Ugrás a tartalomhoz

Szakácskönyv/Tévedések/E/Ehető és mérgező gomba

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Tévedések

Ehető és mérgező gomba

Piruló galóca ehető
Ehető és mérgező gomba


Tévhit, hogy akik jól ismerik a gombákat, nem téveszthetik össze az fajokat

Tény: Sok ehető és mérges gomba megtévesztően hasonlít egymásra.

Például az ehető, bár nyersen mérgező piruló galóca (Amanita rubescens) a mérgező galócafajokkal, például a párducgalócával (Amanita pantherina), gyilkos galócával (Amanita phalloides) vagy a légyölő galócával (Amanita muscaria) könnyen összetéveszthető.
A legveszélyesebb közülük is a gyilkos galóca.
Bár sokszor halljuk, hogy a gyilkos galócán általában gallér és bocskor található, a gomba meghatározásánál ne bízzuk magunkat ezekre a jellemzőkre!
Ugyanis a gyilkos galóca gallérja és bocskora szedéskor megsérülhet, leszakadhat, a bocskor gyakran egészében a földben marad, illetve fiatal gombán a gallér kevésbé kifejezett, mivel a lemezeket takarja, ezért a bocskor vagy gallér hiánya sem zárja ki, hogy gyilkos galócáról van szó!
A mérgező galócafajok okozta mérgezés tünetei későn, nyolc órával a gomba fogyasztása után jelentkeznek. Más gombák okozta mérgezések esetén gyomormosást végezhetnek, a galócák okozta mérgezések esetén azonban ez már sokszor nem segít, mivel a méreg nagyon gyorsan bekerül a véráramba.
Nagyon gyakran összekeverik az ehető csiperkéket (champignon) a mérgező csiperkefajokkal.
A már említett mérgező sárguló csiperkét korábban karbolszagú csiperkének is hívták, undort keltő szaga azonban napjainkban egyre kevésbé kifejezett, ma már egyre kevésbé ismerhető fel szaga alapján.
A sárguló csiperke nyomásra, dörzsölésre, és a vágási felületeken sárgásan elszíneződik.
Ám a sárgulás sem mindig egyértelműen kivehető.
A szag és a sárgás elszíneződés sokszor nem feltűnő, ezért is fontos minden gombát szakértővel bevizsgáltatni!