Ugrás a tartalomhoz

Gomba/Nem ehető gombák/Tölgyfa-kéreggomba

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.


Gombák

Tölgyfa-kéreggomba

Gomba portálMikológiaGombacsaládokGombalista (HU-La)Gombanevek változásaiGomba fajtákEhető gombákGyógygombákNem ehető gombákMérgező gombákGombamérgezésekVédett gombákGombák eltevéseGombás ételekGombavizsgálatGombanaptárGomba szótárMit-mihez használjunk


Tölgyfa-kéreggomba
Tölgyfa-kéreggomba


Tölgyfa-kéreggomba
(Diatrypella quercina, Syn: -)
Más neve(i): -


Étkezési érték: Ez a gomba nem ehető!

A tölgyfa-kéreggomba a Diatrypaceae családba tartozó, Európában honos, tölgyek elhalt ágain élő gombafaj.


A tölgyfa-kéreggomba termőtestpárnája (sztróma) 1,5-2,5 mm átmérőjű, 0,8-1,2 mm-re párnásan kiemelkedő, nagyjából kerek foltokat képez az ágakon. Színe fekete, sötétbarna vagy vörösesbarna; a sötét felszíni réteg lefelé, a fakéreg anyagában is folytatódik a fáig, majd annak mentén továbbterjed a szomszédos termőtestpárnáig. Felszíne a spóratermű peritéciumok nyílásaitól pontozott.
Húsa szürkésbarna, benne jól elkülönülnek a feketés, 0,35-0,75 mm-es kerek vagy tojásdad (vagy némileg szögletes ha a szomszédos peritéciumok összenyomódnak) peritéciumok. Szaga és íze nem jellegzetes.
Az aszkuszok 80-115 x 12-14 µm-esek, bunkó vagy keskeny orsó alakúak, hosszú nyelűek, csúcsuk lekerekített. Az aszkospórák 7,7-10 x 2,1-2,6 µm-esek, erősen íveltek, néha szinte félkör alakúak, világosbarnák, simák, vékony falúak.


Hasonló fajok

- A sarkos kéregtörőgomba vagy
- a pénzecske-ripacsgomba hasonlít hozzá.



Lásd még


Forrás: Ewald Gerhardt: Gombászok kézikönyve

Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék

Forrás: TERRA Alapítvány

A Wikimédia Commons tartalmaz Tölgyfa-kéreggomba témájú médiaállományokat.