Ugrás a tartalomhoz

Gomba/Nem ehető gombák/Barnás fogasvargomba

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
(Barna fogasgereben szócikkből átirányítva)


Gombák

Barnás fogasvargomba

Gomba portálMikológiaGombacsaládokGombalista (HU-La)Gombanevek változásaiGomba fajtákEhető gombákGyógygombákNem ehető gombákMérgező gombákGombamérgezésekVédett gombákGombák eltevéseGombás ételekGombavizsgálatGombanaptárGomba szótárMit-mihez használjunk


Barnás fogasvargomba
Barnás fogasvargomba


Barnás fogasvargomba
(Radulomyces molaris, Syn: Cerocorticium molare)
Más neve(i): barna fogasgereben


Étkezési érték: Ez a gomba nem ehető!

Termőtest

apró kerek foltokként jelennek meg, amelyek később akár fél méter hosszan összeolvadhatnak. Felszínén néhány mm hosszú tüskék keletkeznek. Ezek a termőtest pereme felé egyre alacsonyabbak. Ezért széle csak ráncos, nemezes, szálas. A tüskék teteje hegyes, vagy finom szálakra foszlik. Az egész gomba egyszínű világos vagy sötét okker barna, a nedvesség tartalmától függően.

Előfordulás

Elterjedési területre egybeesik a tölgyekével. hegyvidéki lombos erdőkben, az elhalt koronában lévő, vagy már a talajon fekvő ágakon, törzseken találjuk termőtesteit. Ezek szinte egész évben folyamatosan teremnek. Legfeljebb a téli fagyok, vagy a júliusi szárazság idején ritkábbak. Az alföldi ligeterdőkben is előfordul. Leggyakrabban a tölgyfák, a bükk és a gyertyán faanyagát korhasztja.


Hasonló fajok

[szerkesztés]
-Lásd még

[szerkesztés]


Forrás: Ewald Gerhardt: Gombászok kézikönyve

Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék

Forrás: TERRA Alapítvány

A Wikimédia Commons tartalmaz Barnás fogasvargomba témájú médiaállományokat.