Szakácskönyv/Tévedések/A/Ártalmatlan a koffein?

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Recept mérete: 1769 bájt

Szakácskönyv

Ártalmatlan a koffein?


[[Fájl:|bélyeg|jobbra|200px|]]

Ártalmatlan a koffein?


Kávé, tea, csokoládé.

A koffeinhez három növény hatóanyagaként is hozzáférhetünk, persze nem mindegy, milyen mennyiségben. A nyers kávé (Arabica) 0,9-1,4, illetve 1,5-2,6 (Robusta) százalék koffeint tartalmaz. A teában 3,2-4 százaléknyi van, de az elkészítési mód miatt a kész ital a kávéban található koffeinnek csak körülbelül a felét tartalmazza. Míg a kakaóbabban csupán 0,2 százalék koffein van, mégis érezhető serkentő hatása.

Az egyik legalaposabban vizsgált hatóanyag elsősorban a központi idegrendszerre hat, mégpedig úgy, hogy az adenozint szorítja ki az agyból, illetve annak álmosságot előidéző hatását iktatja ki, növelve az adrenalin és dopamin szintjét.

A közhiedelemmel ellentétben tehát a koffein nem ébreszt fel, csupán az adenozin hatását gátolja és erősebben ver tőle a szív. Persze mellékhatása is van, ha túlzásba visszük a fogyasztását, ingerlékenység, fejfájás, álmatlanság is ugyanúgy jelentkezhet. Számos negatív hatással – például rák, májbetegség, csontritkulás, fekélyek kialakulása – összefüggésbe hozták már a kávézást, valójában egyik sem igazolódott be.

Halálos adagja is ismert: egy átlagos testtömegű felnőtt esetében 10 gramm körüli. Viszonyításként, egy csésze kávé 80-180 milligramm koffeint tartalmaz, azaz 55-125 csészényi kávét kellene felhörpinteni a mérgezéshez, amely valljuk be, nehezen kivitelezhető.