Gomba/Nem ehető gombák/Rozsdás szemcsésgomba

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.


Gombák

Rozsdás szemcsésgomba

Rozsdás szemcsésgomba
Rozsdás szemcsésgomba
(Cystodermella granulosa, Syn: Cystoderma granulosa)
Más neve(i): rozsdás őzlábgomba


Étkezési érték: Ez a gomba nem ehető! A gomba unalmas, földes illata miatt ehetetlennek számít.

Index Fungorum szerint a Cystoderma granulosa a Cystodermella granulosa szinonímája


Rozsdás szemcsésgomba egy kicsi, esernyőszerű gomba, okkersárgától barnás színűig, finom szemcséjű. A termőtestek általában augusztus és november között jelennek meg, lehetőleg tűlevelű erdőkben.

kalapja

2–4 cm széles. Eleinte kúpos, majd ívelt, végül lapos és tompán görnyedten terült el. A kalap felülete pelyhes vagy finom vagy durva szemcsés, az életkor előrehaladtával gyakran sugárirányban is ráncos. A Forma rugosoreticulatában a kalap is erősen ráncos, de megfelelő időjárás esetén teljesen kopasz is lehet. A kalap színe halványsárga vagy okkersárga vagy sárga-narancssárga. Széle éles, fiatal termőtestekben gyakran velummaradványok borítják.

Lemezek

A lamellák szélesek vagy a fogantyún megnőttek, és foggal lefuthatnak. Alig zsúfoltak, és kezdetben fehérek, később krémszínűek vagy halványan okkersárgák.
Karcsú, üreges, a kalaphoz hasonlóan okkersárga színű, emelkedő, pelyhes és gyakran homályos gyűrűvel rendelkezik. Az aljától a gyűrűig narancs-sárgásbarna és durván pikkelyes vagy szemcsés, a gyűrű felett krémszínű és barnás az életkorral.

Húsa

A hús vékony és halványsárga, a szár kérge narancssárgább. Gyakran kellemetlenül földi illata van, főzéskor sem kellemetlen, de nem mérgező.

Spóra

Az ellipszis alakú spórák 5–6,5 µm hosszúak és 3–3,5 (–4) µm szélesek, és nincsenek behúzva a száron. A kalapbőr elemei rozsdabarnává válnak a KOH-ban. A kalapbőr hifái többé-kevésbé felfújtak vagy majdnem lekerekítettek, és gyakran láncszerűen lógnak össze.


Hasonló fajok

Számos nagyon hasonló szemcsés-gomba létezik, amelyeket általában csak mikroszkóp segítségével lehet megbízhatóan meghatározni.
- A hosszú spórás vagy rozsdássárga szemcsésgomba Cystoderma jasonis, amelyet sokáig csak egy változatnak tekintettek, nagyon hasonló. Sokkal ritkább, és 6–9 µm hosszú spórákkal rendelkezik, amelyek kissé behúzódnak az apiculuson, és almamagra hasonlítanak.
- A nagyon ritka, de több néven is ismert csalóka szemcsésgomba (csalóka szemcsésőzlábgomba, bőr-gyűrűs vagy megtévesztő szemcsésgomba) (Cystoderma fallax) van egy bőr-gyűrűs szár. Kalapja bőre zöldes színűvé válik a KOH-val, míg
- a rozsdás szemcsésgomba rozsdáspiros lesz.


Lásd még


Forrás: Ewald Gerhardt: Gombászok kézikönyve

Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék

Forrás: TERRA Alapítvány

Az en:Wikipedia-ból, szerzői annak laptörténetében találhatók.

A Wikimédia Commons tartalmaz Rozsdás szemcsésgomba témájú médiaállományokat.