Ugrás a tartalomhoz

Szakácskönyv/Tévedések/G/A gyilkos galóca

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Tévedések

A gyilkos galóca

A gyilkos galóca
Tömeges gyilkos galóca-termés


A gyilkos galóca

Tény: A Magyarországon fellelhető több száz gombafaj közül a legveszélyesebb a gyilkos galóca. „A hazánkban regisztrált összes halálos gombamérgezés 98%-áért a gyilkos galóca a felelős.” – nyilatkozta Dr. Mátyus Mária, gombaszakértő.
Külsőre könnyen összetéveszthető egyéb gombákkal, ezért fontos, hogy csak bevizsgált gombát vásároljunk, illetve gombaszedésre csak tapasztalt szakértők vállalkozzanak.

A tünetek nagyon különbözőek lehetnek.

A leggyakoribbak a következők:

- Émelygés, hányinger, hányás Hasmenés
- Gyomor- és hasfájás Izzadási rohamok
- Szédülés Zavarodottság, észlelési zavarok
- Légzési nehézségek és légszomj Heves szívdobogás
- Egyensúlyzavarok
- Egyes gombák súlyos máj- és vesekárosodást vagy halált is okozhatnak!
Ha a mérgezés tüneteit észleli magán vagy családtagjain, azonnal hívjon mentőt! Fontos, hogy az orvost tájékoztassa róla, hogy gombát fogyasztott(ak), mivel a tünetek könnyen összetéveszthetőek az ételmérgezések és más gyomor- bélrendszeri betegségek tüneteivel. Ha gomba fogyasztása után rosszul van és hányt, ajánlott a hányásból mintát eltenni, hogy az orvos illetve a laborvizsgálat kimutathassa belőle, hogy milyen méreg okozta a panaszokat. A legjobb lenne, ha magát a gombát is meg tudnák mutatni az orvosnak, akinek mindkettő nagy segítséget jelent.
Az orvosi kezelés kifejezetten a gombaméreg kiürülését célozza. Néhány esetben elegendő csak a beteg orvosi ellenőrzése, a légzésének, vérnyomásának és pulzusának a figyelése, máskor viszont gyomormosásra és aktív szén adására van szükség, hogy a gombamérget eltávolítsák a szervezetből.
Néhány gombaméregnek ellenmérge is létezik, amivel a beteg gyógyítható. Az enyhébb mérgezések következmények nélkül gyógyíthatók. Ám a gombamérgezés minden esetben orvosi kezelést igényel!

Hasonló fajok

- a ritka, szintén halálosan mérgező fehér galóca nagyon hasonlít rá.
- Az ehető erdőszéli csiperkével,
- fehér tarlógombával,
- a mérgező citromgalócával téveszthető össze.