Szakácskönyv/Tévedések/E/Egy-két pohár vörösbor

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Recept mérete: 2216 bájt

Szakácskönyv

Egy-két pohár vörösbor


[[Fájl:|bélyeg|jobbra|200px|]]

Egy-két pohár vörösbor


Egészséges vagy káros? Jelenleg mi a korszerű, tényeken alapuló álláspont a borral kapcsolatban?

Kedvező szív- és érrendszeri hatása miatt javasolható preventív szerként, vagy alkoholtartalma miatt nem kívánatos a fogyasztása? Esetleg ki lehet váltani szőlőlével, alkoholmentesített borral vagy polifenol-koncentrátummal? © Andersen Dávid

Az első nagyobb epidemiológiai vizsgálatot 18 ország részvételével végezték, és megállapították, hogy a borfogyasztás és az ischaemiás szívbetegség mortalitása között fordított arányosság figyelhető meg. Ez a közlemény adta az alapját a vörösbor azóta is hangoztatott szerepének. A vörösborral kapcsolatba hozott kedvező hatásokat többnyire nem lehet egyetlen vegyület jelenlétével magyarázni, általában a komplex polifenol-frakciót tartják a "hatóanyagnak". A hatásban valószínű olyan együtt- és kölcsönhatások is szerepet játszanak, amelyek egyetlen tiszta vegyület alkalmazása során nem alakul ki. (A polifenol-vegyületek legjelentősebb hatása az érelmeszesedés lassítása.)

A mérsékelt vörösborfogyasztás szív- és érrendszeri előnyeit vizsgálatok igazolják, de több tanulmány szerint a teljes mortalitást bizonyos mértékben más alkoholos italok fogyasztása is kedvezően befolyásolja.

A vörösbor hatásának mechanizmusai részben ismertek, fogyasztása más szeszes italokkal szemben egyértelműen kedvezőnek tűnik, de hiányoznak a legszigorúbb, randomizált, kettős vak vizsgálatok.

A magyarázat ugyanis nagyon egyszerű is lehet. Elképzelhető, hogy a vörösborfogyasztók egészségtudatosabban élnek, a kedvező hatások pedig ennek tudhatók be. Az is valószínűsíthető, hogy azok, akik rendszeresen fogyasztanak kis mennyiségben vörösbort, az átlagot meghaladó színvonalon élnek, ami szintén összefügg a jobb egészségi állapottal.