Szakácskönyv/Tévedések/T/Teljes kiőrlésű gabonák

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Recept mérete: 1874 bájt

Szakácskönyv

Teljes kiőrlésű gabonák


[[Fájl:|bélyeg|jobbra|200px|]]

Teljes kiőrlésű gabonák


Valóban a legegészségesebbek?

Divatos lett teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket fogyasztani, leginkább azért, mert egészséges. Ez azonban nem ennyire egyszerű.

Azt tudjuk, hogy a korpának magas a rost- és ásványianyag-tartalma, a rostok táplálkozásban betöltött szerepéről azonban még keveset tudunk – legalábbis, ami tudományosan igazolva lenne. Hatásuk valószínűleg többrétű, jót tesznek az emésztőrendszer működésének, csökkentik a szénhidrátok glikémiás indexét, kedvező környezetet biztosítanak a vastagbélben található baktériumoknak.

Mivel ezek a gabonaszemek csak minimális mértékben vagy egyáltalán nem hántoltak, az őrlés során a korpa is a lisztbe kerül. A hántolatlan gabona és korpa pedig komoly veszélyforrás is lehet a rajtuk szaporodó penészgombák miatt. Az így készült élelmiszerek rendszeres fogyasztása súlyos megbetegedésekhez – például megtámadják a májat, károsítják a szervezet örökítőanyagát – is vezethet.

Egyes penészgombák ugyanis úgynevezett mikotoxinokat termelnek, amelyek a legveszélyesebb természetes méreganyagnak számítanak. Az európai élelmi szerbiztonsági problémák miatti riasztások legnagyobb része a mikotoxinokkal kapcsolatos határérték-túllépése miatt történik. A fogyasztók ennek ellenére alulbecsülik a mikotoxinok veszélyét, míg például az élelmiszeradalékoktól túlzottan félünk. Úgy tűnik, amivel régóta együtt élünk, azzal elnézőbbek, míg az újdonságokkal szemben gyanakvóbbak vagyunk.