Szakácskönyv/Tévedések/G/Gombákkal kapcsolatos tévedések

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Recept mérete: 3805 bájt

Szakácskönyv

Gombákkal kapcsolatos tévedések


[[Fájl:|bélyeg|jobbra|200px|]]

Gombákkal kapcsolatos tévedések


Néhány széles körben elterjedt gombákkal kapcsolatos tévhit igen veszélyes lehet, különösen akkor, ha gombamérgezés történik.

Tévhit, hogy gombák csak ősszel nőnek


Tény: Gombák majdnem egész évben nőnek.

A hűvös, csapadékosabb tavaszi időjárás kedvez a gombák szaporodásának, a tapasztalatok szerint ezzel együtt a mérgezések száma is növekszik.
Vannak gombák, amelyek télen néhány fok mínuszt is elviselnek.

A téli gombák a fagyokat is kibírják.

A legtöbb kalapos gomba azonban jobban kedveli a meleget, így főként májustól késő őszig beszélhetünk gombaszezonról.
Kis mennyiségű mérges gomba fogyasztása is elegendő ahhoz, hogy súlyos mérgezés alakuljon ki. Az elfogyasztott gombafajtól függően a tünetek perceken belül is jelentkezhetnek, de előfordulhat, hogy csak napok múlva lépnek fel. A sok csapadék, a nyári, nyár végi és őszi meleg és nedves idő kedvez a gombáknak, ilyenkor nagy számban fordulnak elő az erdőkben és a réteken. Az ehető és mérges gombák elkülönítése nem könnyű feladat, ezért a begyűjtött gombát mindig vizsgáltassuk meg szakértővel!

A gombamérgezés tünetei

A tünetek viszonylag gyorsan jelentkezhetnek, akár egy órán belül, de tíz nappal a gomba elfogyasztása után is. A késő jelentkező tünetek együtt járnak a máj és a vese károsodásával, hiszen a méreg a tünetek jelentkezése előtt megkezdi kifejteni ártalmas hatását, és ez is éppoly életveszélyes lehet, mint a hirtelen ható gombaméreg.

A gyilkos galóca

A Magyarországon fellelhető több száz gombafaj közül a legveszélyesebb a gyilkos galóca. „A hazánkban regisztrált összes halálos gombamérgezés 98%-áért a gyilkos galóca a felelős.” – nyilatkozta Dr. Mátyus Mária, gombaszakértő.
Külsőre könnyen összetéveszthető egyéb gombákkal, ezért fontos, hogy csak bevizsgált gombát vásároljunk, illetve gombaszedésre csak tapasztalt szakértők vállalkozzanak.

A tünetek nagyon különbözőek lehetnek.

A leggyakoribbak a következők:

- Émelygés, hányinger, hányás Hasmenés
- Gyomor- és hasfájás Izzadási rohamok
- Szédülés Zavarodottság, észlelési zavarok
- Légzési nehézségek és légszomj Heves szívdobogás
- Egyensúlyzavarok
- Egyes gombák súlyos máj- és vesekárosodást vagy halált is okozhatnak!
Ha a mérgezés tüneteit észleli magán vagy családtagjain, azonnal hívjon mentőt! Fontos, hogy az orvost tájékoztassa róla, hogy gombát fogyasztott(ak), mivel a tünetek könnyen összetéveszthetőek az ételmérgezések és más gyomor- bélrendszeri betegségek tüneteivel. Ha gomba fogyasztása után rosszul van és hányt, ajánlott a hányásból mintát eltenni, hogy az orvos illetve a laborvizsgálat kimutathassa belőle, hogy milyen méreg okozta a panaszokat. A legjobb lenne, ha magát a gombát is meg tudnák mutatni az orvosnak, akinek mindkettő nagy segítséget jelent.


Az orvosi kezelés kifejezetten a gombaméreg kiürülését célozza. Néhány esetben elegendő csak a beteg orvosi ellenőrzése, a légzésének, vérnyomásának és pulzusának a figyelése, máskor viszont gyomormosásra és aktív szén adására van szükség, hogy a gombamérget eltávolítsák a szervezetből.
Néhány gombaméregnek ellenmérge is létezik, amivel a beteg gyógyítható. Az enyhébb mérgezések következmények nélkül gyógyíthatók. Ám a gombamérgezés minden esetben orvosi kezelést igényel!