Ugrás a tartalomhoz

Szakácskönyv/Tévedések/H/Herpesz

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Tévedések

Herpesz

[[Fájl:|bélyeg|jobbra|200px|]]

Herpesz


Tény: A herpeszes sebeket vírus okozza

Így igaz, az apró fájdalmas sebekért a herpes simplex vírus (HSV) a felelős, mely nagyon fertőző, és ha egyszer elkapta, egész életében a szervezetben maradés újra aktiválódhat.
A HSV-nek két típusa van, a HSV-1 és a HSV-2. A herpeszes sebeket általában az egyes típus okozza.

Tévhit: A herpeszes sebek a semmiből tűnnek elő

Noha úgy tűnhet, hogy a herpeszes sebek a semmiből tűnnek elő, van néhány jel, amivel a szervezet jelzi, hogy hamarosan várható a megjelenésük.
Ilyen a bizsergés, viszketés, fájdalom és a zsibbadás is, melyek órákkal vagy napokkal a kitörés előtt jelennek meg.

Tény: A herpeszes sebek kialakulása megakadályozható

Bizonyos lépésekkel megakadályozható az ajakherpeszes sebek kialakulása. Az életmód, a stressz és a kimerültség hozzájárulhatnak a kitöréshez, ezért az önmagunkra való megfelelő odafigyelés, a helyes étkezés és az elegendő alvás nagyon fontos. A vírusellenes krémek használata közvetlenül a kitörés első jelei után segít megakadályozni, hogy a sebek teljesen kifejlődjenek. A dokozanol hatóanyag korábban fejti ki hatását, mint más készítmények, és megakadályozza a vírus belépését az ajak körüli bőrsejtekbe.
Egyesek nagyon gyakori vagy súlyos kitörésektől szenvednek, ami rendszeres gyógyszerszedést igényel a sebek kialakulásának megakadályozására. Nagyon súlyos esetekben ezek alkalmazása megfontolandó!

Tévhit: A herpeszes sebek csak az ajkakon alakulnak ki

Bár a HSV-1 típusú vírus leginkább a száj körül jellemző, a szervezetben bárhol előfordulhat, így gyakran az arcon vagy az ujjakon is. A 2-es típusú herpes simplex vírus leggyakrabban a nemi szervek régióját érinti.

Tény: A herpeszes sebek gyakoriak

Noha a herpeszes sebek kínosak lehetnek, tény, hogy elég gyakoriak, így nem kell szégyellni azokat. Sokkal gyakrabban fordulnak elő, mint gondolná: a lakosság harmada élete során valamikor tapasztalja a tüneteket.

Tévhit: A herpeszes sebek csak télen fordulnak elő

Mivel a száraz, kicserepesedett ajkak leginkább télen okoznak problémát, sokan hajlamosak azt hinni, hogy a herpeszes sebek is csak az év eme szakaszában fordulnak elő. Pedig a napfény gyakori kiváltó tényezője a betegségnek, ezért aki herpeszes sebektől szenved, annak ajánlott fényvédő krémet használni az ajkain is!

Tény: A herpeszes sebek lassan gyógyulnak

A száraz, cserepes ajkakkal ellentétben a herpeszes sebek gyógyulása hosszú ideig – akár 2 hétig is – tarthat, valamint az állapot gyakran sokkal súlyosabb és fájdalmasabb is. Ha egyszer elkapta a vírust, az örökre a szervezetben marad, és bármikor újraaktiválódhat. A későbbi epizódok gyakran kevésbé súlyosak és csak néhány napig tartanak, de nincs általános szabály erre vonatkozóan.

Tévhit: A herpeszes sebek csókolózással terjednek

Az esetek többségében a herpeszes sebek a vírus által érintett bőrrel való bármilyen közvetlen érintkezés útján terjednek. Noha a csókolózás a legvalószínűbb módja a vírus terjedésének, a fertőzött nyál vagy szájüregi váladék, de a megosztott rúzs vagy pohár és evőeszköz is terjesztheti azt. A vírust azok is terjeszthetik, akik bár fertőzöttek, de tünetmentesek.