Ugrás a tartalomhoz

Gomba/Nem ehető gombák/Barnásfekete pókhálósgomba

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.


Gombák

Barnásfekete pókhálósgomba

Gomba portálMikológiaGombacsaládokGombalista (HU-La)Gombanevek változásaiGomba fajtákEhető gombákGyógygombákNem ehető gombákMérgező gombákGombamérgezésekVédett gombákGombák eltevéseGombás ételekGombavizsgálatGombanaptárGomba szótárMit-mihez használjunk


[[Fájl:|thumb|200px|right|Barnásfekete pókhálósgomba]]


Barnásfekete pókhálósgomba
(Cortinarius uraceonemoralis, Syn: -)
Más neve(i): -


Étkezési érték: Ez a gomba nem ehető!

Fajleíró: Niskanen , Liimat ., Dima, Kytöv., Bojotchev & H. Lindstr.

Pileus 20–60 mm.
Közepesen elhelyezkedő lamellák , emarginált, kopoltyúszél színe, barna vagy sötétbarna.
Stipe 35-70 mm hosszú, 5-10 vastag Apex, 5-15 mm vastag bázis, hengeres, illetve clavate, szinte gumós, alkalmanként lefelé csökken, néha flexuose, szürkésfehér rostos majd egyre glabrescent, halvány sárgástól a ochraceous barna Apex , hosszában barna, hygrophanous csíkokkal, a töve felé barna-sötétbarna, a cortina nagyon ritka. Univerzális fátyol fehéres, ritka.
Kontextus halomban vékony, fehéres-barna, fokozatosan vastagabb, csúcsán fehéres, tövében barnától feketés barnáig, márványozottan hygrophanus.

Basal micélium fehér.

Szaga enyhén raphanoid.
a bazidiomák egyöntetűen sötétbarnák, nagyon sötétbarnák vagy nagyon sötét szürkésbarnák, a bolyhokon egy részük fekete. A kemény lehet barna vagy nagyon sötétszürke, néha fekete is. A tető (bazális micélium?) Alapja fehér vagy rózsaszínű, néha rózsaszínű.
UV megfigyelések: a bazidioma összes része negatív.
Spórák 7,5–9 × (4,3) 4,5–5,5 μm, Q = 1,5–1,8, av. 8–8,3 × 4,8–5 μm, Q (av.) = 1,58–1,68, amygdaloid, nagyjából amygdaloid, közepesen vagy erősen verrucose, különösen a csúcsán, mérsékelten vagy meglehetősen erősen dextrinoid.

Basidia 4-spórás, 20–31 × 6,5–9 μm, kóros, oliva- vagy olívaszínű barnás az MLZ-ben. A lamella pereme termékeny, szétszórt, clavate steril sejtekkel, olajos az MLZ-ben.

Lamelláris tráma hyphae olívaszerű, finoman és sűrűn beborított. Pileipellis duplex, összességében halvány vörösesbarna vagy sárgásbarna, epicutis vékony vagy közepesen vastag, 2–7 μm széles hifák, hyalin vagy sárgásbarna tartalommal, falai beborítottak vagy simák.

Hypoderm vastag, 15–35 μm széles, hengeres vagy ellipszoid elemekkel, hyalin vagy halvány sárgásbarna tartalommal, sima falakkal. A bilincs csatlakozások vannak.

ITS-régiók (beleértve az 5.8S régiót is): A szekvenciák maximális páros távolsága 0. A Cortinarius uraceonemoralis a C. uraceustól 12 szubsztitúcióval és indel-pozícióval, a C. rigidipes-től 20 szubsztitúcióval és indel-pozícióval tér el.
Ökológia és elterjedés: Lombhullató erdőben, különösen a Quercus spp. (beleértve a Q. ilexet - holotípust), de Fagusszal, Carpinusszal, Tiliával és Corylusszal is termofil, meszes talajon. Az adatok szerint a C. uraceonemoralis széles körben elterjedt Európában (Bulgária, Magyarország, Olaszország, Svédország). Az iráni nyilvános adatbázisokban található ektomikorrhiza gyökércsúcs azonos szekvenciája létezik (FR852021).

Megjegyzés

A faj neve nem szerepel a Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzékében (2017.04.26). A faj magyar nevét Dima Bálint segítségével képeztük. (Sz.B. 2019.11.06)
A faj angol nyelvű leírását a Funga Hungarica-ból vettük át.


Hasonló fajok

-Lásd még


Forrás: Ewald Gerhardt: Gombászok kézikönyve

Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék

Forrás: TERRA Alapítvány

A Wikimédia Commons tartalmaz Barnásfekete pókhálósgomba témájú médiaállományokat.