Növények/E/Ernyőakácia

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | E
A lap mérete: 1758 bájt

Növények

Ernyőakácia

Ernyőakácia


Ernyőakácia
(Vachellia tortilis, Syn: Acacia tortilis)
Más neve(i): esernyőfa, beduin akácia


Az ernyőakácia a hüvelyesek rendjébe, ezen belül a pillangósvirágúak családjába és a mimózaformák alcsaládjába tartozó faj. Afrikában és az Arab-félszigeten honos.
Rendkívül szívós növény: a szárazságot jól tűri, a fagyot viszont egyáltalán nem. Viszonylag gyorsan nő. Virágai a nyár közepén nyílnak. Magja körülbelül két hónap alatt csírázik ki.
Sokáig él; a Szuezi Egyetem kutatói szerint állítólag a Föld legöregebb ismert fája egy, a Fira-völgyben (Wadi Fira) növő, 3560 éves ernyőakácia.
Az ernyőakácia és a zsiráf (Giraffa camelopardalis) kölcsönösen alkalmazkodott egymáshoz. Amikor az akácia érzi, hogy a zsiráf legelni kezdett, méreganyagokat termel leveleiben, amitől azok a zsiráf számára kellemetlen ízűvé válnak. Eközben figyelmeztető illatanyagot (etilént) bocsát ki, és a környező, azt érzékelő fák ugyancsak elkezdenek mérget termelni. Amikor a zsiráf érzi, hogy a levelek íze megromlott, arrébb megy — méghozzá nem a közelben álló, figyelmeztetett fákhoz, hanem távolabb, illetve széllel szemben.


Lásd még: Mit-mihez Tanácsok, tippek


Magyar Wikipédia: Ernyőakácia
A Wikimédia Commons tartalmaz Ernyőakácia témájú médiaállományokat.