Ugrás a tartalomhoz

Növények/O/Óriás hibiszkusz

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | O
A lap mérete: 2874 bájt

Növények

Óriás hibiszkusz

Óriás hibiszkusz


Óriás hibiszkusz
(Hibiscus moscheutos, Syn: -)
Más neve(i): mocsári hibiszkusz


Az óriás hibiszkusz a mályvavirágúak rendjébe és a mályvafélék családjába tartozó faj.
A mocsári hibiszkusz elnevezés a rendszertani felfogástól függően mást és mást jelent. Korábban Carl von Linné elkülönítette egymástól a Hibiscus moscheutos és a Hibiscus palustris fajokat. Később a Hibiscus palustrist az óriás hibiszkusz alfajának kezdték tekinteni Hibiscus moscheutos subsp. palustris néven, melyet Priszter Szaniszló magyarul mocsári hibiszkusznak említ könyvében. Míg a The Plant List ismét önálló fajként tekint a mocsári hibiszkuszra (Hibiscus palustris), addig mások nem tekintik érvényes fajnak, sőt alfajnak sem, hanem csupán az óriás hibiszkusz (Hibiscus moscheatus) egyik színváltozatának, azaz ebben az esetben a Hibiscus palustris a Hibiscus moscheutos szinonimája. Aki ez utóbbi értelmezést követi, annak tehát a mocsári hibiszkusz név az óriás hibiszkusz név szinonimája.
Mintegy másfél méter magasra növő bokor. Virágai nagyok, színük fehér, rózsaszín, piros, bordó, szagtalanok. A virágok mérete 20–25 cm. Egy tő akár 300 virágot is hozhat egy évben.
Magyarországon a hajtások télen elfagynak. Takarással kell védeni. Általában a komposztos takarást használják, de megfelel a nem túl kötött termőföld is. A hajtásokat kora tavasszal, márciusban kell kb. 5 cm-re visszavágni. A takarást a locsolással lehet eltávolítani. Célszerű tavasszal nagyobb mennyiségű tápanyag juttatása, de év közben is meghálálja a tápanyag utánpótlást.
A talajra különösebben nem kényes. Napfényes, esetleg félárnyékos helyre lehet ültetni. Vízigénye: heti kétszeri öntözést igényel. Kiszáradása esetén bimbóit elhullajtja, de a pangó vizet sem szereti. Virágai általában egy napig virágoznak, de folyamatosan hozza a bimbókat, így folyamatosan virágzik júliustól. A virágok mérete 20–25 cm. Egy tő akár 300 virágot is hozhat egy évben.
Legegyszerűbben tőosztással szaporítható. Ideje kora tavasszal van. Átültetésnél, tőosztásnál ügyelni kell a gyökérzet minél kisebb megsértésére.
Gyógyhatása(i): Virágából nyálkaoldó tea főzhető.
Nincs komolyabb kártevője.


Lásd még: Mit-mihez Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Óriás hibiszkusz
A Wikimédia Commons tartalmaz Óriás hibiszkusz témájú médiaállományokat.