Ugrás a tartalomhoz

Növények/Sz/Szudáni hibiszkusz

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | Sz
A lap mérete: 3569 bájt

Növények

Szudáni hibiszkusz

Szudáni hibiszkusz
(Hibiscus sabdariffa, Syn: )
Más neve(i): afrikai mályva, ehető hibiszkusz, mályvacserje, karkadé, pampola, papoula, pampulha, pirossóska, red sorrel, rozella, roselle, szudáni hibiszkusz, teahibiszkusz, vadhibiszkusz, vad-rozella.

A a mályvafélék családjának hibiszkusz nemzetségébe tartozó cserjefaj. Eredeti hazája Indiától Malajziáig terjedt, mára a világ valamennyi trópusi–szubtrópusi táján és a meleg mérsékelt égövben is termesztik. Évelő, de gyakorta egynyári növényként termesztik.

– 12 cm hosszú, keskeny levelei magánosan állnak. A levelek alul tojásdad alakúak ép szélűek, feljebb a száron háromkaréjúakká válnak.
Tölcsér alakú, jellemzően sápadt sárga virágai legfeljebb 10 cm szélesre nyílnak; a torkuk mélybordó. Piros csészelevelei a sárga szirmok lehullása után megvastagodnak.
Toktermését körbeveszi a csésze. A gyümölcs lényegében a növény magtokja a húsos virágkelyhekben. Ezek a fényes piros tokok mintegy 3,5 cm-esek.
A növény minden része ehető.
A gyümölcsöt a karibi térségben vízben főzik, hogy üdítő, áfonyaszínű teát nyerjenek belőle. Ugyanitt sörrel kombinálva is forgalmazzák. Használják még: salátákban, lekvárokban (ilyen a híres jamaicai Rosella jam), mártásokban, levesekben, italokban, egyes indiai fűszerkeverékekben, csemegeuborkák, gyümölcslepények, pudingok, szirupok és borok ízesítéséhez.
A szárított és porított rosellát íze és színe miatt gyógyteákhoz adják; ilyen tea például a Red Zinger.
Virágai is ehetőek, ízük a citrusfélékére emlékeztet.
Leveleinek íze a rebarbaráéra emlékeztet: salátákban és currybe adagolják őket.
A nagy tápértékű magok sütve a legfinomabbak, vagy őrölten liszt helyett sütéshez használhatjuk őket. Szudánban a magokat erjesztik és „furundu” néven húshelyettesítőként használják.

Változatai

Hibiscus sabdariffa altissima: rostjáért termesztik, főképp Indiában, a Gangesz völgyében (emellett fogyasztják is. Újabban Malajziában is termesztik.
Hibiscus sabdariffa sabdariffa: ehető virágáért és terméséért nevelik.
A legnagyobb termelők: Kína, Thaiföld, Szudán, Mexikó, Egyiptom, Szenegál, Tanzánia, Mali és Jamaica.
Gyógyhatása(i): A rozella virágainak vízhajtó és a keringési rendszert védő tulajdonságai vannak. Csökkentik a vérnyomást és baktériumölő hatásuk is ismert. Görcsoldóként, valamint felső légúti (orr, torok) hurutok csökkentésére alkalmazzák.
Az előírt adagokat betartó fogyasztóknál az egyéni túlérzékenységet leszámítva eleddig semmiféle káros, mérgező hatását nem jelezték.
Thaiföldön teának isszák, és koleszterint csökkentő hatást tulajdonítanak neki.
A virágkelyhekben sok a kalcium, niacin, riboflavin és vas.


Lásd még: Mit-mihez Különleges receptek Tanácsok, tippek


A Wikimédia Commons tartalmaz Szudáni hibiszkusz témájú médiaállományokat.