Szakácskönyv/Tévedések/G/Gombákkal kapcsolatos tévedések

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Tévedések

Gombákkal kapcsolatos tévedések

Tippek.png


Gombákkal kapcsolatos tévedések


Néhány széles körben elterjedt gombákkal kapcsolatos tévhit igen veszélyes lehet, különösen akkor, ha gombamérgezés történik.

Tévhit, hogy gombák csak ősszel nőnek


Tény: Gombák majdnem egész évben nőnek.

A hűvös, csapadékosabb tavaszi időjárás kedvez a gombák szaporodásának, a tapasztalatok szerint ezzel együtt a mérgezések száma is növekszik.
Vannak gombák, amelyek télen néhány fok mínuszt is elviselnek.

A téli gombák a fagyokat is kibírják.

A legtöbb kalapos gomba azonban jobban kedveli a meleget, így főként májustól késő őszig beszélhetünk gombaszezonról.
Kis mennyiségű mérges gomba fogyasztása is elegendő ahhoz, hogy súlyos mérgezés alakuljon ki. Az elfogyasztott gombafajtól függően a tünetek perceken belül is jelentkezhetnek, de előfordulhat, hogy csak napok múlva lépnek fel. A sok csapadék, a nyári, nyár végi és őszi meleg és nedves idő kedvez a gombáknak, ilyenkor nagy számban fordulnak elő az erdőkben és a réteken. Az ehető és mérges gombák elkülönítése nem könnyű feladat, ezért a begyűjtött gombát mindig vizsgáltassuk meg szakértővel!

A gombamérgezés tünetei

A tünetek viszonylag gyorsan jelentkezhetnek, akár egy órán belül, de tíz nappal a gomba elfogyasztása után is. A késő jelentkező tünetek együtt járnak a máj és a vese károsodásával, hiszen a méreg a tünetek jelentkezése előtt megkezdi kifejteni ártalmas hatását, és ez is éppoly életveszélyes lehet, mint a hirtelen ható gombaméreg.

A gyilkos galóca

A Magyarországon fellelhető több száz gombafaj közül a legveszélyesebb a gyilkos galóca. „A hazánkban regisztrált összes halálos gombamérgezés 98%-áért a gyilkos galóca a felelős.” – nyilatkozta Dr. Mátyus Mária, gombaszakértő.
Külsőre könnyen összetéveszthető egyéb gombákkal, ezért fontos, hogy csak bevizsgált gombát vásároljunk, illetve gombaszedésre csak tapasztalt szakértők vállalkozzanak.

A tünetek nagyon különbözőek lehetnek.

A leggyakoribbak a következők:

- Émelygés, hányinger, hányás Hasmenés
- Gyomor- és hasfájás Izzadási rohamok
- Szédülés Zavarodottság, észlelési zavarok
- Légzési nehézségek és légszomj Heves szívdobogás
- Egyensúlyzavarok
- Egyes gombák súlyos máj- és vesekárosodást vagy halált is okozhatnak!
Ha a mérgezés tüneteit észleli magán vagy családtagjain, azonnal hívjon mentőt! Fontos, hogy az orvost tájékoztassa róla, hogy gombát fogyasztott(ak), mivel a tünetek könnyen összetéveszthetőek az ételmérgezések és más gyomor- bélrendszeri betegségek tüneteivel. Ha gomba fogyasztása után rosszul van és hányt, ajánlott a hányásból mintát eltenni, hogy az orvos illetve a laborvizsgálat kimutathassa belőle, hogy milyen méreg okozta a panaszokat. A legjobb lenne, ha magát a gombát is meg tudnák mutatni az orvosnak, akinek mindkettő nagy segítséget jelent.


Az orvosi kezelés kifejezetten a gombaméreg kiürülését célozza. Néhány esetben elegendő csak a beteg orvosi ellenőrzése, a légzésének, vérnyomásának és pulzusának a figyelése, máskor viszont gyomormosásra és aktív szén adására van szükség, hogy a gombamérget eltávolítsák a szervezetből.
Néhány gombaméregnek ellenmérge is létezik, amivel a beteg gyógyítható. Az enyhébb mérgezések következmények nélkül gyógyíthatók. Ám a gombamérgezés minden esetben orvosi kezelést igényel!

Tippek.png