Növények/E/Egylevelű fodorkafenyő

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | E
A lap mérete: 2021 bájt

Növények

Egylevelű fodorkafenyő

Egylevelű fodorkafenyő
Bogyószerű tobozai
Egylevelű fodorkafenyő
(Phyllocladus aspleniifolius, Syn: -)
Más neve(i): -


A Tasmaniában élő egylevelű fodorkafenyő a tűlevelűek osztályának fenyőalakúak rendjében a kőtiszafafélék családjába sorolt fodorkafenyő nemzetség típusfaja. Több szerző e faj alfajának tekinti az Új-Zélandon élő hegyi fodorkafenyőt (Phyllocladus alpinus).
Nyugat-Tasmánia áthatolhatatlan sűrűségeiben a magköpenyciprusos (Lagarostrobos franklinii), illetve eukaliptuszos folyóvölgyektől a tasmánfenyves (Athrotaxis) őserdőkig és az örökzöld-lombhullató délbükk (Nothofagus) erdein át a felső fahatárig csaknem mindenütt közönséges.
Kelet-Tasmániában csak néhány védett erdőfolton maradt fenn.
Nagyra (20 m-ig) növő, ritkás ágrendszerű fa. Hajtáslevelei zöldek. A tengerszinthez közel (7–50 m) törzse a gyantahólyagoktól eltekintve sima, szürke. Feljebb (1100 m-ig) a külső kéreg sűrűn pikkelyes. 3–8 cm hosszú hajtáslevelei deltoid alakúak, szélük változatos.
A 3–4 mm-es magok (főleg a levélhajtások nyélszerű részén) rövid tengelyű hajtástobozokban, duzzadt fellevelező pikkelyek hónaljában fejlődnek. Az érett magvakat részben körülfogja a magrügyalapból fejlődő húsos magköpeny (arillus).
Változóan két- vagy egylaki.


Lásd még: Mit-mihez Tanácsok, tippek


Magyar Wikipédia: Egylevelű fodorkafenyő
A Wikimédia Commons tartalmaz Egylevelű fodorkafenyő témájú médiaállományokat.