Szakácskönyv/Sütemények/Piskóta

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Szakácskönyv

Piskóta

Krémekről, Máz, bevonat Krémrecept Diós-, Mákos- Mogyorós-Mandulás Gesztenyés Hájastészták
Kenyerek, keltkalácsok Kókuszos Kuglóf Lapsütéses Lepények Mézes Muffin készítés Muffin alapreceptek
Édes muffin receptek Sós muffin receptek Piskóták Pogácsák Rétes, béles Sajtos, sós Sütés nélkül
Teasütemények Torták, Gyümölcstorták Túrós Ünnepi Különleges Vegyes


Cím...?

Hozzávalók:

Elkészítés:


Tartós készítmények piskótatésztából[szerkesztés]

A leggyakoribb nagyiparilag is előállított két piskótatészta készítmény a babapiskóta és a tortalap. Ezeken kívül azonban még számos más féleséget is előállít a sütőcukrászipar. Ilyen féleségeket gyakran teasütemény-keverékekben is felhasználunk. A babapiskótát és a piskótaféleségeket kétféleképpen állíthatjuk elő: hideg és meleg úton. E két módszert az alábbiakban ismertetjük. A hidegen készített babapiskóta - melynek szokásos összetétele 0,25 kg cukor, 0,25 kg liszt, 15-16 tojás - előállításakor a következőket vegyük figyelembe:

1. a porcukor kétharmadát elkeverjük a tojás sárgájával. Célszerű a keverékhez minden 10 tojássárgáját számítva 100 g 84 Bé° erősségűre főzött cukrot vagy ugyanennyi mézet adagolni. A tojássárga masszát jó habosra kikeverjük.
2. a porcukor egyharmadát felverés közben fokozatosan adagoljuk a tojáshabhoz, mert így lesz jó kemény és sima a hab.
3. ügyeljünk arra, hogy a habot ne verjük túl, tehát ne verjük túl hosszasan, mert akkor könnyen darabos morzsalékos, egyenetlen lesz.
4. a tojáshabot a tojássárga masszához keverjük, és ugyancsak hozzáadjuk az előírásban szereplő lisztmennyiséget is.
5. a tésztát kézzel, nyomózsákkal, esetleg tresszírozógéppel alakítjuk és a kész formákat vagy papírosra vagy bádogformákba tesszük.
6. a kialakított darabokat porcukorral hintjük be és a felesleges porcukrot a darabokról leszórjuk.
7. a tészta kinyomását, behintését és a fölös cukor leszórását lehetőség szerint minél gyorsabban végezzük.
8. mérsékelten meleg kemencében (kb. 200-210 C°) gőzbefúvás nélkül süssünk.
9. Ha papíroson sütöttünk, akkor a darabokat a papírról sütés után azonnal vegyük le. Ha a papírost az asztal széléhez feszítjük és végighúzzuk, a piskótadarabok könnyen leválnak.

A meleg eljárás abban különbözik a hidegtől, hogy a tojás sárgáját és a porcukrot melegen keverjük össze. Ez a készítési mód azért előnyös, mert a piskóta könnyebb, nagyobb térfogatú és kiadósabb lesz. Hátránya, hogy a cukor és a liszt aránya csak 1:1 lehet, mert különben a piskótatészta beesik. Piskóta készítéséhez jó minőségű, sikérben gazdag és erős sikérű fehér búzaliszt kell. A különféle egyéb piskótatészták összetételei természetesen igen változóak, így pl. a teasütemény keverékhez készített ánizslapocskákhoz a szokásos mennyiségű liszthez és cukorhoz csupán négy tojást veszünk. Gyakran előfordul, hogy a hidegen készített piskótatésztához nagyobb mennyiségű cukrot írnak elő, mint lisztet. Az ilyen előírások alapján jó tészta készül, de a csecsemők és a betegek táplálására az ilyen sok cukorral készített sütemény nem megfelelő. A több cukrot tartalmazó összetételeknél a kemence csak mérsékelten legyen meleg és a készítést a hideg módszerek szerint kell végeznünk. Ugyancsak fokozott gondot kell fordítani a felvert habmerevségére is. A piskótatészta darabokat legcélszerűbben sűrű szőrű szita segítségével szórhatjuk be porcukorral. A fölös cukrot pedig papíros csíkkal távolíthatjuk el a legjobban.

Természetesen készíthetünk jó piskótatésztát lényegesen kevesebb tojással is, így pl. 1 kg lisztre számított 24 tojással. A kevesebb tojástartalmú piskóta sütése nehezebb feladat, az eredmény a kemencétől nagymértékben függ. Ezért új összeállítású piskótatésztákból mindig próbasütést kell végezni.


Tojáshab felverése[szerkesztés]

A piskótatészta tojáshabjának felverésénél különösen négy tényezőt kell szem előtt tartanunk

1. a habverés hidegen történjék.
2. a tojásfehérje legyen tökéletesen elválasztva a sárgájától, tehát ne tartalmazzon egyáltalán tojássárgáját.
3. a habverés kezdetén lassan, de egyenletesen verjük a habot.
4. először csak kevés cukrot adagoljunk.

Piskótatésztából sohase készítsünk egyszerre többet, mint amennyit 20-30 perc alatt feldolgozhatunk, történjék a feldolgozás akár kézzel, akár pedig kinyomógéppel. Hosszabb idő alatt a piskótatészta leülepedik és megfolyósodik. A piskótát azért hintjük be porcukorral a sütés előtt, hogy a darabok felső felének kellő erősségű hártya kialakításával tartást adjon. Ily módon az áru tetszetősebbé is válik és tartóssága növekszik. Olcsóbb féleségek beszórását egyszerűen finom porcukor beszitálással végezzük. A felesleges cukrot a papíros vagy a bádogforma megfordításával távolítjuk el. Sütés után az árut finomszőrű kézi kefével lekeféljük. Finomabb készítményekhez, hogy simák, fényesek; és szép színűek legyenek, főtt cukrot, illetve mézet adagolunk. A 84 Bé°-ra főzött cukor hozzáadásával a készítmény simább, fényesebb lesz. Ha a massza mindem kilogrammjához 1 evőkanálnyi felmelegített mézet adunk, ez elősegíti a piskótatészta pirulását, aranysárgás-barna színeződését. Az ilyen élénk színű piskótatésztákat különösen a bécsi és a francia sütőcukrászatban kedvelik. A sütőlapokat, formákat azért lisztezzük be, hogy megakadályozzuk a tészta szétfolyását. A liszttel kihintett formában a sütemény kevésbé lesz porózus, tehát simább, s az áru talpa is fényesebb lesz. Nagyobb üzemekben mindig akad kekszhulladék. Célszerű ezt finomra őrölve és liszttel keverve a kikent formák behintésére elhasználni. Ily módon a piskótadarabok könnyebben válnak el a formától sütés után.


Gyógypiskóták[szerkesztés]

Betegek részére nemcsak piskóta, hanem más alakban is állítanak elő piskótatésztát. Ezen készítmények formája nem is nagyon lényeges, a felhasznált anyagok mineműsége és a készítés módja a döntő. Mivel az ilyen célokra készülő áruk zsírt nem tartalmazhatnak, és így a bádogformákat zsírozni, kikenni nem lehet, papírra kell kinyomni a darabokat.


Gyógypiskótát a következő módon készíthetjük[szerkesztés]

A piskótákat papírra nyomjuk és mérsékelten meleg kemencében sütjük. Sütés után vékony késsel még azon forrón levágjuk a darabokat a papírról, vagy pedig kevés vízzel megnedvesítjük a papírt és a piskótákat így vesszük le róla. Aztán rácson enyhén átpirítjuk a süteménydarabokat. A gyógypiskóta ne tartalmazzon semmiféle zsiradékot, se gyümölcsöt, se fűszert, még vanillincukrot se. Nem lehet az ilyen készítményekben sütőpor sem. Vannak természetesen törekvések a féleségek nagyipari előállítására is. Alagútkemence elé egy vagy több kinyomógépet (tresszírozógépet) helyeznek oly módon, hogy a kinyomott darabok behintésére és a felesleges porcukor eltávolítására még elegendő hely maradjon. A piskótatészta készítés folyamata, tehát a habverés és a bekeverés, rendszerint szakaszos.


Almapiskóta[szerkesztés]

Sütési idő 45 perc, (közép-meleg) sütőben.

Hozzávalók:

 • 2 tojás,
 • 2 ek. víz,
 • 12 dkg cukor,
 • 1 cs. vaníliás cukor,
 • 15 dkg liszt,
 • 1.5 sima teáskanál sütőpor.

Töltelék:

 • 40-50 dkg nem túl savanyú alma.

Elkészítés: A tojássárgáját vízzel, habverővel sűrű krémmé verjük, azután kanalanként hozzáverjük a cukor 2/3 részét, addig, míg sűrű krémszerű masszát kapunk. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, ebbe azután kanalanként a megmaradt cukrot verjük. A habnak olyan keménynek kell lennie, hogy ha késsel elvágjuk, ez tisztán látható legyen. A tojáskrémbe adjuk, rászitáljuk a sütőporral kevert lisztet, és vigyázva habverővel a krém alá húzzuk. A tészta felét zsírozott felfújt-, vagy tortaformába töltjük. Erre elosztjuk a hámozott és vékony szeletekre vágott almát és befedjük a megmaradt tésztával. Alma helyett kimagozott, száraz cseresznyét is vehetünk.


Almás krémes piskóta[szerkesztés]

Hozzávalók: Piskóta:

 • 7 db tojás,
 • 7 evőkanál liszt,
 • 7 evőkanál porcukor,
 • 1 evőkanál kakaópor,
 • 1 evőkanál rum.

Töltelék: 1 kg savanykás alma.

Krém:

 • 20 dkg margarin,
 • 20 dkg porcukor,
 • negyed liter tej,
 • 1 csomag vaníliás puding.

Máz: 1 tábla tej- vagy étcsokoládé tortabevonó.

Elkészítés: Egy közepes tepsi alját alufóliával kibéleljük, kissé megzsírozzuk, az almát meghámozzuk, és vékonyra szeljük (uborkareszelőn). Az almát az alufóliára terítjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd beletesszük a cukrot, a tojássárgáját és végül a lisztet. Ebből az összekevert masszából a felét az almára öntjük, a másik felébe 1 evőkanál kakaóport és 1 evőkanál rumot keverünk. Ráöntjük a sárga masszára, egy kicsit összerázzuk és megsütjük. (kb. 30 perc). Ha kisült deszkára borítjuk úgy, hogy az almás fele legyen felül. Megkenjük a krémmel, és végül csokoládéval vonjuk be. A krém elkészítése: A margarint habosra keverjük a porcukorral, a pudingot a tejjel sűrűre főzzük. Ha kihűlt, összekeverjük a margarinos krémmel. Nagyon finom és mutatós sütemény!


Almás krémes piskóta 2.[szerkesztés]

Hozzávalók:

 • 7 db tojás,
 • 7 evőkanál liszt,
 • 7 evőkanál porcukor,
 • 1 evőkanál kakaópor,
 • 1 evőkanál rum,
 • 1 kg savanykás alma

Krémhez:

 • 20 dkg Rama margarin,
 • 20 dkg porcukor,
 • 2 és fél dl tej,
 • 1 csomag vaníliás puding.

Mázhoz: 1 tábla Katica tej- vagy étcsokoládé tortabevonó.

Elkészítés: Egy közepes tepsi alját alufóliával kibéleljük, kissé megzsírozzuk, az almát meghámozzuk, és vékonyra szeljük (uborkareszelőn). Az almát az alufóliára terítjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd beletesszük a cukrot, a tojássárgáját és végül a lisztet. Ebből az összekevert masszából a felét az almára öntjük, a másik felébe 1 evőkanál kakaóport és 1 evőkanál rumot keverünk. Ráöntjük a sárga masszára, egy kicsit összerázzuk, és megsütjük. (Kb. 30 perc.) Ha kisült deszkára borítjuk, az almás fele legyen felül. Megkenjük a krémmel, és végül csokoládéval vonjuk be. A krém elkészítése: A margarint habosra keverjük a porcukorral, a pudingot a tejjel sűrűre főzzük, ha kihűlt összekeverjük a margarinos krémmel. Nagyon finom és mutatós sütemény!


Almás piskóta[szerkesztés]

Hozzávalók:

 • 7 ek. finomliszt,
 • 6 db to jás,
 • 20 dkg alma,
 • 6 dkg cukor,
 • 3 ek. víz (szükség szerint)

Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből kemény habot verünk, és a hűtőbe tesszük. A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral és hozzáadjuk a lisztet. (Ha nagyon sűrű, 3 ek. vizet is belekeverhetünk). A meghámozott almát vékony szeletekre reszeljük, és a masszához keverjük. Végül a habot is hozzáadjuk. Sütőpapírral bélelt sütőformába öntjük, és előmelegített sütőbe téve 10-15 percig sütjük.


Almás piskóta 2.[szerkesztés]

Elkészítési ideje: kb. 60 perc.

Hozzávalók: a tésztához

 • 5 egész tojás,
 • 10 dkg finomliszt,
 • 25 dkg alma (tisztán mérve),
 • fél zacskó sütőpor,
 • késhegynyi őrölt fahéj,
 • 2 teáskanál folyékony édesítőszer,
 • csipetnyi só.

Elkészítés: A tojássárgákat kikeverjük a sütőporral, a fahéjjal és az édesítőszerrel. Az almát megmossuk, kicsumázzuk és lereszeljük, majd a tojásmasszához hozzáadjuk. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, ezután a liszttel felváltva óvatosan hozzátesszük az almás tojásmasszát. Kézi habverővel addig forgatjuk, amíg egynemű massza lesz. Egy közepes nagyságú tortakarikát kikenünk margarinnal, és liszttel beszórjuk, majd belesimítjuk a habos tésztát. Közepesen meleg sütőbe téve addig sütjük, amíg a próbaképpen beleszúrt hurkapálcára már nem ragad a tésztából.


Almás rolád[szerkesztés]

Hozzávalók:

 • 1 töltetlen, készen vásárolt vékony piskóta-rolád (vagy 4 tojásból otthon sütött piskóta),
 • 20 dkg sárgabaracklekvár,
 • 3 savanykás alma,
 • 1 tojás,
 • 1 evőkanál édes piskótamorzsa (vagy zsemlemorzsa),
 • nagyon kevés porcukor (csak ha nem elég édes a lekvár),
 • csipetnyi só.

Elkészítés: A sütőt begyújtjuk, és teljes lángon 10 percig előmelegítjük. Közben elkészítjük a tölteléket: az almákat megmossuk, meghámozzuk és kicsumázzuk, majd az almareszelő legdurvább fokán lereszeljük. Azonnal összekeverjük a csak gyengén felvert tojással és a sárgabaracklekvárral. Megsózzuk (esetleg megcukrozzuk), és annyi piskóta- vagy zsemlemorzsát keverünk hozzá, hogy a töltelék kenhető legyen. Az óvatosan széthajtogatott megsült piskóta-rolád teljes felületét bekenjük az almás töltelékkel, majd szorosan összecsavarjuk. Alufóliába csomagoljuk, és sütőlemezre rakjuk. Az előmelegített forró sütőbe toljuk, és közepes lángon 10 percig sütjük. (A fóliaburok megakadályozza, hogy a tészta elégjen vagy kiszáradjon, viszont a töltelék megsül. ) A roládot a sütőből kivesszük, és a fóliában hagyjuk kihűlni, csak ezután csomagoljuk ki. Ujjnyi vastag szeletekre vágva tálaljuk.


Almás sütemény[szerkesztés]

Egy tepsit kibélelek sütőpapírral. A papírra karikázok kb. 2 db. megtisztított, kicsumázott almát. 6 tojásból piskótatésztát keverek, majd a felét az almára öntöm. A tészta másik felébe kakaóport keverek, és ezt is beborítom a tepsibe. Piskótatésztaként sütöm. Ha a tészta teljesen kihűlt kiborítom és lehúzom a tetejéről a papírt. 2 csomag vanília pudingból és 1/2 liter tejből sűrű pudingot főzök, hagyom hűlni. 15 dkg cukrot 1 Rámával kikeverem, és a kihűlt pudinghoz adom, majd ezt a tésztára simítom. A tetejére olvasztott csokit folyatok.


Ananászos tiramisu[szerkesztés]

Hozzávalók:

 • 1 ananász (cc 1,4 kg, jó helyette a konzerv is),
 • 3 dkg vaj vagy margarin,
 • 10 dkg kristálycukor,
 • 8 babapiskóta,
 • 6 evőkanál ananászlé,
 • 2 evőkanál kókuszlikőr,
 • 3 tojássárgája,
 • 1 citrom reszelt héja,
 • 25 dkg mascarpone,
 • 1,5 dl zsírszegény joghurt,
 • 1/2 csokor borsmenta,
 • 1 evőkanál kakaópor

Elkészítés: Az ananászt felszeleteljük, héját levágjuk, fás közepét kimetsszük, húsát felszeleteljük. A vajat /margarint serpenyőben felhevítjük, és megolvasztunk benne 5 dkg cukrot. Beleszórjuk az ananászdarabokat, és kb. 5 perc alatt megpároljuk. Közben időnként megkeverjük. Végül hűlni hagyjuk. A kókuszlikőrt elkeverjük az ananászlével. A babapiskótákat kb. 16X21 cm-es, 1,5 l-es jénai tál alján elosztjuk. Meglocsoljuk a kókuszlikőrrel elkevert ananászlével, és ráhalmozzuk az ananászdarabok felét. A tojássárgákat 3 evőkanál forró vízzel és a maradék cukorral robotgép habverőjével krémesre kikeverjük. Beleszórjuk a reszelt citromhéjat, és evőkanalanként hozzáadjuk a joghurttal simára kevert mascarponét. Belevegyítjük a vékony csíkokra metélt mentaleveleket, majd a massza felét a gyümölcsrétegre simítjuk. A maradék ananászból 3 darabot félreteszünk, a többit a krémre halmozzuk, végül befedjük a maradék krémmel. Legalább 2 órára hűtőszekrénybe állítjuk. A tiramisut közvetlenül fogyasztás előtt kakaóporral meghintjük. Díszítés: Megszórjuk felaprított pisztáciával és félretett ananászdarabokkal, végül tetszés szerint mentalevéllel díszítjük.


Ananászos- túrós piskótatorta[szerkesztés]

Elkészítési idő kb. 1 1/4 óra

Hozzávalók:

 • 3 dkg liszt,
 • 3 dkg étkezési búzakeményítő,
 • 2 tojás,
 • 20 dkg cukor,
 • 75 dkg tehéntúró,
 • 2.5 dl tejszín,
 • 1 doboz (850 ml) körszeletes ananászbefőtt,
 • 1 doboz (850 ml) trópusi gyümölcskoktél,
 • 1 zacskó vaníliás cukor,
 • 1 zacskó citromízű tortazselé,
 • 9 lap fehér zselatin,
 • 1 citrom leve és reszelt héja,
 • késhegynyi sütőpor,
 • sütőpapír, a díszítéshez koktélcseresznye és tejszínhab

Elkészítés: A tojások fehérjét 2 evőkanál hideg vízzel habbá verjük. Közben beleszitálunk 5 dkg cukrot, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, majd a sütőporral és az étkezési keményítővel összekevert lisztet. Belekeverjük a tojássárgát is. A tésztát sütőpapírral kibélelt, 26 cm átmérőjű tortaformába öntjük. Előmelegített sütőbe toljuk, és 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) kb. 20 percig sütjük. Rácsra téve hűlni hagyjuk. Közben az ananászbefőttet lecsöpögtetjük, a levét felfogjuk. 5 körszeletét félbevágunk, a többit feldaraboljuk. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. Az átpasszírozott tehéntúrót kikeverjük 10 dkg cukorral, a citrom levével és reszelt héjával, majd hozzáadjuk a feloldott zselatint. Végül belevegyítjük a kemény habbá vert tejszínt. A karimát a kihűlt tortalap köré pattintjuk. Körben kirakjuk a félbevágott ananászkarikákkal, a közepét megkenjük a túrókrémmel. Kb. 2 órára hideg helyre állítjuk. A gyümölcskoktélt lecsöpögtetjük, összekeverjük az ananászdarabokkal, és a krémre halmozzuk. A félretett befőttlében csomómentesre keverjük a tortazselét, beleszórjuk a maradék cukrot, és összefőzzük. Ha langyosra hűlt, a tortára öntjük. További 3 órára hűvös helyre állítjuk. A tortakarimát eltávolítjuk, és a tortát ízlés szerint tejszínhabbal, koktélcseresznyével díszítjük.


Anya kiadós sütije[szerkesztés]

Hozzávalók:

 • 1 adag piskóta lap
 • 1 csomag pudingpor (csokis)
 • 4 dl tej
 • 1 ízlés sz. baracklekvár
 • 12.5 dkg margarin
 • 10 dkg porcukor
 • 1 ízlés sz. csokoládé (tortabevonó)

Elkészítés: A pudingot a tejjel befőzzük, és hűlni hagyjuk. A vajat cukorral összekeverjük. Ha ez készen van, akkor a kihűlt pudingot hozzá öntöm, és szépen összekeverem. A piskóta lapra lekvárt kenek, rá az összekevert krém jön, és végül díszítem. Tortabevonót olvasztok, és egyenletesen felkenem a tetejére.


Anyák napi szívtorta[szerkesztés]

Elkészítési idő: 1 óra 30 perc + a hűlés

Hozzávalók: A piskótához:

 • 4 tojás,
 • 120 g porcukor,
 • 1 csipet só,
 • 120 g finomliszt

A krémhez és a díszítéshez:

 • 1 zacskó tejszínes pudingpor,
 • 3 dl tej,
 • 3 evőkanál porcukor,
 • 6 dl tejszín,
 • 2 zacskó vaníliás cukor,
 • 2 zacskó habfixáló por,
 • 200 g eper,
 • 2 kivi,
 • 50 g vágott pisztácia

Elkészítés: A felsorolt hozzávalókból piskótamasszát keverünk, és szív alakú tortaformában megsütjük, rácsra fordítva hagyjuk egészen kihűlni. A pudingporból, a tejből és 1 evőkanál porcukorból a szokásosnál sűrűbb pudingot főzünk, kihűtjük. A tejszínt kemény habbá verjük a maradék 2 evőkanál porcukorral, a vaníliás cukorral és a habfixálóval. 4 evőkanálnyit habzsákban félreteszünk, a többi apránként a pudinghoz adjuk, lazán összedolgozzuk. Az epret és a kivit megtisztítjuk, 6-8 közepes eperszemet félreteszünk a díszítéshez, a többit a kivivel együtt felaprózzuk. A tortát 3 lapra vágjuk, az alsó és a középső lapot megtöltjük a krém felével, megszórjuk a felaprózott gyümölcsökkel, a felső lapot és a torta oldalát betapasztjuk a maradék krémmel. A torta oldalát beszórjuk a pisztáciával, a tetejét a félretett tejszínből nyomott rózsákkal és a felszeletelt eperrel díszítjük. Tálalásig hidegen tartjuk. Megjegyzés: Jobban tudunk dolgozni a piskótával, ha előző nap megsütjük. A kész torta akkor szeletelhető szépen, ha legalább 3-4 órát behűtjük.


Babapiskóta[szerkesztés]

Körülbelül 150 darab.

Hozzávalók:

 • 30 db tojás fehérje
 • 30 db tojás sárgája
 • 80 dkg cukor
 • 90 dkg liszt (finom)
 • 1 ízlés sz. vanília rúd

Munkamenete ugyanaz, mint a hideg felverteké. Az elkészített piskótaanyagot nyomózsákkal a szokásos piskótaformákra alakítjuk, papírosra. Terülésének megakadályozására porcukrot szitálunk rá, 180 C°-ú páramentes sütőben sütjük, kihűlés után vékony pengéjű késsel választjuk el a papírosról.

Hibalehetőségek:

 • párás sütőben ráncossá, fonnyadttá válik.
 • Ugyanilyen lesz a piskóta akkor is, ha sütéskor rázkódtatás éri.
 • Túl forró kemence esetén apró hólyagocskák keletkeznek a felületén.
 • Ha a sütőlemez zsíros, a piskóta alátétpapírja elég és az aljára tapad.
 • Akkor is hozzáragad a papíros, ha kisütés előtt hosszabb ideig áll.

Banánkrémes piskótatekercs[szerkesztés]

Hozzávalók: A tésztához:

 • 6 tojás,
 • 10 dkg cukor,
 • 10 dkg liszt,
 • 10 dkg étkezési keményítő,
 • 1 evőkanál vaj vagy margarin,
 • 2 evőkanál kakaópor,
 • 2 zacskó vaníliás cukor,
 • sütőpapír

A töltelékhez és a díszítéshez:

 • 10 dkg mogyorókrém,
 • 6 lap fehér zselatin,
 • 5 dl tej,
 • 1 zacskó vaníliaízű pudingpor (5 dl tejhez),
 • 3 evőkanál cukor,
 • 3 banán,
 • 7 evőkanál citromlé,
 • 2 dl tejszín,
 • 2 evőkanál porcukor,
 • 2 evőkanál csokoládéreszelék,
 • mentalevelek
 • A díszítéshez porcukor

Elkészítés: 3 tojást kikeverünk 5 dkg cukorral és 1 csomag vaníliás cukorral. Beleszitálunk 5-5 dkg lisztet és keményítőt, majd összekeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsire simítjuk, előmelegített sütőben (200 fokon) 10-12 percig sütjük, majd megnedvesített, cukorral meghintett konyharuhára borítjuk. A papírt lehúzzuk, a piskótát nedves kendővel letakarva hűlni hagyjuk. A barna tésztához a maradék cukrot kikeverjük a tojásokkal és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a felolvasztott vajat, a kakaót, a lisztet és az étkezési keményítőt. Ugyanúgy sütjük, mint az első lapot. A világos tésztára simítjuk a felmelegített mogyorókrémet, és rátesszük a barna piskótát. A zselatint beáztatjuk. 2 evőkanál tejben elkeverjük a pudingport és 2 evőkanál cukrot, majd a többi, felforralt tejhez adjuk. Rövid idő múlva belevegyítjük a kinyomkodott zselatint. Ha kihűlt, belekeverünk 2 meghámozott, citromlével összeturmixolt banánt. A dermedő krémbe belevegyítünk 1, 5 dl felvert tejszínt, és a barna piskótára kenjük. A tésztát feltekerjük, és 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt meghintjük porcukorral és csokoládéreszelékkel. A felvert maradék tejszínnel, mentalevelekkel és banánkarikákkal díszítjük.


Belga almás piskóta[szerkesztés]

Hozzávalók:

 • 4 tojás sárgája
 • 4 tojás fehérje
 • 18 deka cukor
 • 12 dkg margarin (olvasztott)
 • 10 dkg liszt
 • késhegynyi só
 • késhegynyi szódabikarbóna
 • 6 db alma

Elkészítése: Habosra keverjük a 4 tojás sárgáját 18 deka cukorral, késhegynyi sóval meg késhegynyi szódabikarbónával, majd hozzáadunk 12 deka olvasztott margarint meg 10 deka lisztet. Alaposan kikeverjük, végül óvatosan közé keverjük a tojások kemény habbá vert fehérjét is. Kizsírozott, kilisztezett kisebb tepsibe öntjük, és belenyomkodunk 6 megtisztított, vékony cikkekre vágott almát. A forró sütőbe toljuk, s a tüzet mérsékelve, alaposan átsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kockákra vágva rakjuk tálra. Óvatosan bánjunk vele, nehogy szétessen a tészta.


Budapest szelet[szerkesztés]

(Gerbeaud recept)

Hozzávalók

A csokis piskótához:

 • 3 egész tojás
 • 60 g fi nom liszt
 • 60 g kristály cukor
 • 20 g kakaópor
 • 10 g vaj
 • 1 ek víz

A budapest-masszához:

 • 500 g tojás fehérje
 • 680 g kristály cukor
 • 400 g darált mogyoró
 • 130 g étkezési keményítő

A tejszínes barackos krémhez:

 • 200 g hideg úton felhasználható krémpor
 • 2 dl tej
 • 80 g házi barack paszta
 • 200 g őszibarack befőtt
 • 3 evőkanál citromlé
 • 6 ek barackpálinka
 • 750 g tejszínhab

A díszítéshez:

 • Őszibarack befőtt
 • étcsokoládé
 • Piros cseresznye
 • Porcukor

Elkészítése: A hozzávalókból a szokásos módon egy 20x30 cm-es csokis piskótalapot sütünk. utána elkészítjük a felvert budapest masszát. A tojások fehérjét a cukor egynegyedével majdnem teljesen felverjük, fokozatosan hozzáadjuk a maradék cukrot is, és így teljesen kemény habbá verjük. ezután óvatosan belekeverjük a mogyorót és a keményítőt, itt már habverő nélkül, nehogy összetörjük a felvert habot. A masszából egy 40x60 cm-es sima csöves habzsákból hosszanti vízszintes irányba egymás mellé (dresszírozva) sorokat nyomunk, amit 180 fokos sütőben tíz perc alatt készre sütünk. elkészítjük a tejszínes barackos krémet: a befőttet kockákra vágjuk, a krémport a tejjel simára keverjük, és hozzáadjuk a barack pasztát, az összevágott őszibarackot, a barackpálinkát és a citromlevet. Az egészet jól összekeverjük, majd óvatosan a felvert tejszínhabhoz adjuk. A sütemény összeállításához meglocsoljuk a csokoládé lapot a megmaradt őszibarack befőtt levével vigyázva, hogy ne áztassuk el a tésztát. A kész krémet kétfelé osztjuk, az egyik részét a csokoládé lapon egyenletesen elkenjük, majd a kisült budapest masszát félbe vágjuk (20x30 cm-esre), az egyik lapot ráhelyezzük a krémmel megkent csokis piskótára, majd a tejszínes krém megmaradt másik felével bevonjuk, melyre a budapest massza másik felét helyezzük a sült felével felfelé. Az így összeállított süteményt hűtőszekrényben megdermesztjük, majd egyenlő nagyságú szeletekre felvágjuk. A szeletek tetejét leporcukrozzuk, barack szeletekkel, piros cseresznyével és csoki dísszel vagy csoki forgáccsal díszítjük.


Citromos piskótatekercs[szerkesztés]

Hozzávalók: Tészta:

 • 12 dkg liszt,
 • 12 dkg cukor,
 • 6 tojás szétválasztva,
 • 2 citrom leve és lereszelt héja,
 • 1 kk. szódabikarbóna

Krém:

 • 1 cs. Vaníliás pudingpor,
 • 1,5 citrom leve és lereszelt héja,
 • 1 tojás,
 • 6 dkg cukor,
 • 0.5 liter tej vagy 2 dl tej és 3 dl tejszín

Elkészítés: 6 tojásból piskótát sütünk: a keverőgéppel kemény habbá verjük a tojások fehérjét. Eközben kapcsoljuk be a sütőt, hogy felmelegedjen. Fokozatosan (keverés közben) beleszórjuk a cukrot, és addig verjük, amíg kemény és fényes nem lesz. Egyesével adjuk hozzá a tojások sárgáját és még kb. 5 percig habosítjuk. Lassan (szűrőn keresztül) hozzáöntjük a citromlevet és beletesszük a citromhéjat. Fakanállal óvatosan beleforgatjuk a szódabikarbónával alaposan elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, négyzetformára igazítjuk, és mérsékelt lángon tűpróbáig sütjük. Pár percig hagyjuk hűlni, majd óvatosan lehúzzuk róla a papírt, és gyorsan feltekerjük. Konyharuhába csomagoljuk, hogy megőrizze a tekercs-formát. Krém: kevés tejjel kikeverjük a pudingport, a tojássárgáját és a cukrot. Felforraljuk a tejet (vagy a tejjel elkevert tejszínt). Lehúzzuk a tűzről, és lassan csurgatva belekeverjük a pudingporos-cukros tejet. Visszatesszük a tűzre, és állandó keverés mellett besűrítjük, majd nagyon lassan belekeverjük a citromlevet és héjat. Habbá verjük a tojás fehérjét, és óvatosan beleforgatjuk a forró krémet. A nagyja krémmel megtöltjük a piskótát, a maradékkal bevonjuk. A krém meglehetősen folyós, a két végén valószínűleg ki fog jönni a tésztából. Hűtőbe tesszük, és ha félig már megdermedt színes szórócukorral díszítjük a tetejét.


Cseresznyés piskóta[szerkesztés]

Elkészítési idő kb. 50 perc.

Hozzávalók:

 • 7 dkg liszt,
 • 6 dkg étkezési búzakeményítő,
 • 2 tojás,
 • 8 dkg vaj vagy margarin,
 • 10 dkg cukor,
 • 4 evőkanál porcukor,
 • 15 dkg kimagozott cseresznyebefőtt,
 • fél zacskó vaníliás cukor,
 • fél teáskanál sütőpor,
 • 1 evőkanál rum,
 • fél citrom reszelt héja,
 • csipetnyi só,
 • 24 kis papír sütőforma

Elkészítés: A befőttet lecsöpögtetjük, és kisebb darabokra vágjuk. A vajat vagy a margarint habosra keverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a csipetnyi sót, a citromhéjat és a vaníliás cukrot, majd egyenként belekeverjük az egész tojásokat. Az átszitált lisztet összekeverjük a búzakeményítővel és a sütőporral, majd a vajkrémbe szitáljuk. Belekeverjük a gyümölcsdarabokat. A formákat kettesével egymásba helyezzük, majd félig megtöltjük őket a folyékony tésztával. Előmelegített sütőben, 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton), 20-25 percig sütjük. A piskóta tortácskákat kihűtjük, és kiborítjuk a formából. A mázhoz 3 evőkanál porcukrot kikeverünk a rummal. A rumos mázt 6 tortácskára csorgatjuk, a többit megszórjuk a maradék porcukorral. Ötletünk: A piskóta tortácskákat más befőttel, pl. meggyel, szilvával vagy őszibarackkal is süthetjük. Idényben, válasszunk friss, nem túl lédús gyümölcsöt!


Csirkés sós piskóta[szerkesztés]

Hozzávalók:

 • 1 adag maradék csirkepaprikás
 • 2 evőkanál szafttal,
 • 4 tojás,
 • 4 evőkanál liszt,
 • 4 evőkanál tej,
 • 1 ecetes uborka,
 • 5 dkg vaj vagy margarin,
 • 1 evőkanál tejföl,
 • 5 dkg reszelt sajt,
 • 1-1 mokkáskanál só és törött fekete bors,
 • 2 dkg vaj a sütőlap megkenéséhez és
 • 2 evőkanál liszt a sütőlap beszórásához.

Elkészítés: Először a sós piskótát készítem el. A tojások sárgáit habosra keverem a sóval, a borssal, majd apránként, felváltva belekeverem a lisztet és a tejet, végül óvatosan hozzáadom a tojások fehérjéjéből vert kemény habot. Egy sütőlemezt kikenek a vajjal és beszórom a liszttel, majd rákenem a piskótamasszát. Előmelegített, forró sütőben, de takaréklángon 10-12 percig sütöm. A tésztalapnak szép sárgának kell lennie. Ha megsült, alufólialapra borítom, és néhányszor ki-be tekerem, mint a rétest. Összecsavarva hagyom, amíg teljesen kihűl. Közben elkészítem a tölteléket: a maradék paprikás csirkét levéből kiveszem, kicsontozom és ledarálom, vagy nagyon apróra vágom. Hozzáadom a reszelt sajtot, a tejfölt és az almareszelőn lereszelt uborkát, végül habosra keverem a vajjal. A kihűlt tésztalapra rákenem a húskrémet, és szorosan összecsavarva ismét becsomagolom az alufóliába. A hűtőszekrényben legalább fél napig hűtöm. Tálalás előtt felszeletelem, és ízlés szerint reszelt sajttal, paradicsommal, zöldpaprikával, retekkel, tojáskarikákkal feldíszítem. Nagyon finom, mutatós a büféasztalon, egy pohár sörrel pedig kitűnő vacsora.


Csokis piskóta[szerkesztés]

Hozzávalók: Nagyobb tálban összekeverni: 20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 5 evőkanál kakaót, 6 evőkanál olajat, 3 evőkanál híg (5 %-os) ecetet, 2,5 vizet 25 dkg rétes lisztet, (esetleg fele lehet simaliszt) csapott mokkáskanál sót, 1/2 kiskanálnyi szódabikarbónát. 20x40 cm tepsibe, vagy 25 cm átmérőjű tortaformába tenni, amit kizsírozunk. 200 fokos sütőben kezdeni a sütést, majd 180 fokra csökkentem a hőfokot. Tepsinél 20 perc múlva lehet kinyitni a sütő ajtaját, tortaformában kb. 25 perc. Tűpróbáig sütöm, ha kihűl, kockára vágom, és porcukorral megszórom.


Csokis piskóta II.[szerkesztés]

Hozzávalók: A tésztához:

 • 15 dkg liszt,
 • 4 db tojás,
 • 20 dkg cukor,
 • 1 csomag vaníliás cukor,
 • 1/2 db citrom héja,
 • 4 ek. víz,

A krémhez:

 • 4 dkg kakaó,
 • 10 dkg porcukor,
 • 10 dkg vaj,
 • 1 csomag vaníliás cukor,
 • 1 db tojássárgája,
 • 1 ek. rum,
 • 1/2 db citrom héja,

A mázhoz:

 • 10 dkg vaj,
 • 3 ek. kakaó,
 • 1 kk. porcukor

Elkészítés: A liszthez keverjük a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. A cukrot a tojással és a vízzel sűrűre keverjük, és hozzáadjuk a liszthez. Kikent, kilisztezett tepsibe tesszük, s előmelegített sütőben, közepesnél kisebb lángon megsütjük. A kihűlt tésztát kettévágjuk. A krémhez a kakaót a porcukorral, a vaníliás cukorral és a vajjal jól kikeverjük. Ezután beletesszük a rumot, a tojássárgáját és a reszelt citromhéjat. Ezzel is jól eldolgozzuk, majd rákenjük a kettévágott tészta egyik felére, majd ráillesztjük a tészta másik felét, kissé megnyomkodva azt. A máz hozzávalóit összekeverjük, megolvasztjuk, és a tészta tetejét bevonjuk vele.


Csokoládés habpiskóta[szerkesztés]

Hozzávalók:

 • 10 db tojásfehérje
 • 0,80 kg cukor
 • 0,15 kg kakaópor

A cukor háromnegyed részét bő vízben felforraljuk, ebből annyit keverünk a feldarabolt kakaótésztához (kakaómassza), hogy az tejfelsűrűségű legyen. A megmaradó cukoroldatot 98 R°-ra főzzük. Közben a tojásfehérjét a negyedrész cukorral félkemény habbá verjük. Ezután a mozgásban levő habhoz vékony sugárban hozzáöntjük a 94 R°-os cukorfőzetet, amellyel már csak rövid ideig verjük. (Tehát nem a teljes szilárdulásig.) Végül fakanállal hozzákeverjük a kakaópépet is. Vékonyan vajazott és lisztezett sütőlemezre 5-ös bádogcsővel piskótákat alakítunk, meleg helyen addig szárítjuk, míg felületén hártya képződik.

Enyhe hőmérsékleten sütjük, majd visszatesszük néhányo órára a szárítóba. Befejezésül alsó részét mártógyurmával simán bekenjük. A kész mennyiség 0,70 kg.


Csokoládés piskótakarikák[szerkesztés]

Hozzávalók: 15 dkg porcukrot, 3 tojás sárgájával és 1/2 cs. V.-vanillincukorral, habosra kikeverünk, majd 1 szelet reszelt csokoládét és 12 dkg liszttel kevert 1/2 cs. V.-sütőport keverünk hozzá. Legvégül, a 3 tojás fehérjének kemény habját. Nyomózsákkal vajazott, lisztezett tepsibe kisujjnyi széles karikákat nyomunk, és forró sütőben sütjük. Kihűlés után, forró víz felett lágyított főzőcsokoládéból, papírtölcsér segítségével csíkosra díszítjük.


Diós csokoládépiskóta[szerkesztés]

Elkészítés: 5 tojás sárgáját 1/2 óráig habosra keverünk, 15 dkg cukorral, és 1/2 cs. Váncza-vanillincukorral, majd 2 szelet reszelt csokoládét, 15 dkg vajat, 15 dkg darált diót, 4 dkg morzsát, és 1/2 cs. V.-sütőport keverünk hozzá. Legvégül az 5 tojás keményre vert habját könnyedén elvegyítjük a keverékhez. Nagyobb, hosszú, keskeny vajazott, lisztezett tepsibe rakva, közepesen forró sütőben sütjük. Kihűlés után, esetleg két rétegre vágjuk, és barackízzel töltjük. Tetején és oldalán vanillin-szórócukorral bőven beszórjuk, és vékony szeletekre felvágva tálaljuk teához. Barackíztöltés nélkül is kitűnő.


Diós-csokis piskóta[szerkesztés]

(kávéhoz, kakaóhoz)

Elkészítés: 5 tojás sárgáját habosra keverem 5 evőkanál kristálycukorral, egyenként hozzákeverek 5 csapott evőkanál lisztet, 1 cs. sütőport, és a tojások felvert habját. Ezután hozzáadok 5 evőkanálnyi finomra darált diót, néhány kockányi durvára vágott étcsokoládét, 2 evőkanálnyi rumban megáztatott mazsolát. Őzgerincformát, vagy közepes méretű tepsit kivajazok, és az alját meghintem zsemlemorzsával, beleöntöm a masszát, és tűpróbáig sütöm, mint a hagyományos piskótát. Ha kész, bevonom csokoládémázzal.


Egyszerű piskótatészta[szerkesztés]

Hozzávalók:

 • 6 db egész tojás,
 • 6 evőkanál porcukor;
 • 6 evőkanál finomliszt,
 • 1 teáskanál citromlé,
 • csipet reszelt citromhéj,
 • csipet só,

a tortaforma kenéséhez 1 dkg vaj és kevés liszt.

Elkészítés: A megmosott tojásokat szétválasztom. A tojássárgákat a cukor felével fehéredésig keverem a robotgép vékony keverőpálcájával. A tojásfehérjékből a citromlével kemény habot verek, majd a cukrot, a citromhéjat és a sót is beleszórva, tovább verem mindaddig, amíg a felfordított keverőtálból már nem folyik ki a tojáshab. Ezután kézzel (nem géppel!) lazán beleforgatom a cukros tojássárgáját és az átszitált lisztet, felváltva. Kerek tortaformát kibélelek fehér papírral, és a papír alját bekenem a vajjal. Kevés liszttel meghintve belesimítom a piskótamasszát, és úgy igazítom el a tetejét, hogy a közepe felé kissé homorú legyen a massza. (A sütés folyamán a tészta közepe megemelkedik egy kissé, így biztosan szép egyenletes lesz.) A piskótát előmelegített, forró sütőbe teszem. A sütőajtóba beleteszek egy hurkapálcát, hogy a kis résen át a gőz kiáramolhasson a sütőből, majd rácsukom a sütőajtót. Ha a piskóta idő előtt barnul, egy papírlapot vagy egy alufólia darabot ráteszek a tetejére. Közepes lángon sütöm öt percig, majd kisebbre mérsékelem a lángot. Az első tizenöt percben nem szabad kinyitni a sütőt, nehogy "megfázzon" a piskóta. A megsült tésztát a félig nyitott sütőajtó mellett hagyom kihűlni. A már kihűlt süteményt deszkára borítom és aszerint, hogy mi lesz belőle, két-három lapba vágom. Tetszés szerinti krémmel vagy lekvárral megtöltöm, de álljon itt egy nagyon finom piskótatöltelék.


Élesztős piskóta[szerkesztés]

Hozzávalók:

 • Tojás 6 db,
 • vaj 40 dkg,
 • porcukor 6 ek,
 • élesztő 5 dkg,
 • tej 1 kanál,
 • liszt 80 dkg.

Elkészítés: Hat tojás sárgáját, 40 dkg vajat, 6 kanál porcukrot, kis sót, habosra keverünk. Adunk hozzá 5 dkg, tejben áztatott élesztőt és 80 dkg lisztet. Ezeket jól kidolgozva, hozzáadjuk a 6 tojás kemény habját. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk kis formákkal, kelni hagyjuk. Olvasztott vajjal megkenjük, pirosra sütjük. Ha félig kisült, kenjük meg újra vajjal!


Epres piskóta[szerkesztés]

Elkészítés: 90 perc

Hozzávalók: a tésztához

 • 3 tojás,
 • 3 púpozott evőkanál liszt,
 • 3 evőkanál porcukor,
 • csipetnyi só;

a töltelékhez

 • 40 dkg eper,
 • 4 dl joghurt,
 • 25 dkg krémtúró,
 • 1 dl tej,
 • 2 púpozott evőkanál zselatinpor,
 • ízlés szerint porcukor;
 • a sütőlemezhez 1-1 evőkanál margarin és liszt.

Előkészítés: A tésztához a tojások sárgáit fehéredésig keverem a porcukor felével. A tojásfehérjékből a megmaradt cukorral kemény habot verek. A sütőt közepes lángon előmelegítem. Kisebb, lapos peremű sütőlemezt a margarinnal kikenek, és a liszttel behintem. Az epret kicsumázom, megmosom, és néhány szemet kivéve, villával összetöröm. A félretett eperszemeket félbevágom.

Elkészítés: A tojáshabhoz felváltva adom a cukros tojást és a lisztet, majd óvatosan addig keverem, amíg az egész massza egyneművé válik. A kikent tepsire egyenletesen rásimítom, és forró sütőbe tolom. A tüzet azonnal mérsékelve, 10-12 perc alatt világos sárgára sütöm. A megsült tésztát egy bevizezett, de jól kicsavart konyharuhára borítom. A konyharuha segítségével azonnal összetekerem, és így hagyom kihűlni. A töltelékhez a zselatint a tejjel folytonos keverés közben langyosra melegítem. Hozzácsorgatom a joghurtot, beleteszem a krémtúrót, és annyi cukorral ízesítem, hogy ne legyen édes, csak kellemesen pikáns. Simára keverem. Az összetört epret is hozzáadom. Az alufóliára helyezett, kitekert piskótalapra a krémet felkenem, a fél eperszemeket elosztom a krém tetején, majd lazán feltekerem, és fóliába becsomagolom. Két végét behajtom, és a tetejét kissé lenyomkodom, hogy a levegő eltávozhasson belőle. Hűtőszekrényben fél napig dermesztem. A piskóta tetejét felhígított baracklekvárral megkenem.


Epres piskóta[szerkesztés]

Hozzávalók:

 • 1 db piskótatorta,
 • 2 csomag vaníliás pudingpor,
 • 1 l tej,
 • 2 evőkanál cukor,
 • fél kg friss eper.

Elkészítés: A pudingot a tasakon leírtak szerint elkészítjük, ám 1 l tejjel és 2 kanál cukor hozzáadásával. A piskótát kettévágjuk (de egyik szelet se legyen 1,5 cm-nél vastagabb!), és az egyik részét egy olyan tálra tesszük, amelynek van egy ki oldalfala. Ezt megkenjük egy kevés vaníliapudinggal, majd rátesszük az epret úgy, hogy a szebb szemeket félrerakjuk. Ezt meglocsoljuk vaníliapudinggal (ne folyjon ki sok!). Erre helyezzük a másik piskótalapot és rákenjük a megmaradt pudingot. A tetejét a szép eperszemekkel díszítjük. Lehűtve tálaljuk.


Epres piskóta-rolád[szerkesztés]

Hozzávalók: a tésztához

 • 3 tojás,
 • 3 púpozott evőkanál liszt,
 • 3 evőkanál porcukor,
 • csipetnyi só;

a töltelékhez

 • 25 dkg eper,
 • 2 dl kefir,
 • 10 dkg krémsajt,
 • fél dl tej,
 • 1 púpozott teáskanál zselatin,
 • kevés porcukor,

a sütőlemez kikenéséhez

 • 1 evőkanál margarin és 1 evőkanál liszt.

Elkészítés: A piskótához a tojások sárgáit fehéredésig keverjük a porcukor felével. A tojásfehérjékből a megmaradt cukorral kemény habot verünk. A habhoz felváltva adjuk a cukros tojást és a lisztet, majd óvatosan addig keverjük, amíg az egész massza egyneművé válik. Kisebb, lapos peremű sütőlemezt a margarinnal kikenünk, és a liszttel behintjük, majd egyenletesen rásimítjuk a masszát. Előmelegített forró sütőbe toljuk. A tüzet azonnal mérsékelve, 10-12 perc alatt világos sárgára sütjük. A megsült tésztát egy bevizezett, de jól kicsavart, nedves konyharuhára borítjuk. A konyharuha segítségével azonnal összetekerjük, és így hagyjuk kihűlni. A töltelékhez a zselatint a tejjel folytonos keverés közben langyosra melegítjük. Hozzácsorgatjuk a kefirt, beletesszük a krémsajtot, és annyi cukorral ízesítjük, hogy kellemesen pikáns legyen. Simára keverjük. A megmosott, kicsumázott, és villával összetört epret is hozzáadjuk, és az alufóliára helyezett, kitekert piskótalapra a krémet felkenjük. Lazán felcsavarjuk, és a fóliába becsomagoljuk, két végét behajtjuk, a tetejét lenyomkodjuk, hűtőszekrényben megdermesztjük. A megmaradt krémet a tetejére kenjük, és néhány szép, félbe vágott eperrel díszítjük.


Fehér piskóta[szerkesztés]

Hozzávalók:

 • 7 db tojás fehérje
 • 1 kevés citromlé
 • 20 dkg porcukor
 • 15 dkg liszt (finom)
 • 5 dkg vaj
 • 1 ízlés sz. citromhéj
 • 1 ízlés sz. vaníliás cukor

Elkészítés: A tojásfehérjét kevés (1 mokkáskanálnyi) citromlé hozzáadásával félig felverjük, majd apránként hozzáadjuk a cukrot is, s addig verjük, amíg szép fényes, síma és kemény lesz a hab. Ekkor óvatosan, ugyancsak apránként adagolva hozzákeverjük a lisztet, az olvasztott vajat, a citromhéjat és a vaníliás cukrot. Hosszúkás, magas formában lassú tűznél kell sütni. Kihűlés után citrom / csoki / diómázzal lehet bevonni.


Fehér piskóta 2.[szerkesztés]

Hozzávalók:

 • 1 tojásfehérje,
 • 2 dkg cukor,
 • 3 dkg liszt,
 • 1.5 dkg vaj,
 • vaníliás cukor

Elkészítés: A készítmény alapja a tojásfehérje. A maradék tojásfehérje gazdaságos felhasználása. (A hozzávalók mennyisége 1 tojásfehérjéhez vannak megadva, ha több tojásfehérjénk van, értelemszerűen a többi hozzávalóból is több kell.) A tojásfehérjéket habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, amivel még tovább, fényesre verjük. Beleszitáljuk a lisztet és végül a langyosra olvasztott, és lehűtött vajjal könnyen elkeverjük. Egy őzgerinc- vagy hosszúkás formát kivajazunk, liszttel behintjük. Beleöntjük a tésztát, és világosra sütjük. Deszkára borítva hűtjük, majd szeletekre vágjuk. Készíthetünk hozzá bármilyen tortakrémet, amivel megtöltjük, és kívül is azzal vonjuk be.


Finom piskóta[szerkesztés]

Elkészítés: 6 tojásból a szokásos módon sárga piskótát sütünk. 7 tojás fehérjéből és 25 dkg cukorból kemény habot verünk, ebbe 1 csomag mazsolát és 25 dkg darált diót keverünk, sütőpapírral bélelt tepsiben ugyanakkorára sütjük, mint a piskótát. Akkor vesszük ki a tepsiből, ha kihűlt, mert könnyen törik. A 7 tojás sárgájából, 25 dkg cukorral gőz fölött sűrű krémet főzünk, langyosra hűtjük, majd hozzáadunk 2 kanál feketekávét és 1 margarint. Most már összerakjuk a süteményünket. Alul a piskóta, erre a kávés krém, majd a diós lap következik. Végül a csokimázat kenünk a tetejére.


Főtt piskóta[szerkesztés]

Hozzávalók:

 • Tojássárgája 8 db,
 • tojás 4 db,
 • cukor 14 dkg,
 • liszt 14 dkg,
 • vaj 14 dkg.

Elkészítés: Nyolc tojássárgáját, 4 egész tojást 14 dkg cukorral habosra keverünk, forró vízzel telt edénybe állítva, folytonos keverés közt megfőzzük, ha felforrt, keverünk hozzá 14 dkg lisztet, 14 dkg vajat. Kis piskótákat formálunk belőle, cukorral behintjük, és enyhe tűznél sütjük.


Francia piskóta[szerkesztés]

Hozzávalók:

 • Cukor 40 dkg,
 • tojás 8 db,
 • liszt 25 dkg.

Elkészítés: A cukrot a 8 tojás kemény habjához keverjük, beletesszük egyenként a 8 tojássárgáját, 25 dkg lisztet, és úgy járunk el vele, mint a fentivel. Borsodóval igen jó.


Gyümölcsös piskóta[szerkesztés]

(Nutellával)

Hozzávalók:

 • 12 dkg babapiskóta,
 • 1 dl mogyorólikőr,
 • 4 adag cukrozott tejszínhab,
 • 40 dkg idénygyümölcs,
 • 2 evőkanálnyi meleg tej,
 • 200 g Nutella (poharas kiszerelés),
 • 10 dkg mandula.

Elkészítés: A piskótát egy üvegtál aljára elrendezzük, vagy kompótos tálba tördeljük. Meglocsoljuk a likőrrel, és befedjük tejszínhabbal. Tetszés szerinti idénygyümölcsöt rakunk rá, és leöntjük pici tejjel még lágyabbá varázsolt Nutella mogyorókrémmel. Apróra vágott mandulával, dióval és mogyoróval díszítjük.


Hamis piskóta[szerkesztés]

Hozzávalók:

 • 2 dl kefir,
 • 5 dkg liszt,
 • 1 dl olaj,
 • 25 dkg porcukor,
 • 2 tojás,
 • 1 sütőpor.

Elkészítés: Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, majd elkeverjük benne a sütőport. Kefirt, olajat, porcukrot és tojást adunk hozzá, majd fakanállal jól összedolgozzuk. A masszát papírral bélelt tepsibe öntjük, közepes hőmérsékletre előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. A megsült tésztát a tepsiből tálcára borítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk róla. Kihűlés után ugyanúgy hasznosíthatjuk, mint a piskótatésztát, egyedül feltekerni nem lehet, mert könnyebben reped. Két-három lapba vágva megtölthetjük különböző krémekkel, vagy egyszerűen csak lekvárral megkenjük, és felszeletelve, porcukorral megszórva tálalhatjuk. Ha krémmel kenjük, csokimázt is tehetünk rá.


Hangyaboly[szerkesztés]

Hozzávalók:

 • 2 db kész piskótatekercs (töltetlen),
 • 40 dkg darált mák,
 • 1/2 l tej,
 • 2 ek. liszt,
 • 2 cs. vaníliás cukor,
 • 1/2 citrom héja,
 • 5-7 dkg porcukor,
 • 1/2 l habtejszín,
 • 1 cs. instant zselatin,
 • 20 dkg Ráma.

Elkészítés: 1/2 l tejet felfőzzük a mák felével, a 2 cs. vaníliás cukorral és a citromhéjjal. Ha kihűl kikeverjük a margarinnal, és megkenjük vele a tekercseket, majd feltekerjük, felszeleteljük. Egy 5-6 l-es mély tálat kibéleljük folpackkal, és az alját, oldalát kirakjuk a tekercsekkel. A tejszínt habbá verjük, hozzáadjuk a porcukrot, a mákot, és az oldott zselatint. Felét a tekercsekre kenjük, befedjük tekerccsel, majd ismét hab, tetejére ismét tekercs. Kb. 2 órát hűtjük, majd kiborítjuk, tejszínhabbal tálaljuk.


Joghurtos gyümölcsös "piskóta"[szerkesztés]

Hozzávalók:

 • 2 tojás,
 • 1,5 joghurtos pohár cukor,
 • 2 joghurtos pohár rétesliszt,
 • 0,5 joghurtos pohár olaj,
 • 2 dl joghurt,
 • 1 citrom héja és leve,
 • 1 csomag sütőpor

Elkészítés: A tojást a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a többi belevalót. Kikent, lisztezett tepsibe öntjük. Bármilyen gyümölcsöt - legjobb a meggy - tehetünk a tepsibe tett masszára.(A gyümölcs nem süllyed el a tésztában, ha előzőleg lisztben megforgatjuk.) Előmelegített sütőben sütjük.


Kávés babapiskóta[szerkesztés]

(vegyes gyümölccsel)

Hozzávalók:

 • 2 cs. babapiskóta (francia),
 • 2 dl tejszínes, édes kávé,
 • 6 tojás,
 • 1 l tej,
 • 2 cs. vanília,
 • 5 dkg mazsola,
 • 4 ek. cukor,
 • 40 dkg vegyes gyümölcs.

Elkészítés: A piskótákat, egyenként kávéba mártjuk, sorba rakjuk egy szögletes, mély tálban, megszórjuk apróra vágott gyümölccsel. A tejből, tojásból, cukorból, vaníliából, mazsolából madártejet készítünk. (A tojásfehérjét a vaníliával verjük fel egy mikrózható edénybe kb. 1/2 dl tejet öntsünk, erre a fehérje habot és 2 percig mikrózzuk! Nem esik össze, formázható.) Leöntjük madártejjel, így rétegezzük, amíg el nem fogy. A tetejére tesszük a habot. Ízlés szerint díszítsük.


Piskóta[szerkesztés]

Hozzávalók:

 • Tojás 5 db,
 • cukor 30 dkg,
 • liszt 20 dkg.

Elkészítés: A tojássárgákat a 30 dkg cukorral habosra keverjük, teszünk bele kanalanként 20 dkg lisztet, és 5 tojás keményre vert habját, kinyújtjuk, piskótákat formálunk belőle, és világosra kisütjük.


Piskóta 2.[szerkesztés]

Hozzávalók:

 • Tojásfehérje 4 db,
 • cukor 12.5 dkg,
 • tojássárgája 2 db,
 • liszt 2 dkg.

Elkészítés: Négy tojás kemény habjához teszünk 12.5 dkg porcukrot, ezzel még jól felkeverjük, hozzáteszünk két tojássárgáját, 2 dkg lisztet, kikent, kilisztezett tepsibe zacskóból kinyomott piskótákat formálunk, cukorral beszórjuk, gyenge tűznél kisütjük.


Piskóta alaptészta[szerkesztés]

Elkészítés: 6 tojás sárgáját kikeverek habosra 6 csapott evőkanál cukorral, 1 vaníliás cukorral, 1 evőkanál ételkeményítővel, reszelt citromhéjjal. Hozzákeverek 1 sütőport, majd 5 kanál lisztet. A 6 tojás fehérjét nagyon kemény habbá verem. Felváltva keverem hozzá a tojáshabot és a maradék 5 kanál lisztet. Sütőpapírral bélelt formába teszem, és közepes tűznél sütöm. Kihűlés után tölthetem. Variációk: A masszába szórok darált dióba mártott meggy szemeket. A masszába teszek 3-4 kanál darált mákot, vagy diót, kókuszreszeléket, esetleg kakaót. Hullala növényi tejszínt felverek valamilyen gyümölccsel, és ezzel töltöm. Kakaós vajas krémmel töltöm. Egyszerűen csak lekvárral kenem meg. Más megoldás, a masszát habzsákba teszem és sütőpapírral bélelt tepsire kis karikákat nyomok, 2-2 összeragasztva kínálom.Piskóta alaptészta II.[szerkesztés]

Hozzávalók:

 • 6 tojás,
 • 6 ek víz,
 • 1/2 sütőpor,
 • 12 ek cukor,
 • 12 csapott ek liszt.

Elkészítés: A tojások fehérjét kemény habbá verem. Folyamatos keverés közben hozzáadagolom a cukrot. Ezután a kikevert tojássárgáját teszem bele. Elkezdem a lisztet adagolni, és közben a vizet is beleöntöm 2-3 részben adagolva. A sütőport az utolsó 1-2 kanál liszttel keverem bele. Közepes méretű - sütőpapírral kibélelt - tepsiben sütöm. Az első 5 percben nagy lángon, ezután egy kicsit lejjebb veszem a hőfokot.


Piskóta alaptészta III.[szerkesztés]

Hozzávalók:

 • 6 egész tojás,
 • 6 evőkanál porcukor,
 • 6 púpozott evőkanál liszt (lehetőség szerint rétesliszt),
 • csipetnyi só,
 • késhegynyi szódabikarbóna.

Elkészítés: Az első lépés, hogy a sütőt begyújtom és előkészítem a tortaformát. Az alját kibélelem egy tiszta papírlappal, aminek pontosan akkorának kell lennie, mint a forma alja. A tojásfehérjékből kemény habot verek, majd apránként beleverem a cukrot, a sót, a szódabikarbónát és a tojások sárgáját. Ezután könnyedén belekanalazom a lisztet, majd belesimítom a masszát a formába és az előmelegített, nem túl forró (illetve közepes hőmérsékletű) sütőbe tolom. (180-200 ° C-os hőmérsékletű legyen.) 30-35 percig sütöm, majd a tűpróbával ellenőrzöm, hogy a közepe is átsült-e már. A megsült piskóta, tapintásra rugalmas, a teteje nem horpad be. A nyitott sütőajtónál hagyom langyosra hűlni, csak ezután borítom rá egy gyengén meglisztezett deszkára. (A forma oldalától késsel elválasztom, és aztán borítom ki.) A papírt lehúzom róla, majd teljes kihűlése után vá


Piskóta alaptészta IV.[szerkesztés]

Hozzávalók:

 • 6 db tojás,
 • 12 dkg finomliszt,
 • 12 dkg porcukor,
 • fél citrom reszelt héja,
 • 1 mokkáskanál citromlé,
 • csipetnyi só.

Elkészítés: Az előzőleg jól lehűtött tojásokat felütöm, és a fehérjét a sárgájától szétválasztom. A tojássárgákat fehéredésig keverem a porcukor egyharmadával, a sóval meg a reszelt citromhéjjal. A hideg tojásfehérjébe belecsorgatom a citromlevet, és olyan kemény habbá verem, hogy a kanál megálljon benne. Ezután kanalanként belekeverem a cukrot, majd beleforgatom a cukros tojássárgákat, végül belehintem az átszitált lisztet. Habverő segítségével könnyedén összeforgatom. Egy tortaformát papírral kibélelek, majd úgy simítom bele a piskótamasszát, hogy az a közepe felé kissé alacsonyabb (vagyis homorú) legyen. (Sülés közben a közepe némileg felpúposodik.) A sütőt 10 percig közepes lángon előmelegítem, és a megtöltött tortaformát beletéve, 20 percig sütöm közepes lángon anélkül, hogy a sütő ajtaját nyitogatnám. (Miután a piskóta nem szereti a gőzös sütőt, a résnyire nyitott sütőajtóba teszek egy hurkapálcikát, és rázárom az ajtót. A kis résen a piskótából kiáramló gőz kiszökhet a sütőből.) Ha már érezni lehet a tészta illatát, a lángot mérsékelem. (Ha a 20 perc eltelt, és a teteje nagyon barnul, de a közepe még nyers, egy papírlappal vagy alufóliával lefedem, és a sütést tovább folytatom. Hogy nyers-e a közepe, azt tűpróbával állapítom meg.) A megsült piskótát a nyitott ajtajú sütőben hagyom kihűlni, majd az oldalát körülvágom, és deszkára borítva, az alsó papírlapot lehúzom róla. Csak akkor vágom fel, ha a tészta teljesen kihűlt. A piskótát töltelékétől (krémjétől) függően két-három lapra vágom. Ez a művelet csak jó, éles, hosszú pengéjű késsel sikerül anélkül, hogy a tészta morzsolódna. Krémmel vagy egyéb töltelékkel, például lekvárral megkenve, majdnem mindenféle torta alaptésztája lehet. Alufóliába vagy folpack fóliába csomagolva a mélyhűtőbe rakom. Fogyasztás előtt egy órával kiveszem a mélyhűtőből, és tetszés szerinti krémmel megtöltöm.


Piskóta Romba[szerkesztés]

Hozzávalók:

 • 30 dkg liszt
 • 5 dkg margarin
 • 1 sütőpor
 • 1 tojás
 • 1 ek kakaó
 • 5 ek tej

Ebből két lapot sütünk. Középre 5 tojásos piskóta.

Krém:

 • 1/2 l tej |felfőzni
 • 5 ek liszt|
 • 20 dkg cukor
 • 20 dkg margarin

Máz:

 • 12 dkg cukor
 • 3 ek kakaó
 • 2 ek kávé(főzött)
 • margarin

Piskótabomba[szerkesztés]

Hozzávalók:

 • 6 evőkanál liszt (finom)
 • 6 evőkanál cukor
 • 6 db tojás
 • 1 késhegynyi sütőpor
 • 25 dkg túró
 • 1 tasak pudingpor (eperízű)
 • 4 dl tej
 • 4 evőkanál porcukor
 • 6 evőkanál eperdzsem

A tésztához valókból papírral bélelt sütőben piskótalapot sütünk. Konyharuhára borítjuk, negyedét levágjuk, és a maradék tésztát azonnal összetekerjük. A pudingport a cukorral és egy kevés tejjel simára keverjük, majd a többi tejet hozzáöntve, kevergetve sűrűre főzzük. A friss és nem morzsalékos túrót áttörjük vagy turmixoljuk, és a kihűlt pudinghoz keverjük. Három ek. dzsemmel gazdagítjuk, de ha van friss eper, azt is keverhetünk bele, és a maradék dzsemmel a piskótatekercset kenjük meg. Egy bombaformát folpackkal kibélelünk, majd a szeletekre vágott piskótakarikákkal szintén kibéleljük a formát, majd megtöltjük a kihűlt pudinggal. A maradék 1/4 lappal a forma tetejét befedjük. / Ez lesz az alja. / Hűtőszekrényben jól lehűtjük, és tálra borítva tálaljuk.


Piskótaszelet[szerkesztés]

Hozzávalók:

 • 3 db tojás,
 • 6 dkg búzaliszt,
 • 2 evőkanál víz,
 • 40-50 csepp Polisweet,
 • késhegynyi sütőpor

Elkészítés: A megmosott tojásokat felütjük, és gondosan szétválasztjuk. A tojássárgáját 30 csepp Polisweettel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vizet és kisebb részletekben a sütőporral elkevert lisztet, végül a maradék, édesítővel keményre vert tojáshabot. Papírral bélelt sütőlapra vagy zsiradékkal kikent, liszttel meghintett formába öntve 10 percig nagylángon előmelegített sütőbe téve megsütjük. Amikor a tésztát a sütőbe toljuk, közepesre mérsékeljük a lángot, és legalább 8-10 percig ne nyissuk ki a sütő ajtaját, különben a piskóta szalonnás lesz. Amikor kihűlt, szeletekre vágjuk.Piskótatekercs[szerkesztés]

Hozzávalók:

 • 4 tojás,
 • 8 dkg cukor,
 • 1 cs. vaníliás cukor,
 • 12 dkg liszt,
 • késhegynyi sütőpor.

Elkészítés: A tojások sárgáját a cukor 2/3-ával és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A lisztet, sütőport összekeverjük és lazán belekeverjük a tojássárgájába. A tojásfehérjét habbá verjük és óvatosan hozzákeverjük. Sütőpapírral bélelt formába öntjük, előmelegített sütőben, közepes hőfokon sütjük. A megsült, még meleg tésztát, porcukorral beszórt papírra tesszük, és feltekerjük. Ha így kihűlt, óvatosan kinyitjuk és gyümölcsízzel, (lekvárral), vajas, vagy margarinos krémmel megkenjük. Újra feltekerjük, porcukorral meghintjük és 1 cm-es szeletekre vágjuk.


Piskótatészta[szerkesztés]

Hozzávalók:

 • 90 g vaj,
 • 6 tojás,
 • 175 g cukor,
 • 150 g liszt

Elkészítés: A tortaformát kikenjük és kilisztezzük. A vajat kis lángon felolvasztjuk. A tojást szétválasztjuk. A cukrot hozzáadjuk a tojássárgájához, és forró vízfürdőben habosra keverjük. A sűrű, fehéres krémet kiemeljük a vízfürdőből. A lisztet beleszitáljuk a tojáskrémbe. Ne keverjük! Hozzáöntjük a folyékony, langyos vajat. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. (Jobban verhető, ha előtte lehűtjük!). A tojáshab egyharmadát, óvatosan a tojáskrémbe keverjük, hogy fellazítsuk. A maradék tojáshabot hozzáadjuk a fellazított masszához. Az anyagokat óvatosan elkeverjük. A piskótamasszát az előkészített formába öntjük, és elsimítjuk. A formát a 180 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük. A sütemény kb. 35 perc múlva kész. Éles késsel körülvágjuk. A forma szélét levesszük. A rostélyt a meleg süteményre tesszük. Kiborítjuk a piskótát, leemeljük a sütőforma alaplapját. A süteményt kb. 60 percig hűlni hagyjuk a rostélyon.

Változatok: A tésztához adhatunk 100 g diót, mogyorót, amerikai mogyorót, pisztáciát vagy mandulát, 100 g reszelt vagy durvára vágott csokoládét, két narancs finomra reszelt héját, esetleg 140 g olvasztott csokoládét.


Piskótatészta 2.[szerkesztés]

Hozzávalók:

 • 6 tojás
 • 6 evőkanál cukor
 • 6 evőkanál liszt
 • 1 késhegynyi sütőpor

Elkészítés: A tojások sárgáját nagyon habosra keverjük (szinte fehéredésig) a cukorral, meg a sütőporral, majd felváltva adagoljuk hozzá a lisztet és a kemény tojáshabot. Vigyázzunk, hogy a hab ne nagyon törjön össze. Alaposan kikent, lisztezett (de csak az alján) tepsiben sütjük. Előmelegített sütőben, közepes melegen sütjük. 20 percig ne nyissuk ki a sütőt. Mikor megsült, vegyük ki a tepsiből, de csak hidegen vágjuk fel.


Piskótafalatok[szerkesztés]

Hozzávalók:

 • 1 adag piskótatortalap,
 • 1 adag bármilyen gyümölcs, (vagy kompotlé),
 • 1/2 dl konyak vagy rum,
 • kókuszreszelék, vagy csokireszelék,
 • felkockázott ananász,
 • cseresznyeszemek, vagy meggyszemek,
 • fogpiszkáló.

Elkészítése: A piskótalapot leáztatjuk a gyümölcslé és a rum keverékébe, majd kiszúrjuk pogácsaszaggatóval és megforgatjuk a kókuszreszelékbe, majd fogpiszkálóval mindegyik tetejébe rakunk egy darab ananászt, és meggyszemet. Tányérra rendezve tálaljuk.


Rothschild piskóta[szerkesztés]

I. Anyagszükséglet:

 • 24 db tojásfehérje
 • 24 db tojássárgája
 • 0,55 kg cukor
 • 0,62 kg liszt

A kész mennyiség 1,70 kg

A tojásfehérjét 2/3 cukorrésszel felverjük kemény habbá. A többi cukrot a sárgájával keverjük ki. Miután a két kidolgozott tojásanyagot egyesítettük, fokozatosan hozzákeverjük a lisztet.

Vajazott és lisztezett sütőlemezre piskótákat formálunk és durvára őrölt fehér mandulával vagy mogyoróval meghintjük. Enyhe hőmérsékleten sütjük. Alsó felét mártógyurmával kenjük be.

II. Anyagszükséglet:

 • 16 db tojásfehérje
 • 16 db tojássárgája
 • 0,40 kg cukor
 • 0,60 kg liszt

A vajazott és lisztezett sütőlemezre kifliidomokat formázunk. Az előbbihez hasonlóan meghintjük és sütjük. Párosítva összetöltjük málnaízzel, a tetejére mártógyurmával vonalakat húzunk. A kész mennyiség 1,50 kg.

Más változat: A fenti módon félgömbidomokat formálunk, ugyancsak meghintjük és kisütjük. Sütés után még melegen a tetejét ötdekással, vagy valami nehéz tárggyal benyomjuk és az így keletkező mélyedést pirosra festett barackízzel töltjük meg. Tetejére mártógyurmával pontokat helyezünk és zöldre festett vagdalt mandulával szórjuk be.


Vajas piskóta[szerkesztés]

Hozzávalók:

 • 8 db tojássárgája,
 • 28 dkg vaj,
 • 6 dkg cukor,
 • 38 dkg liszt,
 • 4 dkg élesztő,
 • 2 ek. tejföl,
 • 1 késh. só,
 • 1 dl tej,
 • 1 db egész tojás.

Elkészítés: A nyolc tojássárgáját 28 dkg vajjal, 6 dkg porcukorral habosra keverünk, hozzáadunk 38 dkg lisztet, 4 dkg tejben áztatott élesztőt, 2 kanál tejfölt, késhegynyi sót. Ezeket jól kidolgozzuk, ha kemény, még egy dl tejet adunk hozzá. Deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, szeletekre vágjuk, ritkán tepsibe rakjuk, ha megkelt, tojással megkenjük, és kisütjük.


Vizes piskóta[szerkesztés]

Hozzávalók:

 • 4 tojás,
 • 21 dkg cukor,
 • 4 ek. víz,
 • 17 dkg liszt

Elkészítés: A tojássárgákat elkeverjük a cukorral, 4 ek vízzel és a liszttel, géppel 2-3 percig keverjük. Ha a tészta már könnyű, laza - akkor óvatosan elvegyítjük a tojások fehérjéből vert kemény habbal. Sütőpapírral bélelt / kikent, lisztezett (csak az alján!!!) tepsiben megsütjük.


Vizes piskóta 2.[szerkesztés]

Hozzávalók:

 • 4 tojás,
 • 4 evőkanál víz,
 • 8 evőkanál cukor,
 • 8 evőkanál liszt + egy pici sütőpor

Elkészítés: A tojás sárgákat 2 evőkanál vízzel, és 6 evőkanál cukorral kihabosítani, a tojásfehérjét a maradék 2 evőkanál vízzel, és 2 evőkanál cukorral úgyszintén felverni. A lisztet elkeverni a sütőporral, és a tojásfehérjébe felváltva belekeverni a habosított sárgákat, illetve a lisztet. vajazott lisztezett formában, vagy sütőpapírral bélelt formában sütni. Amitől nekem nem szokott összeesni az az, hogy először nagyobb hőmérsékleten sütöm, majd 80 fokon "szárítom". bár gondolom, ez minden sütőnél más és más.

Ha egy kanál víz helyett finom étolajat teszünk,nem szárad ki olyan gyorsan.Csak akik előre sütnek vendégváráshoz, azok vegyék figyelembe!


Vizes piskóta 3.[szerkesztés]

Hozzávalók.

 • 4 tojás
 • 10 evőkanál víz
 • 30 dkg porcukor
 • 30 dkg liszt
 • 1/2 zacskó sütőpor

Elkészítés: A tojás sárgáját elkeverjük a vízzel, a porcukorral, a lisztel, a sütőporral. A tojás fehérjét felverjük és alá keverjük. Majd kisütjük. Ezután lekvárral, vagy valamilyen krémmel megkenjük és kész is vagyunk.