágját gyümölcsteákba bekeverik. : Több faja ismert gyógynövény: a soknevű kínai hibiszkusz virága például köptető, köhögéscsillapító hatású. A torokgyulladást is gyakran csillapítják vele.
Fájából Kelet-Ázsiában díszeket faragnak. A kenaf Indiában és Afrikában is termesztett ipari növény.

Hibiszkusz a kultúrában

A hibiszkusz Kínában egyaránt jelképezi a hírnevet (rong) és a gazdagságot (fu). A versekben a szép lányokat asszonyokat előszeretettel hasonlítják hibiszkuszhoz: az igazán szép, vonzó nőket gyakran nevezik „hibiszkusz-arcúaknak”. A „vízi hibiszkusz” a fürdőző leányok szimbóluma, a bordélyházakat pedig esetenként „hibiszkusz-függönyként” emlegetik.

Ismertebb fajai

 1. Gyapotrózsa (Hibiscus mutabilis)
 2. Kerti mályvacserje, Törökrózsa, (Hibiscus syriacus)
 3. Kínai hibiszkusz, Szobahibiszkusz (Hibiscus rosa-sinensis)
 4. Korallhibiszkusz (Hibiscus schizopetalus syn. Hibiscus rosa-sinensis var. schizopetalus)
 5. Mocsári hibiszkusz, Mocsármályva (Hibiscus palustris syn. Hibiscus moscheutos subsp. palustris, Hibiscus moscheutos subsp. moshceutos
 6. Óriás hibiszkusz (Hibiscus moscheutos)
 7. Rostmályva vagy kenaf (Hibiscus cannabinus)
 8. Skarlát hiszbiszkusz (Hibiscus coccineus)
 9. Szudáni hibiszkusz Rozella (Hibiscus sabdariffa)
 10. Tarkalevelű hibiszkusz (Hibiscus purpurea)
 11. Varjúmák (Hibiscus trionum)
A 2000-es évek elején a nemzetség nagy revíziójának eredményeként több ismert fajt, mint például a gombót ('bámia', korábban Hibiscus esculentus) az Abelmoschus nemzetségbe soroltak át.


Lásd még: Mit-mihez Különleges receptek Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Hibiszkusz


A Wikimédia Commons tartalmaz Hibiszkusz témájú médiaállományokat.